header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

16.11.2017

Henkilöiden tunnistaminen videovalvonnasta helpottuu

Kokovartalokuvaus on tunnistustapa, jota käytetään kasvontunnistuksen lisäksi rikostutkinnan tarpeisiin. Se mahdollistaa paremmat tunnistamismahdollisuudet esimerkiksi videovalvonnan kuvasta verrattuna kasvotunnistamisessa käytettävään passikuvaan. Lisääntyneen maiden välisen liikkuvuuden seurauksena saumattoman henkilöiden tunnistustiedon hyödyntäminen kansainvälisellä tasolla on myös noussut entistä merkittävämpään rooliin. Alan kansainvälisiä standardeja kehitetään tällä hetkellä aktiivisesti ja suomalaiset asiantuntijat toimivat standardisoinnissa keskeisessä roolissa.

Kokovartalokuvia, mukaan lukien kävelytunnistustiedot, tallennetaan käytettäväksi henkilöiden tunnistamiseen ja henkilöllisyyden todentamiseen esimerkiksi rikostutkinnassa sekä myös esimerkiksi kadonneiden henkilöiden etsinnässä. Kuvauksen tekee viranomainen ja sitä säätelee lainsäädäntö.


- Videovalvonnan tehoa lisäävä tunnistuksen verrokkitieto tulee paranemaan kokovartalokuvauksen yhdenmukaisen ohjeistuksen myötä. Videovalvonnassa ihmisten kasvot näkyvät harvoin edestä ja kasvot ovat usein epätarkat. Videomateriaalissa näkyykin usein ihmisen hahmo eli koko vartalo. Siksi videovalvontakuvien analysointiin tarvitaan useampia kuvakulmia kuin nyt käytössä oleva, kasvojen tunnistamiseen tarkoitettu passikuvaustyyppinen kasvokuva, kertoo kokovartalokuvauksen eurooppalaista standardisointityötä johtanut Design Manager Markku Metsämäki Guiart Oy:stä.


Kokovartalokuvaus ja kävelytunnistustietojen yhdenmukainen kerääminen ja nykyistä laajempi käyttö Euroopassa ja kansainvälisesti tulee tehostamaan viranomaisten mahdollisuuksia rikosten ja terrorismin torjunnassa. Tuntomerkkitietojen ottamisen edellytyksenä on rikosepäily ja päätöksen toimenpiteistä tekee aina poliisi. Valokuvan lisäksi voidaan ottaa biometrisiä näytteitä, kuten sormen-, käden- ja jalanjäljet, käsiala-, ääni- ja hajunäytteet sekä muut tuntomerkkitiedot (henkilötuntomerkit).


Useimmissa maissa viranomaisten ja rajavalvonnan käytössä on henkilötunnistuksen järjestelmiä, jotka eivät rajoitu yksinomaan kasvontunnistukseen. Kokovartalokuvaukselle ei kuitenkaan ole ollut kansainvälistä ohjeistusta. Järjestelmien ja prosessien yhteensopivuuden varmistaminen sekä yhdenmukaisen tiedon kerääminen edellyttävät kansainvälisesti yhtenäisiä eli standardisoituja toimintatapoja.


Euroopassa kokovartalokuvaukseen liittyvä tekninen ohjeistus on jo olemassa (CEN/TS 17051:2017) ja ohjeistuksesta tehdään parhaillaan kansainvälistä standardia. Suomalaiset asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana myös tässä työssä.


Kokovartalokuvausta käsittelevän webinaarin tallenne on katsottavissa täältä.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization