header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

23.2.2017

ISO 70 v.

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO täyttää tänä vuonna 70 vuotta. ISO on voittoa tavoittelematon järjestö, joka saattaa maailman eri alojen asiantuntijat työstämään kansainvälisiä, markkinaehtoisia standardeja. Genevessä sijaitsevan järjestön toiminnassa on mukana 163 maata ja ISO-standardeja on julkaistu 21 000 kappaletta.

Logo ISO + 70 ans


Suomi on ollut ISOn toiminnassa mukana sen perustamisesta lähtien. Vuosina 1959-1961 järjestöllä oli suomalainen puheenjohtaja, professori Edward Wegelius. Suomessa vahvistetuista standardeista ISO-standardeja on tänä päivänä 23 prosenttia.


Järjestön syntymäpäivä on 23.2.1947, koska perustamiskokouksessa 1946 oli sovittu, että järjestö katsotaan perustetuksi kun 15 maata on ratifioinut sen peruskirjan. Tanska ratifioi 23.2.1947 järjestön peruskirjan 15. maana.


- Katsoessamme tulevaisuuteen on selvää, että maailmallamme on monia haasteita, jotka ylittävät kansalliset rajat. Ilmastonmuutos, veden vähyys, kyberturvallisuus ja laaja-alainen muuttoliike ovat vain joitain esimerkkejä, tämän päivän haasteista, jotka vaativat integroitua ja kansainvälistä toimintaa. ISOlla on useita standardeja, jotka auttavat tämän päivän haasteisiin vastaamisessa, sanoo ISOn puheenjohtaja tohtori Zhang Xiaogang.  


Lue lisää ISOn tiedotteesta


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sähköalan standardit SFSstä

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

28.6.2017 Uusia kansainvälisiä turvallisuusmerkkejä

Kansainväliseen turvallisuusmerkkien standardiin ISO 7010 on lisätty uusia merkkejä. Lisätyt merkit varoittavat seinään nojaamisesta, kertovat hätävasaran sijainnin ja varoittavat raskaana olevia uhkaavasta vaarasta. Myös alue, jossa ei saa laukaista ilotulitteita on saanut oman kieltomerkin. Merkin yhteyteen on lisättävä selittävä teksti viestin perillemenon varmistamiseksi.

Lue lisää

27.6.2017 Eurooppalainen standardisointi tukee digitalisointia

Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC tukevat laajasti digitalisointia, ilmenee järjestöjen juuri ilmestyneistä vuosikertomuksista.

Lue lisää

21.6.2017 Asuntosprinkleri ehkäisee tehokkaasti palovahinkoja

Asuntopalojen ehkäisyssä sprinklerit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi säästää ihmishenkiä ja suojella omaisuutta tulipalolta. VTT:n tutkimusten (VTT tiedotteita 2527) mukaan sprinkleri alentaa palokuolemien ja loukkaantumisten todennäköisyyttä 70 - 90 %. Pohjoismaissa käytössä olevan asuntosprinkleristandardin pohjalta ollaan parhaillaan laatimassa eurooppalaista standardia. Sprinklereitä on käytetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization