header kompassi
A- A+

rss Uutiset

16.3.2017

ISO aloittaa lohkoketjujen standardisoinnin

Lohkoketjujen standardisoinnista vastaava komitea ISO/TC 307 Blockchain and electronic distributed ledger technologies pitää ensimmäisen kokouksensa Sydneyssä huhtikuun alussa. Standardisoinnin tavoitteena on turvata käytettyjen tekniikoiden yhteentoimivuus ja tukea käyttäjien, sovellusten ja järjestelmien välistä tiedonsiirtoa.

Suomesta delegaatio ensimmäiseen kokoukseen


Sydneyn kokouksessa tullaan täsmentämään komitean ISO/TC 307 vastuualuetta. Kokouksessa keskitytään tulevaan työohjelmaan, työn tavoitteiden nykyistä tarkempaan määrittelyyn ja standardisoinnissa tarvittavien työryhmien perustamiseen.


SFS järjesti lohkoketjujen standardisoinnista keskustelutilaisuuden maaliskuun alussa. Kokouksessa pohdittiin Suomen kannanottoa tulevan työkentän rajauksista ja painopisteistä. Toinen vastaava tilaisuus pidetään torstaina 30. maaliskuuta klo 10, juuri ISOn kokouksen alla. Silloin päästään keskustelemaan ISOn kokouksessa käsiteltävästä aineistosta ja täsmentämään viestiä, jonka Suomen delegaatio kokouksessa tulee esittämään. Keskustelutilaisuuksista kiinnostuneet voivat kysyä lisätietoja SFS:ltä (yhteystiedot alla).

Lohkoketjuteknologialla turvallista sopimista


Lohkoketjuteknologian avulla voi todentaa maksuja tai muita luottamusta edellyttäviä tapahtumia kahden toimijan välillä. Kolmatta osapuolta ei tarvita todentamiseen.


Lohkoketjulla tarkoitetaan hajautettua tietokantaa ja tekniikkaa, jolla kirjataan erilaisia tapahtumia, kuten maksuja. Tieto tapahtumasta (maksusta) lähetetään samanaikaisesti lukemattomiin tietokoneisiin eri puolella verkkoa, ja ne todentavat tapahtuman. Tapahtumat (lohkot) liitetään lohkoketjuun aiempien siihen tallennettujen tapahtumien jatkoksi.


Lohkoketjussa tiedon väärentäminen on hankalaa. Eri koneille tallennettuja tapahtumia vertaillaan toisiinsa, ja siten nähdään, jos jotakin niistä on yritetty muuttaa. Uusi lohko ei voi olla vanhojen kanssa ristiriitainen, joten tiedon väärentäminen on lähes mahdotonta.


Lohkoketjuteknologiaa hyödyntävät esimerkiksi Bitcoin ja Ethereum. Molemmat palkitsevat verkossa tietoa prosessoivia tietokoneita virtuaalirahalla.


Lohkoketjuteknologian käyttö laajenee uusille aloille. Nasdaq-pörssi tiedotti tammikuussa 2017 onnistuneesta testistään, jossa lohkoketjutekniikkaa kokeiltiin hyödyntää valtakirjalla tehtävissä äänestyksissä. Testi kohdistettiin valtakirjalla toimimiseen, koska siihen on tarvittu edelleen pitkälti ihmistyövoimaa ja se on hidasta.


Suomessa Thing2Data-konsortio kehittää palvelua, jossa ihminen voi valita kaikki haluamansa tuotteet T2D-alustaa tukevalla sovelluksella. Valinnat tehtyään asiakas voi kävellä ulos ilman kassalla käyntiä; maksu tapahtuu automaattisesti. Lohkoketjutekniikalla varmistetaan, että tuotteiden, palveluiden ja henkilöiden tunnisteet on yksilöity oikein.


Lue lisää Tekniikka & Talouden artikkelista Lohkoketjuteknologia - internetin seuraava megatrendi on jo täällä.

Tervetuloa mukaan seurantaryhmään


SFS perustaa keväällä seurantaryhmän lohkoketjujen standardisoinnille. Jos olet kiinnostunut aiheesta, ota yhteyttä asiantuntija Elina Huttuseen tai johtaja Susanna Vahtilaan (etunimi.sukunimi@sfs.fi).


ISO-TC 307 jasenet
Toistaiseksi lohkoketjujen ISO-standardisointiin on ilmoittautunut 17 maata osallistuvaksi jäseneksi (kartalla siniset) ja 16 tarkkailijajäseneksi (keltaiset). Kuva: www.iso.org


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.11.2018 Lue Johtamisen standardit 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen "Johtamisen standardit" numero 4/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. SFS:n 7.11.2018 Vanhalla ylioppilastalolla järjestämää tapahtumaa "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", kestävää rahoitusta, kiertotaloutta ja standardia ISO 9004.

Lue lisää

13.11.2018 SFS:n asiakastyytyväisyystutkimus käynnissä

Meille on tärkeää saada palautetta toiminnastamme kehitystyön pohjaksi. Jos Taloustutkimus on sinuun yhteydessä, toivottavasti ehdit vastata haastateluun!

Lue lisää

8.11.2018 Nousevilla teknologia-alan yrityksillä heräämisen paikka: standardeihin on panostettava ajoissa pärjätäkseen kansainvälisillä markkinoilla

Tekoälyn standardisoimisen aika on juuri nyt, todettiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n järjestämässä Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtumassa keskiviikkona 7.11. Uusien teknologia-alan yritysten olisi syytä havahtua standardisointiin ajoissa, jotta ne pystyvät pärjäämään yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvilla markkinoilla.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization