header kompassi
A- A+

rss Uutiset

5.11.2018

ISO 9004 antaa ohjeita jatkuvan menestyksen saavuttamiseen

Laaja-alainen laadunkehitystyön työkalu ISO 9004 on uusittu. Standardien laadinnassa mukana olleiden suomalaisten asiantuntijoiden mielestä standardia ISO 9004 ei ole osattu hyödyntää riittävästi. Siitä olisi kuitenkin suuresti hyötyä laadunkehitystyössä. Tätä korostettiin standardin uuden version julkistamistilaisuudessa 1.11.2018.


IMG_2666 rajattu 2
Harri Kaartinen SGS Fimko Oy:stä (vas), Risto Pulkkanen SFS:stä, Leena Saulo Neste Oyj:stä, Satu Jämsä Tikkurila Oyj:stä ja helmikuussa Puolustusvoimista eläköitynyt Sakari Ryynänen vaihtoivat ajatuksia julkistamistilaisuudessa.


Standardia ISO 9004 ja sen suhdetta ISO 9000 -sarjaan esittelivät SFS:n laadunhallinnan standardisointiryhmän puheenjohtaja Leena Saulo ja sihteeri Risto Pulkkanen. Ryhmän paikalla olleet jäsenet toivat aktiivisen panoksen tilaisuuteen.

Vaatimusstandardin ISO 9001 painopisteenä on tuotteiden ja laadun varmistus asiakastyytyväisyyden takaamiseksi. Standardi ISO 9004 on sen sijaan laajempi ohjeistus organisaatiolle saavuttaa jatkuva ja kestävä menestys. Se korostaa organisaation luotettavuutta. Laadunkehitystyön sanasto ja laadunhallinnan periaatteet sisältyvät standardiin ISO 9000.

ISO 9004 ei ole opas standardin ISO 9001 soveltamiselle. Se ei noudata hallintajärjestelmästandardien yhdenmukaista rakennetta. ISO 9004 on yleinen liiketoimintakeskeinen ohjestandardi. Standardissa ISO 9004 on esimerkki itsearviointimallista. Sitä käytetään organisaation vahvuuksien ja heikkouksien sekä sen parhaiden käytäntöjen määrittämiseen. Sen perusteella organisaatio voi tunnistaa parantamismahdollisuuksia.  

Tilaisuuden aineisto on julkaistu SFS:n tapahtumakalenterissaPalaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

17.1.2019 Euroopan komissio sponsoroi sähköisen laskutuksen (eInvoicing) käyttöönottoa – standardit käyttöön maksutta

Euroopan komission tavoitteena on siirtyä vuoden 2020 aikana julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen. Saavuttaakseen tavoitteensa komissio sponsoroi julkisten hankintojen sähköisen laskutuksen standardien käyttöönottoa EU:n alueella. Kaksi sähköisen laskutuksen tärkeintä standardia on mahdollista hankkia SFS:n verkkokaupasta käyttäjälle maksutta.

Lue lisää

10.1.2019 Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Lue lisää

8.1.2019 SFS:n luettelo 1/2019 ilmestynyt

SFS:n luettelo 1/2019 on julkaistu SFS:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.sfs.fi/luettelot . Luettelossa mainitaan loka-joulukuussa 2018 vahvistetut ja kumotut SFS-standardit sekä uusimmat CENin julkaisut. Luettelo julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Luettelosivulla on myös linkki 5.12.2018 julkaistuun SFS:n kansalliseen työohjelmaan. Seuraava luettelo ilmestyy huhtikuussa 2019.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization