header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

26.8.2016

Lidl lisää energiatehokkuutta standardin ISO 50001 avulla

Lidl pyrkii Suomessa ottamaan käyttöön kaikissa myymälöissään ja muissa toimipisteissään syksyllä 2016 standardin ISO 50001, yritys kertoo tiedotteessaan. ISO 50001 on energiatehokkuuden standardi ja energianhallintajärjestelmä. Kiinnittämällä yhä tarkempaa huomiota energia-asioihin Lidl tehostaa energiankäyttöään, säästää kustannuksissa ja vähentää ympäristön kuormitusta.

lidl Turun Länsikeskuksen myymälä sai oman aurinkovoimalan93bca76d3fe4a3b1_400x400ar
Lidlin Turun Länsikeskuksen myymälä kerää energiaa aurinkopaneeleilla.


ISO 50001 tarjoaa yritykselle järjestelmällisen lähestymistavan seurata ja vähentää energiankulutustaan kiinnittämällä huomiota esimerkiksi rakennettujen toimitilojen ja hankittujen laitteiden energiatehokkuuteen. Lisäksi se tunnistaa työntekijöiden roolin fiksuina energiankäyttäjinä. Yritys korostaa, että energiatehokkuus onkin kaikkien lidliläisten yhteinen asia.


Kauppa on merkittävä energiankuluttaja. Erilaisille tuotteille tarvitaan erilaisia säilytyslämpötiloja ja eri vuodenaikojen olosuhteet asettavat omat haasteensa. Kaupassa energiaa kuluu kylmälaitteisiin, ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja valaistukseen.


– Seuraamme jatkuvasti toimipaikkojemme energian- ja vedenkulutusta ja puutumme välittömästi kulutuksen kasvuun. Tällä tavalla säästämme energiakustannuksissa, mutta myös vältämme suuremmat vahingot esimerkiksi vesivuotojen osalta, Lidl Suomen energianhallintapäällikkö Simo Siitonen sanoo.


Lidl hakee kaikille toimipisteilleen Suomessa todistusta (sertifikaattia) siitä, että toiminta täyttää standardin ISO 50001 vaatimukset.


– Kuluvana vuonna asiantuntijamme ovat kiertäneet myymälöissä, jakelukeskuksissa ja pääkonttorilla tekemässä energianhallintaan liittyviä kiinteistökierroksia. Itse sertifikaatin saanti riippuu ulkopuolisen tahon syksyllä suorittamista auditoinneista, kertoo Siitonen.


– Meillä on hyvät edellytykset saada ISO 50001 -sertifikaatti, sillä energiatehokkaat ratkaisut ovat jo pitkään olleet tärkeä osa kiinteistöjemme talotekniikkaa. Nyt kaikki työntekijämme on koulutettu käyttämään energiaa säästeliäästi omassa työssään, kertoo kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen.


Standardin käyttöönotto tarkoittaa jatkuvaa energiatehokkuuden parantamista. Tulevaisuudessa Lidlin toimipisteissä tehdään auditointeja säännöllisesti, jos sertifikaatti Lidlille myönnetään. Auditoinneissa pärjääminen edellyttää jatkuvaa energiankäytön arviointia ja uusien tavoitteiden asettamista.


– Ulkopuolisen tahon suorittama sertifiointi on niin tuotevastuullisuudessa kuin muilla toiminta-alueilla mielestämme luotettavin ja tehokkain tapa pyrkiä kohti yhä kestävämpää liiketoimintaa, Kaikkonen pohtii.


Kansainvälisesti tavoite on, että kaikissa Lidl-maissa otetaan käyttöön standardi ISO 50001 lähitulevaisuudessa. Suomessa ISO 50001 koskee yli 150 myymälää, kahta jakelukeskusta ja pääkonttorin toimitiloja.


Lisätietoja suomenkielisestä SFS-EN ISO 50001 -standardista löydät Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n verkkokaupasta.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

20.6.2018 Kansainvälinen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardi uusittu

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on julkaissut uuden version elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmiä käsittelevästä standardista ISO 22000. Standardi korvaa vuonna 2005 ilmestyneen ensimmäisen version. ISO 22000:2018 tulee ladattavaksi SFS:n verkkokauppaan 26.6.2018.

Lue lisää

20.6.2018 Standardisointi mukana EU:n seuraavan kauden tutkimuksen puiteohjelmassa

Euroopan komissio on julkaissut 7.6.2018 ehdotuksensa seuraavien vuosien tutkimuksen puiteohjelmaksi ”Euroopan horisontti (FP9)”. Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC toivottavat tervetulleeksi EU:n teollisuuden maailmanlaajuiselle kilpailukyvylle keskeisen ehdotuksen. Ehdotuksen toinen artikla mainitsee standardisoinnin keskeiseksi avaintyökaluksi tutkimuksen ja innovaatioiden levittämisessä.

Lue lisää

20.6.2018 Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardi saa jatkoa

Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISOn tekninen komitea ISO/TC 283 Occupational health and safety management sai maaliskuussa 2018 valmiiksi työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardin ISO 45001. Komitean työtä on päätetty jatkaa. Keskeinen tavoite on standardin ISO 45001 ylläpito sekä standardin käyttöönottoa ja soveltamista tukevien ohjestandardien laadinta huomioiden mm pk-yritysten tarpeet.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization