header kompassi
A- A+

rss Uutiset

22.11.2018

Kilogramman prototyyppi eläkkeelle

Suurin muutos mittayksiöiden historiassa sitten Ranskan vallankumouksen on tehty. Kilogrammalle on hyväksytty uusi luonnonvakioihin perustuva määritelmä eikä se enää perustu Ranskassa vuodesta 1889 säilytettyyn prototyyppiin vaan määritellään Planckin vakion kautta. Kilogramman suuruus pysyy uudistuksessa ennallaan.

SI 2018
Tuomo Valkeapään mittayksikköjen standardisointiryhmän kokouksessa 20.11.2018 SFS:ssä esittelemä Versaillesissa saatu mitali.
Uusi määritelmä hyväksyttiin yksimielisesti Ranskan Versaillesissa 16.11.2018 koolla olleessa 26. Yleisessä paino- ja mittakonferenssissa. SFS:n standardisointiryhmän SR 102 Mittayksiköt varapuheenjohtaja Tuomo Valkeapää osallistui historialliseen Yleisen paino- ja mittakonferenssin (CGPM) kokoukseen Versaillesissa.


Samalla uusittiin myös kaikkien muiden kuuden perusyksikön määritelmät. Uudet määritelmät otetaan käyttöön 20. toukokuuta 2019. Uudistus ei vaikuta perusyksiköiden suuruuteen.

Mittayksiköt määritellään nyt viiden luonnonvakion ja kahden atomien ominaisuuksiin perustuvan vakion kautta. Luonnonvakiot ovat Planckin vakion lisäksi valon nopeus tyhjiössä, alkeisvaraus, Boltzmannin vakio ja Avogadron vakio. Atomien ominaisuuksiin perustuvat vakiot ovat cesiumin perustilan tietty ylihienorakenteen siirtymä sekä tietyn taajuisen säteilyn valovoima.

Lisätietoja uudistuksesta:

 VTT:n tiedotteessa ja ISOn tiedotteessa sekä laajemmin mittayksiköistä SFS:n artikkelissa

New Yorki Timesin juttu The kilogram is dead. Long live the kilogram

Perustietoa mittayksiköistä on SI-oppaassa

 


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

5.12.2018 Miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää kriisitilanteissa?

Suomalaisia viestinnän asiantuntijoita kaivataan mukaan standardisointityöhön, joka koskee sosiaalisen median käyttöä kriisitilanteissa. Yhteiskunnan turvallisuuden alalta on olemassa runsaasti erilaisia standardeja ja niiden määrä kasvaa tasaisesti yhteiskunnallisten ja teknologisten muutosten tehostamana.

Lue lisää

4.12.2018 Lue SFS News 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen SFS News kuluvan vuoden neljäs numero on ilmestynyt. Siinä ovat esillä mm. mittayksikköjen uudet määritelmät, SFS:n 7.11. järjestämä tapahtuma "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", älykkäisiin kaupunkeihin liittyvä standardisointi ja SI-opas.

Lue lisää

4.12.2018 Genomiikan tietotekniikan standardisointi käynnistymässä

Genomiikka muuttaa merkittävästi lääketiedettä – se mahdollistaa uudenlaisten lääkkeiden kehittämisen, tarkentaa syöpähoitoja ja tarjoaa uudenlaisia menetelmiä perinnöllisten tautien diagnostiikkaan. Myös genomiikan tietotekniikan kehitys on tällä hetkellä hyvin aktiivista, niinpä standardien kehittäjäjoukko kaipaa lisää asiantuntijoita mukaan työhön.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization