header kompassi
A- A+

rss Uutiset

26.8.2016

Lidl lisää energiatehokkuutta standardin ISO 50001 avulla

Lidl pyrkii Suomessa ottamaan käyttöön kaikissa myymälöissään ja muissa toimipisteissään syksyllä 2016 standardin ISO 50001, yritys kertoo tiedotteessaan. ISO 50001 on energiatehokkuuden standardi ja energianhallintajärjestelmä. Kiinnittämällä yhä tarkempaa huomiota energia-asioihin Lidl tehostaa energiankäyttöään, säästää kustannuksissa ja vähentää ympäristön kuormitusta.

lidl Turun Länsikeskuksen myymälä sai oman aurinkovoimalan93bca76d3fe4a3b1_400x400ar
Lidlin Turun Länsikeskuksen myymälä kerää energiaa aurinkopaneeleilla.


ISO 50001 tarjoaa yritykselle järjestelmällisen lähestymistavan seurata ja vähentää energiankulutustaan kiinnittämällä huomiota esimerkiksi rakennettujen toimitilojen ja hankittujen laitteiden energiatehokkuuteen. Lisäksi se tunnistaa työntekijöiden roolin fiksuina energiankäyttäjinä. Yritys korostaa, että energiatehokkuus onkin kaikkien lidliläisten yhteinen asia.


Kauppa on merkittävä energiankuluttaja. Erilaisille tuotteille tarvitaan erilaisia säilytyslämpötiloja ja eri vuodenaikojen olosuhteet asettavat omat haasteensa. Kaupassa energiaa kuluu kylmälaitteisiin, ilmanvaihtoon, lämmitykseen ja valaistukseen.


– Seuraamme jatkuvasti toimipaikkojemme energian- ja vedenkulutusta ja puutumme välittömästi kulutuksen kasvuun. Tällä tavalla säästämme energiakustannuksissa, mutta myös vältämme suuremmat vahingot esimerkiksi vesivuotojen osalta, Lidl Suomen energianhallintapäällikkö Simo Siitonen sanoo.


Lidl hakee kaikille toimipisteilleen Suomessa todistusta (sertifikaattia) siitä, että toiminta täyttää standardin ISO 50001 vaatimukset.


– Kuluvana vuonna asiantuntijamme ovat kiertäneet myymälöissä, jakelukeskuksissa ja pääkonttorilla tekemässä energianhallintaan liittyviä kiinteistökierroksia. Itse sertifikaatin saanti riippuu ulkopuolisen tahon syksyllä suorittamista auditoinneista, kertoo Siitonen.


– Meillä on hyvät edellytykset saada ISO 50001 -sertifikaatti, sillä energiatehokkaat ratkaisut ovat jo pitkään olleet tärkeä osa kiinteistöjemme talotekniikkaa. Nyt kaikki työntekijämme on koulutettu käyttämään energiaa säästeliäästi omassa työssään, kertoo kiinteistö- ja kehitysjohtaja Virpi Kaikkonen.


Standardin käyttöönotto tarkoittaa jatkuvaa energiatehokkuuden parantamista. Tulevaisuudessa Lidlin toimipisteissä tehdään auditointeja säännöllisesti, jos sertifikaatti Lidlille myönnetään. Auditoinneissa pärjääminen edellyttää jatkuvaa energiankäytön arviointia ja uusien tavoitteiden asettamista.


– Ulkopuolisen tahon suorittama sertifiointi on niin tuotevastuullisuudessa kuin muilla toiminta-alueilla mielestämme luotettavin ja tehokkain tapa pyrkiä kohti yhä kestävämpää liiketoimintaa, Kaikkonen pohtii.


Kansainvälisesti tavoite on, että kaikissa Lidl-maissa otetaan käyttöön standardi ISO 50001 lähitulevaisuudessa. Suomessa ISO 50001 koskee yli 150 myymälää, kahta jakelukeskusta ja pääkonttorin toimitiloja.


Lisätietoja suomenkielisestä SFS-EN ISO 50001 -standardista löydät Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n verkkokaupasta.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

13.11.2018 SFS:n asiakastyytyväisyys käynnissä

Meille on tärkeää saada palautetta toiminnastamme kehitystyön pohjaksi. Jos Taloustutkimus on sinuun yhteydessä, toivottavasti ehdit vastata haastateluun!

Lue lisää

8.11.2018 Nousevilla teknologia-alan yrityksillä heräämisen paikka: standardeihin on panostettava ajoissa pärjätäkseen kansainvälisillä markkinoilla

Tekoälyn standardisoimisen aika on juuri nyt, todettiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n järjestämässä Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtumassa keskiviikkona 7.11. Uusien teknologia-alan yritysten olisi syytä havahtua standardisointiin ajoissa, jotta ne pystyvät pärjäämään yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvilla markkinoilla.

Lue lisää

8.11.2018 Meri Seistola työstää tekoälyn luotettavuutta ja selitettävyyttä

Tekoälylle on tekeillä jo useita standardeja, muun muassa sanasto, eettisyys, luotettavuus ja avoimuus. Myös suomalaisia on mukana standardisointityössä; yksi aktiivisista on Mediakasvatuskeskus Metkan toiminnanjohtaja Meri Seistola.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization