header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

26.8.2016

Lidl lisää energiatehokkuutta standardin ISO 50001 avulla

Lidl pyrkii Suomessa ottamaan käyttöön kaikissa myymälöissään ja muissa toimipisteissään syksyllä 2016 standardin ISO 50001, yritys kertoo tiedotteessaan. ISO 50001 on energiatehokkuuden standardi ja energianhallintajärjestelmä. Kiinnittämällä yhä tarkempaa huomiota energia-asioihin Lidl tehostaa energiankäyttöään, säästää kustannuksissa ja vähentää ympäristön kuormitusta.

lidl Turun Länsikeskuksen myymälä sai oman aurinkovoimalan93bca76d3fe4a3b1_400x400ar
Lidlin Turun Länsikeskuksen myymälä kerää energiaa aurinkopaneeleilla.


ISO 50001 tarjoaa yritykselle järjestelmällisen lähestymistavan seurata ja vähentää energiankulutustaan kiinnittämällä huomiota esimerkiksi rakennettujen toimitilojen ja hankittujen laitteiden energiatehokkuuteen. Lisäksi se tunnistaa työntekijöiden roolin fiksuina energiankäyttäjinä. Yritys korostaa, että energiatehokkuus onkin kaikkien lidliläisten yhteinen asia.


Kauppa on merkittävä energiankuluttaja. Erilaisille tuotteille tarvitaan erilaisia säilytyslämpötiloja ja eri vuodenaikojen olosuhteet asettavat omat haasteensa. Kaupassa energiaa kuluu kylmälaitteisiin, ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja valaistukseen.


– Seuraamme jatkuvasti toimipaikkojemme energian- ja vedenkulutusta ja puutumme välittömästi kulutuksen kasvuun. Tällä tavalla säästämme energiakustannuksissa, mutta myös vältämme suuremmat vahingot esimerkiksi vesivuotojen osalta, Lidl Suomen energianhallintapäällikkö Simo Siitonen sanoo.


Lidl hakee kaikille toimipisteilleen Suomessa todistusta (sertifikaattia) siitä, että toiminta täyttää standardin ISO 50001 vaatimukset.


– Kuluvana vuonna asiantuntijamme ovat kiertäneet myymälöissä, jakelukeskuksissa ja pääkonttorilla tekemässä energianhallintaan liittyviä kiinteistökierroksia. Itse sertifikaatin saanti riippuu ulkopuolisen tahon syksyllä suorittamista auditoinneista, kertoo Siitonen.


– Meillä on hyvät edellytykset saada ISO 50001 -sertifikaatti, sillä energiatehokkaat ratkaisut ovat jo pitkään olleet tärkeä osa kiinteistöjemme talotekniikkaa. Nyt kaikki työntekijämme on koulutettu käyttämään energiaa säästeliäästi omassa työssään, kertoo kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen.


Standardin käyttöönotto tarkoittaa jatkuvaa energiatehokkuuden parantamista. Tulevaisuudessa Lidlin toimipisteissä tehdään auditointeja säännöllisesti, jos sertifikaatti Lidlille myönnetään. Auditoinneissa pärjääminen edellyttää jatkuvaa energiankäytön arviointia ja uusien tavoitteiden asettamista.


– Ulkopuolisen tahon suorittama sertifiointi on niin tuotevastuullisuudessa kuin muilla toiminta-alueilla mielestämme luotettavin ja tehokkain tapa pyrkiä kohti yhä kestävämpää liiketoimintaa, Kaikkonen pohtii.


Kansainvälisesti tavoite on, että kaikissa Lidl-maissa otetaan käyttöön standardi ISO 50001 lähitulevaisuudessa. Suomessa ISO 50001 koskee yli 150 myymälää, kahta jakelukeskusta ja pääkonttorin toimitiloja.


Lisätietoja suomenkielisestä SFS-EN ISO 50001 -standardista löydät Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n verkkokaupasta.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization