header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

25.1.2018

Perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista standardeja

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on hyväksynyt ensimmäiset kaksi standardia perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista wushusta. Standardisoimisliitosta kerrotaan, että toinen standardi käsittelee Wushu Taijissa käytettävää miekkaa ja toinen urheilijoiden vaatetusta.

Wushua maassamme vuodesta 1990 opettanut Suomen Wushu-liiton päävalmentaja Zhang Fang sanoo, että kansainvälinen Wushu-liitto haluaa wushun lajiksi kesäolympialaisiin. Standardisoinnin uskotaan olevan hyödyksi näissä pyrkimyksissä, koska olympiakisoissa varusteiden tulee olla tarkkaan määriteltyjä.

TaiChi

Wushu oli ehdolla jo Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin, mutta sitä ei otettu mukaan kisalajiksi. Laji voisi siten olla olympialajina aikaisintaan Pariisin vuoden 2024 kisoissa. Zhang Fangin mielestä laji sopisi hyvin olympialajiksi sillä karate hyväksyttiin uutena lajina 2020 kisoihin.   


Wushu on perinteinen kiinalainen urheilu- ja kamppailulaji. Sana ”wushu” on kiinaa ja tarkoittaa "sotataitoa". Kiinassa on lukuisia erilaisia wushu-lajeja. Näihin lukeutuvat erilaiset nyrkkeilylajit sekä lajit, joissa käytetään aseita, kuten miekkaa, sapelia, keihästä ja keppiä.


Wushu tunnetaan Kiinan ulkopuolella paremmin nimellä "kungfu". Se ei kuitenkaan ole minkään lajin nimi vaan yhteisnimitys Kiinasta lähtöisin oleville kamppailulajeille.  


Nykyään wushu on yhä itsepuolustus- ja kuntoilulaji, mutta se on myös suosittu kilpailulaji. Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen wushu kuului maan kansallisiin urheilulajeihin. Nykyään sekä Kiinassa että maailmalla on tuhansia ammattimaisia kilpailijoita ja valmentajia sekä alan tutkijoita.


Ensimmäiset hyväksytyt standardit ovat ISO 20740 Martial arts -- Wushu Taiji sword -- Requirements and test method ja ISO 20739 Martial arts -- Wushu Taiji clothing -- Requirements and test method. Standardit on laatinut ISOn urheiluvälineiden standardeja laativan teknisen komitean TC 83 alakomitea 6.


Kiina on noussut kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa 10 vuodessa vahvaksi maaksi. Kiinalla on nykyisin kolmanneksi eniten ISOn sihteeristöjä hoidossaan. Kiinan edellä ovat vain Saksa ja Yhdysvallat.   


Urheiluvälineiden standardisoinnissa maatamme edustaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisönä Yhteinen Toimialaliitto YTL.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization