header ajankohtaista
A- A+

rss

23.11.2016

Bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän tarkastusmenetelmät standardissa

Jakeluasemilla on vähennettävä ajoneuvojen tankkauksen yhteydessä syntyviä bensiinihöyrypäästöjä ilmakehään. Sen vuoksi on otettava käyttöön bensiinihöyryn talteenotto-ohjelman toisen vaiheen järjestelmä, ja järjestelmän toimivuutta on seurattava ja testattava. Bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän toimivuuden määräaikaistestit on tehtävä nyt suomeksi julkaistun standardin menetelmien mukaisesti.

SFS-EN 16321-2:2013  Bensiinihöyryjen talteenotto ajoneuvotankkauksen yhteydessä jakeluasemilla. Osa 2: Tarkastusmenetelmät bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän toimivuuden arvioimiseksi jakeluasemilla
1. painos, 2013 (suom. 2016). 33 sivua (suomi/englanti). Hinta 55,10 € (+ alv 24 %)

Standardi määrittelee jakeluasemilla tapahtuvan höyryjen talteenottojärjestelmien varmentamisen testausmenetelmät. Siinä kuvataan

  • vaatimukset bensiinihöyry/bensiinisuhteelle
  • mittausmenetelmät käytönaikaisille testauksille: testausten suoritusjärjestys, valmistelu, simuloidun bensiinivirtauksen mittausperiaate (kuivatestausmenetelmä) sekä     todellisen bensiinivirtauksen mittausperiaate (märkätestausmenetelmät A ja B)
  • automaattiset valvontajärjestelmät
  • testauspöytäkirja
  • ympäristönäkökohdat
  • valvontajärjestelmät ja jakelulaitteen poiskytkennän testaus.

Lisäksi standardissa on malli höyryn talteenottojärjestelmän varmentamispöytäkirjasta.

Standardin SFS-EN 16321 osa 1 määrittelee, miten bensiinihöyryjen talteenottojärjestelmän tehokkuus mitataan ja testataan. Se on julkaistu vain englanniksi, koska laitteiden valmistusta ei ole Suomessa.

SFS-EN 16321-1:en Petrol vapour recovery during refuelling of motor vehicles at service stations. Part 1: Test methods for the type approval efficiency assessment of petrol vapour recovery systems
1. painos, 2013. 29 sivua (englanti). Hinta 55,10 € (+ alv 24 %)

Uudet ja uudistettavat huoltoasemat on varustettava järjestelmillä, jotka ottavat talteen ajoneuvon tankkauksessa vapautuvat bensiinihöyryt (ns. vaihe II). Bensiinihöyryt huoltoasemien säiliöiden täytön yhteydessä on jo pitkään otettu talteen ja toimitettu öljyvarastoille takaisin bensiinivirtaan nesteytettäviksi (ns. vaihe I). Kun talteenotto ulotetaan myös ajoneuvon tankkaukseen, haihtuvien yhdisteiden (VOC) päästöt vähenevät entisestään. Tällä on suuri merkitys ilman laatuun.

Lisätiedot
Öljy- ja biopolttoaineala ry
Erityisasiantuntija Tina Sammi
Puh. 020 766 9930 (vaihde)
Sähköposti etunimi.sukunimi@oil.fi

Tilaukset
SFS Kauppa: sales.sfs.fi
Sähköposti: sales@sfs.fi
Puh. 09 1499 3353, myynti
Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sähköalan standardit SFSstä

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

21.4.2017 Elintarvikkeiden autenttisuudesta laaditaan suositukset

Projektin tavoitteena on laatia konsensukseen perustuvia suosituksia ydintermien ja käsitteiden määritelmille ja luoda periaatteet ja perusvaatimukset ruokaan liittyvään autenttisuuteen. Tuloksena syntyvä dokumentti tarjoaa parhaitten käytäntöjen suosituksia viestintään ja työhön tulevaisuudessa, joka liittyy elintarvikkeiden autenttisuuteen sekä auttaa varmistamaan elintarvikkeiden autenttisuutta.

Lue lisää

11.4.2017 Lääkinnällisten laitteiden asetukset on hyväksytty

Lääkinnällisten laitteiden asetukset on hyväksytty EU:n parlamentissa 5.4.2017. Lääkinnällisiä laitteita ovat esimerkiksi piilolinssit, anestesia- ja hengityslaitteet, sydämentahdistimet, rintaimplantit ja lonkkaproteesit.

Lue lisää

6.4.2017 Sinituote Oy panostaa laatuun, turvallisuuteen ja ympäristöasioihin

Kokemäellä sijaitsevan Sinituote Oy:n tehtaat kehittävät toimintansa laatua, turvallisuutta ja ympäristöasioita standardien avulla.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization

rss Tuoteuutiset

22.3.2017 Uusimmat tuoteuutiset löytyvät verkkokaupasta

Tuoteuutiset kerrotaan SFS Kaupan -verkkosivuilla.

Lue lisää