header ajankohtaista
A- A+

Heijastaa, ei heijasta, heijastaa

Suomi kuuluu maailman kärkimaihin heijastinten käytössä. Onneksi niin, sillä pimeä kautemme on pitkä. Pimeällä kulkemista helpottavat katuvalot. Katuvalot eivät takaa jalankulkijoiden näkymistä autoilijoille, vaan siihen tarvitaan oikea heijastin.

Heijastimia on monenlaisia, ja jokaiselle varmasti löytyy mieluinen. Kaupoista löytyy kovia ja pehmeitä roikkuvia heijastimia, jousiheijastimia ja stretch-heijastimia. Näiden lisäksi on heijastinliivejä, jotka ovat varsinkin lenkkeilijöiden suosiossa taajamien ulkopuolella. Myyjäisissä näkyy itse askarreltuja heijastimia. Voiko kaikkiin heijastimiin luottaa? Heijastimellahan on vaativa tehtävä: ehkäistä onnettomuuksia, pelastaa henkiä.

Myytävien heijastinten oltava hyväksyttyjä

Heijastinten ja heijastinliivien markkinoille tuomisen edellytyksenä on tyyppihyväksyntä. Tyyppihyväksynnän hakeminen tuli eteen heti liikeidean keksimisen jälkeen jyväskyläläiselle Kreetta Ahoselle, jonka yritys Vinkee Oy valmistaa ja myy heijastinliivejä.

– Kun keksin idean heijastinliiveistä, jotka toimisivat samalla myös roolivaatteina lasten leikeissä, otin ensimmäiseksi yhteyttä Liikenneturvaan. Halusin tietää, mitä mieltä asiantuntijat ovat tällaisesta tuotteesta. Kun lähden tekemään, niin teen sitten kunnolla, kertoo heijastinliivejä valmistavan Vinkeen perustaja Kreetta Ahonen. – Sainkin hyviä neuvoja, ja esimerkiksi tiedon siitä, että Työterveyslaitokselta voi hakea tyyppihyväksyntää heijastinliiveille.

Vapaa-ajan käyttöön tarkoitettujen heijastinliivien tyyppihyväksynnän vaatimukset perustuvat standardiin SFS-EN 1150. Heijastinliiveissä näkyvien materiaalien laatu on tärkeää, ja heijastavien materiaalien määrä riippuu käyttäjän pituudesta. Vinkee valmistaakin heijastinliivejä kolmessa eri koossa.

Heijastinta hankkiessa luotettavan heijastimen ja heijastinliivin tunnistaa CE-merkinnästä, standardin numerosta ja tyyppitarkastuksen tehneen laitoksen tiedoista. Nämä tiedot on löydyttävä joko heijastimesta tai sen pakkauksesta.

Hyväksytyt tuotteet saavat yrittäjänkin tyytyväiseksi

Kreetta Ahoselle oli tärkeää, että jo ensimmäiset markkinoille tuotavat heijastinliivit olivat turvallisia. – Ihmisen turvallisuuden kanssa kun ollaan tekemisessä, ei voida niillä asioilla leikkiä. Heijastinliivien tekijänä tunnen suurta vastuuta tuotteittemme käyttäjien näkyvyydestä. Itsellekin tulee hyvä olo, kun tiedän heijastinliiviemme olevan virallisesti tyyppihyväksyttyjä.

Kreetta Ahonen ei halua kuitenkaan tuomita itse askarreltuja heijastimia. – Askartelu on kivaa ja kaikki näkyvyys on hyvästä. Heijastinkankaasta tai -langasta askarrellut tuotteet tekevät jalankulkijoista näkyvämpiä, mutta lisäksi kannattaa muistaa pukea ylle myös virallisesti hyväksytty heijastinmalli.

Vinkeen Heppa-heijastinliivi
Vapaa-ajan käyttöön tarkoitettujen heijastinliivien heijastavaa materiaalia on oltava riittävästi suhteutettuna käyttäjän pituuteen. Vinkeen heijastinliivit ovat tyyppihyväksyttyjä. (Kuva: Vinkee)