header kompassi
A- A+

rss Uutiset

26.7.2018

Älä jätä lasta yksin pysäköityyn autoon

Lasten jättäminen yksin autoon lyhyeksikin ajaksi voi johtaa kuolemaan, muistuttaa eurooppalainen kuluttajien etuja standardisoinnissa ajava järjestö ANEC.

hyperthermia 2

Joka vuosi yksin pysäköityyn autoon jätettyjä lapsia kärsii lämpöhalvauksesta ja kuolee lämpöhalvaukseen. Yhdysvalloissa tapauksia tilastoidaan. Vuodesta 1998 siellä on kuollut lämpöhalvaukseen vuosittain keskimäärin 37 pysäköityyn autoon yksin jätettyä lasta. Euroopassa ei ole kansallisia eikä alueellisia kattavia tilastoja autoihin jätettyjen lasten onnettomuuksista, vaikkakin media on raportoinut pysäköityyn autoon kuolleista lapsista.

Lisätäkseen tietoisuutta asiasta ANEC on julkaissut siitä esitteen. Siinä muistutetaan, että ulkolämpötilan ollessa 30   ̊C voi auton sisällä lämpötila nousta 37 asteeseen 10 minuutissa ja 46 asteeseen 30 minuutissa.  Lapsille tämä on vaarallisempaa kuin aikuisille, koska lapsen kehon lämpötila voi nousta viisi kertaa nopeammin kuin aikuisen kehon lämpötila.  

Raollaan oleva ikkuna tai varjoon pysäköinti eivät olennaisesti hidasta lämpötilan kohoamista. Kyse ei ole vain helteestä. Jo 22 asteen ulkolämpötilassa auton sisällä lämpötila voi kohota 47 asteeseen.  

Linkki esitteeseen

Linkki amerikkalaisiin tilastoihin


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

5.12.2018 Miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää kriisitilanteissa?

Suomalaisia viestinnän asiantuntijoita kaivataan mukaan standardisointityöhön, joka koskee sosiaalisen median käyttöä kriisitilanteissa. Yhteiskunnan turvallisuuden alalta on olemassa runsaasti erilaisia standardeja ja niiden määrä kasvaa tasaisesti yhteiskunnallisten ja teknologisten muutosten tehostamana.

Lue lisää

4.12.2018 Lue SFS News 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen SFS News kuluvan vuoden neljäs numero on ilmestynyt. Siinä ovat esillä mm. mittayksikköjen uudet määritelmät, SFS:n 7.11. järjestämä tapahtuma "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", älykkäisiin kaupunkeihin liittyvä standardisointi ja SI-opas.

Lue lisää

4.12.2018 Genomiikan tietotekniikan standardisointi käynnistymässä

Genomiikka muuttaa merkittävästi lääketiedettä – se mahdollistaa uudenlaisten lääkkeiden kehittämisen, tarkentaa syöpähoitoja ja tarjoaa uudenlaisia menetelmiä perinnöllisten tautien diagnostiikkaan. Myös genomiikan tietotekniikan kehitys on tällä hetkellä hyvin aktiivista, niinpä standardien kehittäjäjoukko kaipaa lisää asiantuntijoita mukaan työhön.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization