header kompassi
A- A+

rss Uutiset

23.5.2017

ISO 45001 toisella lausuntokierroksella

Työterveys- ja työturvallisuusasioiden johtamista käsittelevän standardin ISO 45001 toinen ehdotusversio on äänestettävänä kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa. SFS on käynnistänyt kansallisen lausuntokierroksen.

Kansallisen lausuntokierroksen  aikana ehdotusta voi kommentoida SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa 17.6.2017 asti.

 

Suomessa Standardisoimisliiton seurantaryhmä SFS/SR 219 toimii standardin ISO 45001 valmistelun kansallisena asiantuntijaryhmänä. Nyt äänestettävänä oleva toinen standardiehdotus ISO/DIS 45001.2 on laadittu ensimmäisellä lausuntokierroksella keväällä 2016 annettujen kommenttien ja muutosehdotusten perusteella. ISO/PC 283 on käsitellyt yhteensä noin 3 000 kommenttia työryhmäkokouksissaan.

 

Äänestystulos ISOssa määrää projektin seuraavan vaiheen. Standardi voidaan julkaista jo vuoden 2017 lopulla, mikäli ehdotus hyväksytään eikä siihen tehdä mitään olennaisia muutoksia. Jos ehdotus hyväksytään, mutta muutoksia tehdään, prosessiin sisällytetään loppuäänestys ja standardi valmistuu aikaisintaan maaliskuussa 2018.

 

Tuleva standardi noudattaa ympäristöjärjestelmien standardin ISO 14001 ja laatujärjestelmien standardin ISO 9001 rakennetta. Se ottaa huomioon alan muut kansainväliset standardit kuten OHSAS 18001, kansainvälisen työjärjestön ILO-OSH ohjeet, eri maiden kansalliset standardit ja kansainvälisen työjärjestön ILOn standardit ja sopimukset.

 

Valmistuessaan ISO 45001 Occupational health and safety management systems - Requirements with guidance for use tulee korvaamaan laajasti käytetyn julkaisun OHSAS 18001.

 

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO aloitti standardin ISO 45001 valmistelun syksyllä 2013. Standardin valmistelusta vastaa komitea ISO/PC 283 Occupational health and safety management systems. Työhön osallistuu 68 maata.

 

 

Lisätietoja:

 

Asiantuntija Sari Sahlberg, SFS

S-posti etunimi.sukunimi@sfs.fi


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

5.12.2018 Miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää kriisitilanteissa?

Suomalaisia viestinnän asiantuntijoita kaivataan mukaan standardisointityöhön, joka koskee sosiaalisen median käyttöä kriisitilanteissa. Yhteiskunnan turvallisuuden alalta on olemassa runsaasti erilaisia standardeja ja niiden määrä kasvaa tasaisesti yhteiskunnallisten ja teknologisten muutosten tehostamana.

Lue lisää

4.12.2018 Lue SFS News 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen SFS News kuluvan vuoden neljäs numero on ilmestynyt. Siinä ovat esillä mm. mittayksikköjen uudet määritelmät, SFS:n 7.11. järjestämä tapahtuma "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", älykkäisiin kaupunkeihin liittyvä standardisointi ja SI-opas.

Lue lisää

4.12.2018 Genomiikan tietotekniikan standardisointi käynnistymässä

Genomiikka muuttaa merkittävästi lääketiedettä – se mahdollistaa uudenlaisten lääkkeiden kehittämisen, tarkentaa syöpähoitoja ja tarjoaa uudenlaisia menetelmiä perinnöllisten tautien diagnostiikkaan. Myös genomiikan tietotekniikan kehitys on tällä hetkellä hyvin aktiivista, niinpä standardien kehittäjäjoukko kaipaa lisää asiantuntijoita mukaan työhön.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization