header laatu
A- A+

Vakioidut toimintamallit projektitoimintaan kansainvälisistä ISO-standardeista

 

Projektinhallinta_sRGB_72ppiStandardit auttavat luomaan vakioituja toimintamalleja projektinhallintaan. Tämä tarkoittaa menetelmien, työkalujen, tekniikoiden ja pätevyyksien tehokasta soveltamista projekteissa ja kokonaisuuden hallintaa projektin elinkaaren aikana. Standardit tuovat kansainvälisen vertailupohjan projektitoiminnalle ja niitä voidaan hyödyntää organisaation omien projektiohjeistojen perustana.

 

Standardi ISO 21500 Guidance on project management esittää yleiskuvauksen käsitteistä ja prosesseista, joista projektinhallinnan hyvät käytännöt muodostuvat. Standardissa kuvataan projektinhallinnan käsitteet, projektien suoritusympäristö sekä projektinhallinnan prosessit. Projektijohtamisen kansainvälisten standardien sarjaan kuuluvat myös ohjelmanhallinnan ja projektisalkunhallinnan sekä projektihallinnon standardit.

 

Nämä standardit ovat saatavilla suomeksi:

  • SFS-ISO 21500 (2012) Ohjeita projektinhallinnasta

  • SFS-ISO 21503:2017 Projektin-, ohjelman- ja salkunhallinta. Ohjeita ohjelmanhallinnasta

  • SFS-ISO 21504 (2015) Projektin-, ohjelman- ja salkunhallinta. Ohjeita salkunhallinnasta

 

Projektihallinnan standardeista hyötyvät kaikki organisaatiot toimialasta sekä projektien koosta, tyypistä ja ajallisesta kestosta riippumatta.

 

Uusia projektinhallinnan standardeja tekeillä


Projektinhallinnan standardien laadinta kuuluu ISOssa teknisen komitean ISO/TC 258 Project, programme and portfolio management vastuulle. Komitean työhön osallistuu asiantuntijoita 39 maasta, myös Suomesta.

 

Seuraava uudet julkaisut ovat työn alla:

  • Work Breakdown Structure

  • Earned Value Management

  • Vocabulary

 

Vaikuta standardeihin


Standardisointityö on avointa kaikille. Osallistumalla voit vaikuttaa tulevien standardien sisältöön, seurata standardien kehittämistä ja saada ennakkotietoa uusista ohjeistuksista sekä verkostoitua alan suomalaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Kiinnostuitko?

 

Suomessa sidosryhmien osallistumista projektinhallinnan standardien laadintaan koordinoi SFS:n standardisointiryhmä SFS/SR 206 Projektinhallinta. SFS/SR 206 vastaa Suomen kannanotoista projektinhallinnan ISO-standardien valmistelussa ja sen jäsenet voivat osallistua ISO/TC 258:n työryhmiin. Maksulliseen seurantaryhmään voivat liittyä kaikki alan standardisoinnista kiinnostuneet. Tervetuloa mukaan!

 

Lisätietoja

 

Suomen Standardisoimisliitto SFS                                             

Asiantuntija Sari Sahlberg                                                         

Sähköposti: etunimi.sukunimi@sfs.fi                                         

puh. 09 149 9331 (vaihde) 


SFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization