header kompassi
A- A+

rss Uutiset

25.1.2018

Perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista standardeja

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on hyväksynyt ensimmäiset kaksi standardia perinteisestä kiinalaisesta urheilulajista wushusta. Standardisoimisliitosta kerrotaan, että toinen standardi käsittelee Wushu Taijissa käytettävää miekkaa ja toinen urheilijoiden vaatetusta.

Wushua maassamme vuodesta 1990 opettanut Suomen Wushu-liiton päävalmentaja Zhang Fang sanoo, että kansainvälinen Wushu-liitto haluaa wushun lajiksi kesäolympialaisiin. Standardisoinnin uskotaan olevan hyödyksi näissä pyrkimyksissä, koska olympiakisoissa varusteiden tulee olla tarkkaan määriteltyjä.

TaiChi

Wushu oli ehdolla jo Tokion vuoden 2020 kesäolympialaisiin, mutta sitä ei otettu mukaan kisalajiksi. Laji voisi siten olla olympialajina aikaisintaan Pariisin vuoden 2024 kisoissa. Zhang Fangin mielestä laji sopisi hyvin olympialajiksi sillä karate hyväksyttiin uutena lajina 2020 kisoihin.   


Wushu on perinteinen kiinalainen urheilu- ja kamppailulaji. Sana ”wushu” on kiinaa ja tarkoittaa "sotataitoa". Kiinassa on lukuisia erilaisia wushu-lajeja. Näihin lukeutuvat erilaiset nyrkkeilylajit sekä lajit, joissa käytetään aseita, kuten miekkaa, sapelia, keihästä ja keppiä.


Wushu tunnetaan Kiinan ulkopuolella paremmin nimellä "kungfu". Se ei kuitenkaan ole minkään lajin nimi vaan yhteisnimitys Kiinasta lähtöisin oleville kamppailulajeille.  


Nykyään wushu on yhä itsepuolustus- ja kuntoilulaji, mutta se on myös suosittu kilpailulaji. Kiinan kansantasavallan perustamisen jälkeen wushu kuului maan kansallisiin urheilulajeihin. Nykyään sekä Kiinassa että maailmalla on tuhansia ammattimaisia kilpailijoita ja valmentajia sekä alan tutkijoita.


Ensimmäiset hyväksytyt standardit ovat ISO 20740 Martial arts -- Wushu Taiji sword -- Requirements and test method ja ISO 20739 Martial arts -- Wushu Taiji clothing -- Requirements and test method. Standardit on laatinut ISOn urheiluvälineiden standardeja laativan teknisen komitean TC 83 alakomitea 6.


Kiina on noussut kansainvälisessä standardisoimisjärjestössä ISOssa 10 vuodessa vahvaksi maaksi. Kiinalla on nykyisin kolmanneksi eniten ISOn sihteeristöjä hoidossaan. Kiinan edellä ovat vain Saksa ja Yhdysvallat.   


Urheiluvälineiden standardisoinnissa maatamme edustaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisönä Yhteinen Toimialaliitto YTL.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.2.2019 Lue SFS News 1/2019

SFS News -uutiskirjeen kuluvan vuoden ensimmäinen numero on ilmestynyt. Sen aiheita ovat mm. kattovalaisimien uusi pistoke, valokuvauksen standardit ja katolta putoavasta lumesta varoittava merkki.

Lue lisää

7.2.2019 Suomen johdolla reilulle datataloudelle yhteiset tekniset vaatimusmäärittelyt Eurooppaan

IHAN - Ihmislähtöinen datatalous on Sitran hanke, jonka tarkoituksena on rakentaa reilun ja sujuvan datatalouden perustuksia. Hanke pyrkii saamaan ihmiset tietoisemmiksi oikeuksistaan ja antamaan työkaluja omien tietojen hallintaan verkossa.

Lue lisää

6.2.2019 SFS hakee tietojärjestelmäpäällikköä

Haemme Helsinkiin, tietohallintoomme tietojärjestelmäpäälliköksi monipuolista osaajaa.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization