header ajankohtaista
A- A+

Heijastaa, ei heijasta, heijastaa

Julkaistu 1.12.2017

Suomi kuuluu maailman kärkimaihin heijastinten käytössä. Onneksi niin, sillä pimeä kautemme on pitkä. Pimeällä kulkemista helpottavat katuvalot. Katuvalot eivät takaa jalankulkijoiden näkymistä autoilijoille, vaan siihen tarvitaan oikea heijastin.

Heijastimia on monenlaisia, ja jokaiselle varmasti löytyy mieluinen. Kaupoista löytyy kovia ja pehmeitä roikkuvia heijastimia, jousiheijastimia ja stretch-heijastimia. Näiden lisäksi on heijastinliivejä, jotka ovat varsinkin lenkkeilijöiden suosiossa taajamien ulkopuolella. Myyjäisissä näkyy itse askarreltuja heijastimia. Voiko kaikkiin heijastimiin luottaa? Heijastimellahan on vaativa tehtävä: ehkäistä onnettomuuksia, pelastaa henkiä.

Myytävien heijastinten oltava hyväksyttyjä

Heijastinten ja heijastinliivien markkinoille tuomisen edellytyksenä on tyyppihyväksyntä. Tyyppihyväksynnän hakeminen tuli eteen heti liikeidean keksimisen jälkeen jyväskyläläiselle Kreetta Ahoselle, jonka yritys Vinkee Oy valmistaa ja myy heijastinliivejä.

– Kun keksin idean heijastinliiveistä, jotka toimisivat samalla myös roolivaatteina lasten leikeissä, otin ensimmäiseksi yhteyttä Liikenneturvaan. Halusin tietää, mitä mieltä asiantuntijat ovat tällaisesta tuotteesta. Kun lähden tekemään, niin teen sitten kunnolla, kertoo heijastinliivejä valmistavan Vinkeen perustaja Kreetta Ahonen. – Sainkin hyviä neuvoja, ja esimerkiksi tiedon siitä, että Työterveyslaitokselta voi hakea tyyppihyväksyntää heijastinliiveille.

Vapaa-ajan käyttöön tarkoitettujen heijastinliivien tyyppihyväksynnän vaatimukset perustuvat standardiin SFS-EN 1150. Heijastinliiveissä näkyvien materiaalien laatu on tärkeää, ja heijastavien materiaalien määrä riippuu käyttäjän pituudesta. Vinkee valmistaakin heijastinliivejä kolmessa eri koossa.

Heijastinta hankkiessa luotettavan heijastimen ja heijastinliivin tunnistaa CE-merkinnästä, standardin numerosta ja tyyppitarkastuksen tehneen laitoksen tiedoista. Nämä tiedot on löydyttävä joko heijastimesta tai sen pakkauksesta.

Hyväksytyt tuotteet saavat yrittäjänkin tyytyväiseksi

Kreetta Ahoselle oli tärkeää, että jo ensimmäiset markkinoille tuotavat heijastinliivit olivat turvallisia. – Ihmisen turvallisuuden kanssa kun ollaan tekemisessä, ei voida niillä asioilla leikkiä. Heijastinliivien tekijänä tunnen suurta vastuuta tuotteittemme käyttäjien näkyvyydestä. Itsellekin tulee hyvä olo, kun tiedän heijastinliiviemme olevan virallisesti tyyppihyväksyttyjä.

Kreetta Ahonen ei halua kuitenkaan tuomita itse askarreltuja heijastimia. – Askartelu on kivaa ja kaikki näkyvyys on hyvästä. Heijastinkankaasta tai -langasta askarrellut tuotteet tekevät jalankulkijoista näkyvämpiä, mutta lisäksi kannattaa muistaa pukea ylle myös virallisesti hyväksytty heijastinmalli.

Vinkeen Heppa-heijastinliivi
Vapaa-ajan käyttöön tarkoitettujen heijastinliivien heijastavaa materiaalia on oltava riittävästi suhteutettuna käyttäjän pituuteen. Vinkeen heijastinliivit ovat tyyppihyväksyttyjä. (Kuva: Vinkee)SFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

15.8.2018 Lue Johtamisen standardit 3/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen Johtamisen standardit numero 3/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmästandardin ISO 45001 soveltamista, projektinhallintaa, kiertotaloutta ja johtamisjärjestelmien auditoinnin uusittua standardia.

Lue lisää

9.8.2018 Suurjännitesähköasennusten standardi päivitetty

SFS on julkaissut kesäkuussa 2018 standardista SFS 6001 Suurjännitesähköasennukset uusitun painoksen. Standardi koskee nimellisjännitteeltään yli 1 kilovoltin sähköasennuksia ja sitä käytetään sekä sähkönjakeluverkoissa että teollisuudessa.

Lue lisää

8.8.2018 Uusittu auditointistandardi ISO 19011 vahvistettu SFS-standardiksi

Uusittu kansainvälinen auditointistandardi Guidelines for auditing management systems (ISO 19011:2018) on hyväksytty eurooppalaiseksi standardiksi ja vahvistettu englanninkielisenä SFS-standardiksi tunnuksella SFS-EN ISO 19011:2018. Erilaisia hallintajärjestelmästandardeja eli johtamisen standardeja toiminnassaan hyödyntävät organisaatiot hyötyvät standardista laajasti.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization