header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

20.11.2017

Lasten turvallisuutta taataan standardeilla

Markkinoilla olevien tuotteiden turvallisuutta valvovat useat viranomaiset käyttäen apunaan standardeja. Esimerkiksi lastenvaatteiden nyöreihin, ikkunoiden sulkumekanismeihin ja leikkikenttävälineisiin on standardit, joissa on erityisesti kiinnitetty huomiota lasten turvallisuuteen. Standardeja laadittaessa käytetään hyväksi muun muassa tapaturmatilastoja.

leikkikenttä IMG_4235 kuva Jyrki AlankoTuotteiden turvallisuus on vaatimuksena EU:n tuoteturvallisuusdirektiivissä ja useissa tuotekohtaisissa direktiiveissä. Standardeja voidaan hyödyntää direktiivien vaatimusten täyttämisen apuna eli standardeihin voidaan kirjata ratkaisut, joita noudattamalla pystyy täyttämään direktiiveihin kirjatut vaatimukset. Valmistajien ja kaupan on varmistettava, että tuotteet ovat turvallisia. Valmistajan on varustettava tietyt tuotteet CE-merkinnällä vakuutuksena siitä, että tuote täyttää EU:n vaatimukset. Turvallisuusvaatimusten tavoitteena on estää vakavat vahingot, jotka voivat johtaa kuolemaan tai pysyvään vammautumiseen.

 

Lasten turvallisuusvaatimukset myötäilevät ikäkausia. Standardeissa erityistä huomiota kiinnitetään alle kolmivuotiaisiin. Toinen tärkeä ryhmä on 3-11-vuotiaat.  Standardisoinnin maailmassa 12 vuotta täyttäneiden turvallisuusvaatimukset huomioidaan tietyissä uusissa tilanteissa ja standardeissa lapsuus päättyy 14 ikävuoteen.

 

Tuotteen käytön rajoittamiseen käytetään useita ilmaisuja, jotka kohdistuvat lapsen ikään, painoon tai pituuteen.  Tiukin lapsen ikään liittyvä ilmaisu on selkeä kielto: ”Pidä poissa alle x-vuotiaiden lasten ulottuvilta”. Hiukan löyhempi ilmaisu on ohjeistus: ”Ei-turvallinen alle x-vuotiaitten lasten käytössä” tai ”Ei turvallinen alle x-vuotiaitten lasten valvomattomassa käytössä”.  


Esimerkkejä turvallisuuden huomioimisesta standardeissa

 

Lasten lelujen turvallisuuteen on standardeissa kiinnitetty erityisesti huomiota. Niissä on vaatimuksia lelujen rakenteelle ja koostumukselle. Standardi vaatii esimerkiksi, että leijan naru ei saa olla sähköä johtavaa materiaalia. Muutoin leijan narun juuttuminen sähköjohtoon saattaisi koitua kohtalokkaaksi.

 

Lasten vaatteiden nyörit hupussa tai kauluksessa voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja jopa tukehtumisvaaran. Tämän välttämiseksi pikkulasten vaatteissa ei saa olla nyörejä kauluksessa tai hupussa. Lastenvaatteiden nyörien standardin ansiosta maahantuojien ja valmistajien on helppo tarjota turvallisia vaatteita.

 

Leikkikenttävälineiden turvallisuuteen kiinnitetään standardeissa paljon huomiota. Esimerkiksi leikkikenttävälineiden alustojen tulee täyttää turvallisuusvaatimukset, jotka kuvataan standardissa ja leikkikenttävälineiden säännölliselle tarkastukselle löytyy myös ohjeet standardista.

 

Lapsiturvallisilla ikkunoiden sulkemismekanismeilla estetään lapsia avaamasta kokonaan raolla olevaa ikkunaa. Muutoin lapsi saattaa huomaamatta avata ikkunan ja pudota kadulle tuhoisin seurauksin.

 

Ohjeita standardin laatijoille lapsien huomioimisesta on julkaistu raportissa CEN-CENELEC Guide 14 Child Safety. Guidance for its Inclusion in Standards.

Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization