header laatu
A- A+

Vakioidut toimintamallit projektitoimintaan kansainvälisistä ISO-standardeista

 

projektinhallinta ThinkstockPhotos-881542122Standardit auttavat luomaan vakioituja toimintamalleja projektinhallintaan. Tämä tarkoittaa menetelmien, työkalujen, tekniikoiden ja pätevyyksien tehokasta soveltamista projekteissa ja kokonaisuuden hallintaa projektin elinkaaren aikana. Standardit tuovat kansainvälisen vertailupohjan projektitoiminnalle ja niitä voidaan hyödyntää organisaation omien projektiohjeistojen perustana.

 

Standardi ISO 21500 Guidance on project management esittää yleiskuvauksen käsitteistä ja prosesseista, joista projektinhallinnan hyvät käytännöt muodostuvat. Standardissa kuvataan projektinhallinnan käsitteet, projektien suoritusympäristö sekä projektinhallinnan prosessit. Projektijohtamisen kansainvälisten standardien sarjaan kuuluvat myös ohjelmanhallinnan ja projektisalkunhallinnan sekä projektihallinnon standardit. Näiden neljän lisäksi vuonna 2018 julkaistiin kaksi uutta standardia: toukokuussa ISO 21511, joka käsittelee projektin ja ohjelmien hallinnan työnjaon rakenteita; huhtikuussa ISO 21508, jossa perehdytään projektin ja ohjelmien hallintaan.

 

Nämä standardit ovat saatavilla suomeksi:

  • SFS-ISO 21500 (2012) Ohjeita projektinhallinnasta

  • SFS-ISO 21503:2017 Projektin-, ohjelman- ja salkunhallinta. Ohjeita ohjelmanhallinnasta

  • SFS-ISO 21504 (2015) Projektin-, ohjelman- ja salkunhallinta. Ohjeita salkunhallinnasta

 

Projektihallinnan standardeista hyötyvät kaikki organisaatiot toimialasta sekä projektien koosta, tyypistä ja ajallisesta kestosta riippumatta.

 

Uusia projektinhallinnan standardeja tekeillä


Projektinhallinnan standardien laadinta kuuluu ISOssa teknisen komitean ISO/TC 258 Project, programme and portfolio management vastuulle. Komitean työhön osallistuu asiantuntijoita 39 maasta, myös Suomesta.

 

Seuraava uudet julkaisut ovat työn alla:

  • Revisio standardista ISO 21500.

  • Uusi päästandardi, joka tarjoaa yleisnäkymän projektinhallintaan ja sen koko standardisarjaan.


Nämä kaksi työkohdetta liittyvät vahvasti toisiinsa, sillä ISO 21500 on toistaiseksi ollut standardisarjan päästandardi. 


Vaikuta standardeihin


Standardisointityö on avointa kaikille. Osallistumalla voit vaikuttaa tulevien standardien sisältöön, seurata standardien kehittämistä ja saada ennakkotietoa uusista ohjeistuksista sekä verkostoitua alan suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Kiinnostuitko?

 

Suomessa sidosryhmien osallistumista projektinhallinnan standardien laadintaan koordinoi SFS:n standardisointiryhmä SFS/SR 206 Projektinhallinta. SFS/SR 206 vastaa Suomen kannanotoista projektinhallinnan ISO-standardien valmistelussa ja sen jäsenet voivat osallistua ISO/TC 258:n työryhmiin. Maksulliseen seurantaryhmään voivat liittyä kaikki alan standardisoinnista kiinnostuneet. Tervetuloa mukaan!


Lue lisää osallistumisesta standardisointiin


 

Lisätietoja

 

Suomen Standardisoimisliitto SFS                                             

Asiantuntija Janne Kalli                                                         

Sähköposti: etunimi.sukunimi@sfs.fi                                         

puh. 09 149 9331 (vaihde) 


SFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.11.2018 Lue Johtamisen standardit 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen "Johtamisen standardit" numero 4/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. SFS:n 7.11.2018 Vanhalla ylioppilastalolla järjestämää tapahtumaa "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", kestävää rahoitusta, kiertotaloutta ja standardia ISO 9004.

Lue lisää

13.11.2018 SFS:n asiakastyytyväisyystutkimus käynnissä

Meille on tärkeää saada palautetta toiminnastamme kehitystyön pohjaksi. Jos Taloustutkimus on sinuun yhteydessä, toivottavasti ehdit vastata haastateluun!

Lue lisää

8.11.2018 Nousevilla teknologia-alan yrityksillä heräämisen paikka: standardeihin on panostettava ajoissa pärjätäkseen kansainvälisillä markkinoilla

Tekoälyn standardisoimisen aika on juuri nyt, todettiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n järjestämässä Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtumassa keskiviikkona 7.11. Uusien teknologia-alan yritysten olisi syytä havahtua standardisointiin ajoissa, jotta ne pystyvät pärjäämään yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvilla markkinoilla.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization