header kompassi
A- A+

rss Uutiset

8.11.2018 13.19

Meri Seistola työstää tekoälyn luotettavuutta ja selitettävyyttä

Tekoälylle on tekeillä jo useita standardeja, muun muassa sanasto, eettisyys, luotettavuus ja avoimuus. Myös suomalaisia on mukana standardisointityössä; yksi aktiivisista on Mediakasvatuskeskus Metkan toiminnanjohtaja Meri Seistola.

Seistolan vaikuttamistyö lähti etenemään vauhdilla, kun hän osallistui lokakuussa tekoälyn kansainväliseen standardisointikokoukseen Kalifornian Sunnyvalessa. Seistola otti kokouksessa vastuulleen tekoälyn selitettävyyttä koskevan sisällön kokoamisen luotettavuutta työstävän ryhmän käyttöön. Lisäksi Seistola kerää sisältöä tekoälyn avoimuudesta yhdessä japanilaisten asiantuntijoiden kanssa.


– Valitsin juuri nämä aiheet ajatellen palvelujen yhdenvertaisuutta sekä nuoria käyttäjiä. He mukautuvat ikätasonsa kautta helpommin uusiin asetelmiin ja vasta rakentavat elämänsä perusarvoja. Tästä syystä lapset ja nuoret ansaitsevat ikä- ja käsityskykynsä mukaisen luotettavan tiedon oman elämänsä tekoälyistä, kuten toki muutkin asiakkaat, käyttivät he tekoälyä täysin itsenäisesti tai saamalla tekoälyn ohjausta ja palautetta toiminnalleen, kertoo Meri Seistola Mediakasvatus Metkasta. – Lasten huomioiminen voi tuoda aivan uutta myös palvelumuotoiluun.


Seistola korostaa myös, että standardit perustuvat alan kehittämisestä innostuneiden asiantuntijoiden yhteisymmärrykseen. Ne eivät ole riippuvaisia monopoleista, mainonnasta tai politikoinnista. – Standardeilla saavutetun luottamuksen kautta myös kuluttajat uskaltautuvat tekoälypalvelujen pariin, osaavat vaatia asianmukaista laatua ja tuntevat palvelut omikseen, toteaa Seistola.


Lue Meri Seistolan kirjoitus Tekoälypalvelut lapsen oikeuksia kuunnellen - mediakasvatuksen näkökulma IT-standardityöhön kokonaisuudessaan Medikasvatuskeskus Metkan sivuilta


Meri Seistola's text in English: AI standardisation with perspective to ethics & child rights


Jarkko Vesan kolumni Tekniikka & Talous -lehden verkkosivuilla: Älä jää tekoälyn kyydistä - Suomi uhkaa jäädä standardisointipelissä suurten jalkoihinLisätietoa tekoälyn kansainvälisestä standardisoinnista


Miten mukaan standardisointiin?


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.11.2018 Lue Johtamisen standardit 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen "Johtamisen standardit" numero 4/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. SFS:n 7.11.2018 Vanhalla ylioppilastalolla järjestämää tapahtumaa "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", kestävää rahoitusta, kiertotaloutta ja standardia ISO 9004.

Lue lisää

13.11.2018 SFS:n asiakastyytyväisyystutkimus käynnissä

Meille on tärkeää saada palautetta toiminnastamme kehitystyön pohjaksi. Jos Taloustutkimus on sinuun yhteydessä, toivottavasti ehdit vastata haastateluun!

Lue lisää

8.11.2018 Nousevilla teknologia-alan yrityksillä heräämisen paikka: standardeihin on panostettava ajoissa pärjätäkseen kansainvälisillä markkinoilla

Tekoälyn standardisoimisen aika on juuri nyt, todettiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n järjestämässä Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtumassa keskiviikkona 7.11. Uusien teknologia-alan yritysten olisi syytä havahtua standardisointiin ajoissa, jotta ne pystyvät pärjäämään yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvilla markkinoilla.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization