header ajankohtaista
A- A+

QR-koodi vie älylaitteella verkkosivulle

Julkaistu 26.10.2016


QR-koodeja käytetään paljon mainoksissa ja melko tavallisia ne alkavat olla myös esimerkiksi matkalipuissa sekä museoissa ja erilaisilla rastireiteillä ohjaamassa turisteja nähtävyydeltä toiselle. Jotkut suunnistusseurat ovat ottaneet QR-koodit käyttöön korvaamaan kiinteitä rasteja.


QR- ja muita sen kaltaisia kuviokoodeja luetaan sovelluksella, joita on olemassa lukuisia erilaisia ja ne ovat ladattavissa älylaitteisiin sovelluskaupoista ilmaiseksi. Laitteen kamera suunnataan koodiin, ja koodi johdattaa käyttäjän halutun tiedon äärelle, käytännössä siis jollekin verkkosivulle.

QR-koodin tunnistaa kulmissa olevista neliöistä

QR on lyhenne sanoista “Quick Response”. QR-koodi koostuu neliskulmaisista moduuleista, jotka muodostavat yhdessä neliön. QR-koodi sisältää informaatiota vaaka- ja pystysuunnassa, minkä vuoksi sitä kutsutaan kaksiulotteiseksi kuviokoodiksi. Yksiulotteinen kuviokoodi on esimerkiksi viivakoodi, jossa informaatiota on vain vaakasuunnassa.


QR-koodeja on 40 eri kokoa, joista pienin, versio 1, on kooltaan 21 x 21 moduulia. Lisäksi on olemassa pienempiä Micro QR -koodeja, joita voi olla neljää eri kokoa. Silmämääräisesti QR-koodin erottaa muista kaksiulotteisista koodeista kolmessa kulmassa olevista selvistä neliökuvioista. QR-koodinlukijat erottavat oikean koodilajin automaattisesti muista koodeista.

QR-koodi toimii, kun noudatetaan yhteisiä sääntöjä

Jotta QR-koodin käyttö onnistuu, on kaikkien QR-koodien käyttöön liittyvien sovellusten oltava yhteentoimivia. Symbolien koodaus, purku, tulostimet, koodinlukijat muodostavat yhtenäisen järjestelmän, ja jos yhdessäkin näistä on virhe tai joku näistä on yhteensopimaton muuhun ketjuun, tiedon kulku lakkaa, eikä koodi tuo esille haluttua tietoa.


Yhteiset säännöt, joita kaikki toimivat sovellukset noudattavat, löytyvät kansainvälisestä standardista ISO/IEC 18004 Information technology — Automatic identification and data capture techniques — QR Code bar code symbology specification. Standardissa määritellään esimerkiksi QR-koodin symboliikan ominaispiirteet, koodausmenetelmät, symbolien muodot, virheenkorjaussäännöt ja viittausten koodausalgoritmit. Standardia käyttävät sovelluskehittäjät. Kun kaikki on kunnossa, sovellusten loppukäyttäjät voivat luottaa matkalippuunsa, jatkaa suunnistusta ja lukea lisää nähtävyyksistä.


QR-koodin ja muiden kuviokoodien standardisointia seurataan ja työhön osallistutaan SFS:n seurantaryhmässä SR 309 Automaattinen tunnistus ja tiedonkeruu.


QR-koodi SFS

SFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization