header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

25.1.2018

Perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista standardeja

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on hyväksynyt ensimmäiset kaksi standardia perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista wushusta. Standardisoimisliitosta kerrotaan, että toinen standardi käsittelee Wushu Taijissa käytettävää miekkaa ja toinen urheilijoiden vaatetusta.

Wushua maassamme vuodesta 1990 opettanut Suomen Wushu-liiton päävalmentaja Zhang Fang sanoo, että kansainvälinen Wushu-liitto haluaa wushun lajiksi kesäolympialaisiin. Standardisoinnin uskotaan olevan hyödyksi näissä pyrkimyksissä, koska olympiakisoissa varusteiden tulee olla tarkkaan määriteltyjä.

TaiChi

Wushu oli ehdolla jo Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin, mutta sitä ei otettu mukaan kisalajiksi. Laji voisi siten olla olympialajina aikaisintaan Pariisin vuoden 2024 kisoissa. Zhang Fangin mielestä laji sopisi hyvin olympialajiksi sillä karate hyväksyttiin uutena lajina 2020 kisoihin.   


Wushu on perinteinen kiinalainen urheilu- ja kamppailulaji. Sana ”wushu” on kiinaa ja tarkoittaa "sotataitoa". Kiinassa on lukuisia erilaisia wushu-lajeja. Näihin lukeutuvat erilaiset nyrkkeilylajit sekä lajit, joissa käytetään aseita, kuten miekkaa, sapelia, keihästä ja keppiä.


Wushu tunnetaan Kiinan ulkopuolella paremmin nimellä "kungfu". Se ei kuitenkaan ole minkään lajin nimi vaan yhteisnimitys Kiinasta lähtöisin oleville kamppailulajeille.  


Nykyään wushu on yhä itsepuolustus- ja kuntoilulaji, mutta se on myös suosittu kilpailulaji. Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen wushu kuului maan kansallisiin urheilulajeihin. Nykyään sekä Kiinassa että maailmalla on tuhansia ammattimaisia kilpailijoita ja valmentajia sekä alan tutkijoita.


Ensimmäiset hyväksytyt standardit ovat ISO 20740 Martial arts -- Wushu Taiji sword -- Requirements and test method ja ISO 20739 Martial arts -- Wushu Taiji clothing -- Requirements and test method. Standardit on laatinut ISOn urheiluvälineiden standardeja laativan teknisen komitean TC 83 alakomitea 6.


Kiina on noussut kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa 10 vuodessa vahvaksi maaksi. Kiinalla on nykyisin kolmanneksi eniten ISOn sihteeristöjä hoidossaan. Kiinan edellä ovat vain Saksa ja Yhdysvallat.   


Urheiluvälineiden standardisoinnissa maatamme edustaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisönä Yhteinen Toimialaliitto YTL.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

15.8.2018 Lue Johtamisen standardit 3/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen Johtamisen standardit numero 3/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmästandardin ISO 45001 soveltamista, projektinhallintaa, kiertotaloutta ja johtamisjärjestelmien auditoinnin uusittua standardia.

Lue lisää

9.8.2018 Suurjännitesähköasennusten standardi päivitetty

SFS on julkaissut kesäkuussa 2018 standardista SFS 6001 Suurjännitesähköasennukset uusitun painoksen. Standardi koskee nimellisjännitteeltään yli 1 kilovoltin sähköasennuksia ja sitä käytetään sekä sähkönjakeluverkoissa että teollisuudessa.

Lue lisää

8.8.2018 Uusittu auditointistandardi ISO 19011 vahvistettu SFS-standardiksi

Uusittu kansainvälinen auditointistandardi Guidelines for auditing management systems (ISO 19011:2018) on hyväksytty eurooppalaiseksi standardiksi ja vahvistettu englanninkielisenä SFS-standardiksi tunnuksella SFS-EN ISO 19011:2018. Erilaisia hallintajärjestelmästandardeja eli johtamisen standardeja toiminnassaan hyödyntävät organisaatiot hyötyvät standardista laajasti.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization