header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

25.1.2018

Perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista standardeja

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on hyväksynyt ensimmäiset kaksi standardia perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista wushusta. Standardisoimisliitosta kerrotaan, että toinen standardi käsittelee Wushu Taijissa käytettävää miekkaa ja toinen urheilijoiden vaatetusta.

Wushua maassamme vuodesta 1990 opettanut Suomen Wushu-liiton päävalmentaja Zhang Fang sanoo, että kansainvälinen Wushu-liitto haluaa wushun lajiksi kesäolympialaisiin. Standardisoinnin uskotaan olevan hyödyksi näissä pyrkimyksissä, koska olympiakisoissa varusteiden tulee olla tarkkaan määriteltyjä.

TaiChi

Wushu oli ehdolla jo Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin, mutta sitä ei otettu mukaan kisalajiksi. Laji voisi siten olla olympialajina aikaisintaan Pariisin vuoden 2024 kisoissa. Zhang Fangin mielestä laji sopisi hyvin olympialajiksi sillä karate hyväksyttiin uutena lajina 2020 kisoihin.   


Wushu on perinteinen kiinalainen urheilu- ja kamppailulaji. Sana ”wushu” on kiinaa ja tarkoittaa "sotataitoa". Kiinassa on lukuisia erilaisia wushu-lajeja. Näihin lukeutuvat erilaiset nyrkkeilylajit sekä lajit, joissa käytetään aseita, kuten miekkaa, sapelia, keihästä ja keppiä.


Wushu tunnetaan Kiinan ulkopuolella paremmin nimellä "kungfu". Se ei kuitenkaan ole minkään lajin nimi vaan yhteisnimitys Kiinasta lähtöisin oleville kamppailulajeille.  


Nykyään wushu on yhä itsepuolustus- ja kuntoilulaji, mutta se on myös suosittu kilpailulaji. Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen wushu kuului maan kansallisiin urheilulajeihin. Nykyään sekä Kiinassa että maailmalla on tuhansia ammattimaisia kilpailijoita ja valmentajia sekä alan tutkijoita.


Ensimmäiset hyväksytyt standardit ovat ISO 20740 Martial arts -- Wushu Taiji sword -- Requirements and test method ja ISO 20739 Martial arts -- Wushu Taiji clothing -- Requirements and test method. Standardit on laatinut ISOn urheiluvälineiden standardeja laativan teknisen komitean TC 83 alakomitea 6.


Kiina on noussut kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa 10 vuodessa vahvaksi maaksi. Kiinalla on nykyisin kolmanneksi eniten ISOn sihteeristöjä hoidossaan. Kiinan edellä ovat vain Saksa ja Yhdysvallat.   


Urheiluvälineiden standardisoinnissa maatamme edustaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisönä Yhteinen Toimialaliitto YTL.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

21.2.2018 Johtamisjärjestelmät kuljetusalalla normaalia arkea

Johtamis- ja laatujärjestelmät ovat kuljetusalalla normaalia arkea, sanoo Alexej von Bagh Raskassarja-lehdessä. ISO 9001 on maailmalla tunnetuin laadunhallintajärjestelmä. Bagh on Rototec Groupin toimitusjohtaja ja Raskassarja-ketjun toimintaa hallinnoivan Finnish RK-Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Lue lisää

15.2.2018 Talvilomalaisen turvallisuutta edistetään symbolein

Talvilomallaan voi törmätä turvallista liikkumista edistäviin symboleihin. Turvallisuutta ohjaavat symbolit ovat yleisiä etenkin laskettelukeskuksissa, joissa laskettelijan turvallisuutta edistetään kansainvälisillä turvallisuusmerkeillä. Talvilomalainen törmää turvallisuusmerkkeihin myös kaupungeissa, eikä lentokentillä niiltä voi välttyä.

Lue lisää

7.2.2018 Lue Terveydenhuollon ja laboratorioalan standardit 1/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen Terveydenhuollon ja laboratorioalan standardit vuoden ensimmäinen numero on ilmestynyt. Sen aiheita ovat mm. in vitro -diagnostiikan standardit ja staattisen sähkön hallinta terveydenhuollon tiloissa.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization