header kompassi
A- A+

rss Uutiset

8.11.2018

Nousevilla teknologia-alan yrityksillä heräämisen paikka: standardeihin on panostettava ajoissa pärjätäkseen kansainvälisillä markkinoilla

Tekoälyn standardisoimisen aika on juuri nyt, todettiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n järjestämässä Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtumassa keskiviikkona 7.11. Uusien teknologia-alan yritysten olisi syytä havahtua standardisointiin ajoissa, jotta ne pystyvät pärjäämään yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvilla markkinoilla.

Missä vaiheessa uudet teknologiat tarvitsevat standardeja? Entä miten paljon nousevien terveysteknologiayritysten kannattaa panostaa standardisointiin? Heti ja paljon, vastasivat sekä terveysteknologiayritys Nightingale Healthin toimitusjohtaja Teemu Suna että tekoälyyn erikoistuneen konsultointitoimisto Fourkindin asiantuntija ja partneri Jarno Kartela. Molemmat yritykset ovat kovassa kansainvälisessä kasvussa.

 

”Puheen tunnistuksen kehittyessä vauhdilla puhumme kohta kaikki englanniksi tietokoneille. Mutta jos haluaisimme puhua niille suomea ja pitää samalla kilpailukykymme, meidän on oltava mukana kehittämässä standardeja”, Kartela sanoi SFS:n järjestämässä paneelikeskustelussa.


Sunan edustama Nightingale Health on satsannut standardeihin heti yrityksen ensimmäisestä päivästä lähtien.

 

”Teemme asioita, jotka liittyvät ihmisten terveyteen ja ovat siksi kriittisiä. On erittäin vaikea toimia ilman yhteisiä pelisääntöjä”, Suna sanoo.

 

Tapahtumassa puhunut Not Innovated Here -yrityksen toimitusjohtaja ja kansainvälisen tekoälyn standardisointiryhmässä vaikuttava Jarkko Vesa painotti vahvasti sitä, että Suomessa on nyt herättävä siihen vauhtiin, jolla muut maat kirivät uuden teknologian standardisoinnissa.

 

”Suomessa on julistettu iso tavoite olla tekoälyn kärkimaa. Kansainvälinen standardisointiareena on se paikka, jossa tavoitetta voi edistää muiden rinnalla. Suomen ja yritysten täytyy aktivoitua ja pelata mukana standardisointipelissä. Siellä ovat jo muut maat ja isot teknologiayritykset”, Vesa totesi.

 

Standardisointityöllä vaikutetaan tulevaisuuteen


Suomen Standardisoimisliiton järjestämässä tapahtumassa keskustelun kärjeksi nousi myös yritysten tulevaisuustyö. Tulevaisuustukija Risto Linturi kannusti suomalaisyrityksiä ”katsomaan ikkunoista ulos ja seuraamaan tarkemmin, mitä maailmalla tapahtuu”. Samalla pitäisi olla hereillä myös oman toimialan ulkopuolisesta kehityksestä.

 

”Ilman selkeitä standardeja tulevaisuuden markkinat omitaan isojen yritysten dominoimiksi yksityisiksi ekosysteemeiksi. Rajapintojen kehitys ja standardointi on siksi erityisesti pienten avotalouksien näkökulmasta tärkeä asia,” Linturi totesi.

 

Suomen Standardisoimisliiton toimitusjohtaja Pekka Järvinen oli erittäin tyytyväinen tapahtumassa käytyihin keskusteluihin standardisoinnin merkityksestä.

”Monet yritykset eivät edelleenkään tunne riittävästi standardisoinnin hyötyjä. Tähän meidän pitäisi herätä myös Suomessa . Voimmeko pysyä kilpailukyvyn kärkimaana, jos annamme muiden maiden määritellä standardit?” Järvinen herättelee jatkokeskustelun aiheeksi.

 

Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtuma järjestettiin Vanhalla ylioppilastalolla 7.11.

Paneelikeskustelujen aiheet ja puhujat olivat:

 

Milloin nousevat teknologiat tarvitsevat standardeja? (tulevaisuudentutkija Risto Linturi, Fourkindin artificial intelligence partner Jarno Kartela ja Not Innovated Heren toimitusjohtaja Jarkko Vesa)

 

Mitä jää, jos WTO romahtaa? (kansanedustaja Lenita Toivakka, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Kansainvälisen kauppakamari ICC:n maajohtaja Timo Vuori)

 

Standardit laajentumisstrategian ytimessä (Uponorin Vice President Ilari Aho ja Nightingale Healthin toimitusjohtaja Teemu Suna)

 

Tapahtuman tallenne, materiaaleja & keskustelua:

www.sfs.fi/suurinsalaisuus

#suurinsalaisuus

 


 

 


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

17.1.2019 Euroopan komissio sponsoroi sähköisen laskutuksen (eInvoicing) käyttöönottoa – standardit käyttöön maksutta

Euroopan komission tavoitteena on siirtyä vuoden 2020 aikana julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen. Saavuttaakseen tavoitteensa komissio sponsoroi julkisten hankintojen sähköisen laskutuksen standardien käyttöönottoa EU:n alueella. Kaksi sähköisen laskutuksen tärkeintä standardia on mahdollista hankkia SFS:n verkkokaupasta käyttäjälle maksutta.

Lue lisää

10.1.2019 Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Lue lisää

8.1.2019 SFS:n luettelo 1/2019 ilmestynyt

SFS:n luettelo 1/2019 on julkaistu SFS:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.sfs.fi/luettelot . Luettelossa mainitaan loka-joulukuussa 2018 vahvistetut ja kumotut SFS-standardit sekä uusimmat CENin julkaisut. Luettelo julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Luettelosivulla on myös linkki 5.12.2018 julkaistuun SFS:n kansalliseen työohjelmaan. Seuraava luettelo ilmestyy huhtikuussa 2019.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization