header kompassi
A- A+

rss Uutiset

8.11.2018 13.19

Meri Seistola työstää tekoälyn luotettavuutta ja selitettävyyttä

Tekoälylle on tekeillä jo useita standardeja, muun muassa sanasto, eettisyys, luotettavuus ja avoimuus. Myös suomalaisia on mukana standardisointityössä; yksi aktiivisista on Mediakasvatuskeskus Metkan toiminnanjohtaja Meri Seistola.

Seistolan vaikuttamistyö lähti etenemään vauhdilla, kun hän osallistui lokakuussa tekoälyn kansainväliseen standardisointikokoukseen Kalifornian Sunnyvalessa. Seistola otti kokouksessa vastuulleen tekoälyn selitettävyyttä koskevan sisällön kokoamisen luotettavuutta työstävän ryhmän käyttöön. Lisäksi Seistola kerää sisältöä tekoälyn avoimuudesta yhdessä japanilaisten asiantuntijoiden kanssa.


– Valitsin juuri nämä aiheet ajatellen palvelujen yhdenvertaisuutta sekä nuoria käyttäjiä. He mukautuvat ikätasonsa kautta helpommin uusiin asetelmiin ja vasta rakentavat elämänsä perusarvoja. Tästä syystä lapset ja nuoret ansaitsevat ikä- ja käsityskykynsä mukaisen luotettavan tiedon oman elämänsä tekoälyistä, kuten toki muutkin asiakkaat, käyttivät he tekoälyä täysin itsenäisesti tai saamalla tekoälyn ohjausta ja palautetta toiminnalleen, kertoo Meri Seistola Mediakasvatus Metkasta. – Lasten huomioiminen voi tuoda aivan uutta myös palvelumuotoiluun.


Seistola korostaa myös, että standardit perustuvat alan kehittämisestä innostuneiden asiantuntijoiden yhteisymmärrykseen. Ne eivät ole riippuvaisia monopoleista, mainonnasta tai politikoinnista. – Standardeilla saavutetun luottamuksen kautta myös kuluttajat uskaltautuvat tekoälypalvelujen pariin, osaavat vaatia asianmukaista laatua ja tuntevat palvelut omikseen, toteaa Seistola.


Lue Meri Seistolan kirjoitus Tekoälypalvelut lapsen oikeuksia kuunnellen - mediakasvatuksen näkökulma IT-standardityöhön kokonaisuudessaan Medikasvatuskeskus Metkan sivuilta


Meri Seistola's text in English: AI standardisation with perspective to ethics & child rights


Jarkko Vesan kolumni Tekniikka & Talous -lehden verkkosivuilla: Älä jää tekoälyn kyydistä - Suomi uhkaa jäädä standardisointipelissä suurten jalkoihin



Lisätietoa tekoälyn kansainvälisestä standardisoinnista


Miten mukaan standardisointiin?


Palaa otsikoihin



SFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

17.1.2019 Euroopan komissio sponsoroi sähköisen laskutuksen (eInvoicing) käyttöönottoa – standardit käyttöön maksutta

Euroopan komission tavoitteena on siirtyä vuoden 2020 aikana julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen. Saavuttaakseen tavoitteensa komissio sponsoroi julkisten hankintojen sähköisen laskutuksen standardien käyttöönottoa EU:n alueella. Kaksi sähköisen laskutuksen tärkeintä standardia on mahdollista hankkia SFS:n verkkokaupasta käyttäjälle maksutta.

Lue lisää

10.1.2019 Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Lue lisää

8.1.2019 SFS:n luettelo 1/2019 ilmestynyt

SFS:n luettelo 1/2019 on julkaistu SFS:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.sfs.fi/luettelot . Luettelossa mainitaan loka-joulukuussa 2018 vahvistetut ja kumotut SFS-standardit sekä uusimmat CENin julkaisut. Luettelo julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Luettelosivulla on myös linkki 5.12.2018 julkaistuun SFS:n kansalliseen työohjelmaan. Seuraava luettelo ilmestyy huhtikuussa 2019.

Lue lisää



SFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization