header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

26.7.2018

Älä jätä lasta yksin pysäköityyn autoon

Lasten jättäminen yksin autoon lyhyeksikin ajaksi voi johtaa kuolemaan, muistuttaa eurooppalainen kuluttajien etuja standardisoinnissa ajava järjestö ANEC.

hyperthermia 2

Joka vuosi yksin pysäköityyn autoon jätettyjä lapsia kärsii lämpöhalvauksesta ja kuolee lämpöhalvaukseen. Yhdysvalloissa tapauksia tilastoidaan. Vuodesta 1998 siellä on kuollut lämpöhalvaukseen vuosittain keskimäärin 37 pysäköityyn autoon yksin jätettyä lasta. Euroopassa ei ole kansallisia eikä alueellisia kattavia tilastoja autoihin jätettyjen lasten onnettomuuksista, vaikkakin media on raportoinut pysäköityyn autoon kuolleista lapsista.

Lisätäkseen tietoisuutta asiasta ANEC on julkaissut siitä esitteen. Siinä muistutetaan, että ulkolämpötilan ollessa 30   ̊C voi auton sisällä lämpötila nousta 37 asteeseen 10 minuutissa ja 46 asteeseen 30 minuutissa.  Lapsille tämä on vaarallisempaa kuin aikuisille, koska lapsen kehon lämpötila voi nousta viisi kertaa nopeammin kuin aikuisen kehon lämpötila.  

Raollaan oleva ikkuna tai varjoon pysäköinti eivät olennaisesti hidasta lämpötilan kohoamista. Kyse ei ole vain helteestä. Jo 22 asteen ulkolämpötilassa auton sisällä lämpötila voi kohota 47 asteeseen.  

Linkki esitteeseen

Linkki amerikkalaisiin tilastoihin


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

15.8.2018 Lue Johtamisen standardit 3/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen Johtamisen standardit numero 3/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmästandardin ISO 45001 soveltamista, projektinhallintaa, kiertotaloutta ja johtamisjärjestelmien auditoinnin uusittua standardia.

Lue lisää

9.8.2018 Suurjännitesähköasennusten standardi päivitetty

SFS on julkaissut kesäkuussa 2018 standardista SFS 6001 Suurjännitesähköasennukset uusitun painoksen. Standardi koskee nimellisjännitteeltään yli 1 kilovoltin sähköasennuksia ja sitä käytetään sekä sähkönjakeluverkoissa että teollisuudessa.

Lue lisää

8.8.2018 Uusittu auditointistandardi ISO 19011 vahvistettu SFS-standardiksi

Uusittu kansainvälinen auditointistandardi Guidelines for auditing management systems (ISO 19011:2018) on hyväksytty eurooppalaiseksi standardiksi ja vahvistettu englanninkielisenä SFS-standardiksi tunnuksella SFS-EN ISO 19011:2018. Erilaisia hallintajärjestelmästandardeja eli johtamisen standardeja toiminnassaan hyödyntävät organisaatiot hyötyvät standardista laajasti.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization