header kompassi
A- A+

rss Uutiset

22.11.2018

Kilogramman prototyyppi eläkkeelle

Suurin muutos mittayksiöiden historiassa sitten Ranskan vallankumouksen on tehty. Kilogrammalle on hyväksytty uusi luonnonvakioihin perustuva määritelmä eikä se enää perustu Ranskassa vuodesta 1889 säilytettyyn prototyyppiin vaan määritellään Planckin vakion kautta. Kilogramman suuruus pysyy uudistuksessa ennallaan.

SI 2018
Tuomo Valkeapään mittayksikköjen standardisointiryhmän kokouksessa 20.11.2018 SFS:ssä esittelemä Versaillesissa saatu mitali.
Uusi määritelmä hyväksyttiin yksimielisesti Ranskan Versaillesissa 16.11.2018 koolla olleessa 26. Yleisessä paino- ja mittakonferenssissa. SFS:n standardisointiryhmän SR 102 Mittayksiköt varapuheenjohtaja Tuomo Valkeapää osallistui historialliseen Yleisen paino- ja mittakonferenssin (CGPM) kokoukseen Versaillesissa.


Samalla uusittiin myös kaikkien muiden kuuden perusyksikön määritelmät. Uudet määritelmät otetaan käyttöön 20. toukokuuta 2019. Uudistus ei vaikuta perusyksiköiden suuruuteen.

Mittayksiköt määritellään nyt viiden luonnonvakion ja kahden atomien ominaisuuksiin perustuvan vakion kautta. Luonnonvakiot ovat Planckin vakion lisäksi valon nopeus tyhjiössä, alkeisvaraus, Boltzmannin vakio ja Avogadron vakio. Atomien ominaisuuksiin perustuvat vakiot ovat cesiumin perustilan tietty ylihienorakenteen siirtymä sekä tietyn taajuisen säteilyn valovoima.

Lisätietoja uudistuksesta:

 VTT:n tiedotteessa ja ISOn tiedotteessa sekä laajemmin mittayksiköistä SFS:n artikkelissa

New Yorki Timesin juttu The kilogram is dead. Long live the kilogram

Perustietoa mittayksiköistä on SI-oppaassa

 


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.2.2019 Lue SFS News 1/2019

SFS News -uutiskirjeen kuluvan vuoden ensimmäinen numero on ilmestynyt. Sen aiheita ovat mm. kattovalaisimien uusi pistoke, valokuvauksen standardit ja katolta putoavasta lumesta varoittava merkki.

Lue lisää

7.2.2019 Suomen johdolla reilulle datataloudelle yhteiset tekniset vaatimusmäärittelyt Eurooppaan

IHAN - Ihmislähtöinen datatalous on Sitran hanke, jonka tarkoituksena on rakentaa reilun ja sujuvan datatalouden perustuksia. Hanke pyrkii saamaan ihmiset tietoisemmiksi oikeuksistaan ja antamaan työkaluja omien tietojen hallintaan verkossa.

Lue lisää

6.2.2019 SFS hakee tietojärjestelmäpäällikköä

Haemme Helsinkiin, tietohallintoomme tietojärjestelmäpäälliköksi monipuolista osaajaa.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization