header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

16.3.2017

ISO aloittaa lohkoketjujen standardisoinnin

Lohkoketjujen standardisoinnista vastaava komitea ISO/TC 307 Blockchain and electronic distributed ledger technologies pitää ensimmäisen kokouksensa Sydneyssä huhtikuun alussa. Standardisoinnin tavoitteena on turvata käytettyjen tekniikoiden yhteentoimivuus ja tukea käyttäjien, sovellusten ja järjestelmien välistä tiedonsiirtoa.

Suomesta delegaatio ensimmäiseen kokoukseen


Sydneyn kokouksessa tullaan täsmentämään komitean ISO/TC 307 vastuualuetta. Kokouksessa keskitytään tulevaan työohjelmaan, työn tavoitteiden nykyistä tarkempaan määrittelyyn ja standardisoinnissa tarvittavien työryhmien perustamiseen.


SFS järjesti lohkoketjujen standardisoinnista keskustelutilaisuuden maaliskuun alussa. Kokouksessa pohdittiin Suomen kannanottoa tulevan työkentän rajauksista ja painopisteistä. Toinen vastaava tilaisuus pidetään torstaina 30. maaliskuuta klo 10, juuri ISOn kokouksen alla. Silloin päästään keskustelemaan ISOn kokouksessa käsiteltävästä aineistosta ja täsmentämään viestiä, jonka Suomen delegaatio kokouksessa tulee esittämään. Keskustelutilaisuuksista kiinnostuneet voivat kysyä lisätietoja SFS:ltä (yhteystiedot alla).

Lohkoketjuteknologialla turvallista sopimista


Lohkoketjuteknologian avulla voi todentaa maksuja tai muita luottamusta edellyttäviä tapahtumia kahden toimijan välillä. Kolmatta osapuolta ei tarvita todentamiseen.


Lohkoketjulla tarkoitetaan hajautettua tietokantaa ja tekniikkaa, jolla kirjataan erilaisia tapahtumia, kuten maksuja. Tieto tapahtumasta (maksusta) lähetetään samanaikaisesti lukemattomiin tietokoneisiin eri puolella verkkoa, ja ne todentavat tapahtuman. Tapahtumat (lohkot) liitetään lohkoketjuun aiempien siihen tallennettujen tapahtumien jatkoksi.


Lohkoketjussa tiedon väärentäminen on hankalaa. Eri koneille tallennettuja tapahtumia vertaillaan toisiinsa, ja siten nähdään, jos jotakin niistä on yritetty muuttaa. Uusi lohko ei voi olla vanhojen kanssa ristiriitainen, joten tiedon väärentäminen on lähes mahdotonta.


Lohkoketjuteknologiaa hyödyntävät esimerkiksi Bitcoin ja Ethereum. Molemmat palkitsevat verkossa tietoa prosessoivia tietokoneita virtuaalirahalla.


Lohkoketjuteknologian käyttö laajenee uusille aloille. Nasdaq-pörssi tiedotti tammikuussa 2017 onnistuneesta testistään, jossa lohkoketjutekniikkaa kokeiltiin hyödyntää valtakirjalla tehtävissä äänestyksissä. Testi kohdistettiin valtakirjalla toimimiseen, koska siihen on tarvittu edelleen pitkälti ihmistyövoimaa ja se on hidasta.


Suomessa Thing2Data-konsortio kehittää palvelua, jossa ihminen voi valita kaikki haluamansa tuotteet T2D-alustaa tukevalla sovelluksella. Valinnat tehtyään asiakas voi kävellä ulos ilman kassalla käyntiä; maksu tapahtuu automaattisesti. Lohkoketjutekniikalla varmistetaan, että tuotteiden, palveluiden ja henkilöiden tunnisteet on yksilöity oikein.


Lue lisää Tekniikka & Talouden artikkelista Lohkoketjuteknologia - internetin seuraava megatrendi on jo täällä.

Tervetuloa mukaan seurantaryhmään


SFS perustaa keväällä seurantaryhmän lohkoketjujen standardisoinnille. Jos olet kiinnostunut aiheesta, ota yhteyttä asiantuntija Elina Huttuseen tai johtaja Susanna Vahtilaan (etunimi.sukunimi@sfs.fi).


ISO-TC 307 jasenet
Toistaiseksi lohkoketjujen ISO-standardisointiin on ilmoittautunut 17 maata osallistuvaksi jäseneksi (kartalla siniset) ja 16 tarkkailijajäseneksi (keltaiset). Kuva: www.iso.org


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization