header kompassi
A- A+

rss Uutiset

25.1.2018

Perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista standardeja

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on hyväksynyt ensimmäiset kaksi standardia perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista wushusta. Standardisoimisliitosta kerrotaan, että toinen standardi käsittelee Wushu Taijissa käytettävää miekkaa ja toinen urheilijoiden vaatetusta.

Wushua maassamme vuodesta 1990 opettanut Suomen Wushu-liiton päävalmentaja Zhang Fang sanoo, että kansainvälinen Wushu-liitto haluaa wushun lajiksi kesäolympialaisiin. Standardisoinnin uskotaan olevan hyödyksi näissä pyrkimyksissä, koska olympiakisoissa varusteiden tulee olla tarkkaan määriteltyjä.

TaiChi

Wushu oli ehdolla jo Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin, mutta sitä ei otettu mukaan kisalajiksi. Laji voisi siten olla olympialajina aikaisintaan Pariisin vuoden 2024 kisoissa. Zhang Fangin mielestä laji sopisi hyvin olympialajiksi sillä karate hyväksyttiin uutena lajina 2020 kisoihin.   


Wushu on perinteinen kiinalainen urheilu- ja kamppailulaji. Sana ”wushu” on kiinaa ja tarkoittaa "sotataitoa". Kiinassa on lukuisia erilaisia wushu-lajeja. Näihin lukeutuvat erilaiset nyrkkeilylajit sekä lajit, joissa käytetään aseita, kuten miekkaa, sapelia, keihästä ja keppiä.


Wushu tunnetaan Kiinan ulkopuolella paremmin nimellä "kungfu". Se ei kuitenkaan ole minkään lajin nimi vaan yhteisnimitys Kiinasta lähtöisin oleville kamppailulajeille.  


Nykyään wushu on yhä itsepuolustus- ja kuntoilulaji, mutta se on myös suosittu kilpailulaji. Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen wushu kuului maan kansallisiin urheilulajeihin. Nykyään sekä Kiinassa että maailmalla on tuhansia ammattimaisia kilpailijoita ja valmentajia sekä alan tutkijoita.


Ensimmäiset hyväksytyt standardit ovat ISO 20740 Martial arts -- Wushu Taiji sword -- Requirements and test method ja ISO 20739 Martial arts -- Wushu Taiji clothing -- Requirements and test method. Standardit on laatinut ISOn urheiluvälineiden standardeja laativan teknisen komitean TC 83 alakomitea 6.


Kiina on noussut kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa 10 vuodessa vahvaksi maaksi. Kiinalla on nykyisin kolmanneksi eniten ISOn sihteeristöjä hoidossaan. Kiinan edellä ovat vain Saksa ja Yhdysvallat.   


Urheiluvälineiden standardisoinnissa maatamme edustaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisönä Yhteinen Toimialaliitto YTL.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.11.2018 Lue Johtamisen standardit 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen "Johtamisen standardit" numero 4/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. SFS:n 7.11.2018 Vanhalla ylioppilastalolla järjestämää tapahtumaa "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", kestävää rahoitusta, kiertotaloutta ja standardia ISO 9004.

Lue lisää

13.11.2018 SFS:n asiakastyytyväisyystutkimus käynnissä

Meille on tärkeää saada palautetta toiminnastamme kehitystyön pohjaksi. Jos Taloustutkimus on sinuun yhteydessä, toivottavasti ehdit vastata haastateluun!

Lue lisää

8.11.2018 Nousevilla teknologia-alan yrityksillä heräämisen paikka: standardeihin on panostettava ajoissa pärjätäkseen kansainvälisillä markkinoilla

Tekoälyn standardisoimisen aika on juuri nyt, todettiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n järjestämässä Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtumassa keskiviikkona 7.11. Uusien teknologia-alan yritysten olisi syytä havahtua standardisointiin ajoissa, jotta ne pystyvät pärjäämään yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvilla markkinoilla.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization