header kompassi
A- A+

rss Uutiset

11.2.2016

Riskienhallinnan standardi kiinnostaa

Riskienhallinnan standardin ISO 31000 uudistaminen oli aiheena SFS:n aamukahvitilaisuudessa 11. helmikuuta. Aiheeseen pureuduttiin kolmen esityksen voimin. Alustukset herättivät vilkasta keskustelua.


Riskipalikkatorni_pieni_72
Vuonna 2009 ilmestyneen standardin ISO 31000 uudistaminen on nyt komitealuonnosvaiheessa (CD). Luonnokseen on pyydetty kommentit 2. maaliskuuta 2016 mennessä. Uusittu standardi ilmestynee aikaisintaan 1,5 vuoden kuluttua.  Aamukahvien puheenjohtajana toiminut Lassi Väisänen Riskienhallintayhdistyksestä sanoi, että keskustelusta saatiin hyviä aineksia Suomen vastaukseen.


Standardin uudistamisen taustasta puhui Jan Virtavuori Wärtsilä Oyj:stä. Hän muistutti, että ISO 31000 katsoo tulevaisuuteen: mitä pitää tehdä, että päästään minne halutaan. Virtavuori pahoitteli sitä, että riskit nähdään liiaksi negatiivisina asioina. Kyse riskeissä on kuitenkin myös mahdollisuuksista. Hän kertoi myös riskienhallintastandardin suhteesta muihin johtamisen standardeihin.


Monet standardin ISO 31000 käyttäjät kaipaisivat konkretiaa. Standardi ISO 31000 antaa raamit riskienhallinnalle väistämättä hyvin yleisellä tasolla. Konkretiaa tarjoaa esimerkiksi standardi ISO 31010, Riskienhallintatekniikat, joka kertoo "mitä sitten". Yleisöstä muistutettiin, että riskinhallinta ei ole rakettitiedettä. Riskienhallinnan tulee olla prosesseissa sisään rakennettuna. Asiasta ei kannata tehdä liian vaikeata.


Mikko Valve Pohjola Vakuutus Oy:stä korosti, että termit ovat tärkeitä. Hän pyysi yleisöltä kommentteja riskin määritelmään. Pitäisikö standardissa käsitellä riskejä ainoastaan päätöksentekotilanteissa vai myös toiminnassa operatiivisella tasolla. Keskustelussa kaivattiin laajempaa näkökulmaa.


Pauli Saari F-Securelta kertoi, että standardiin ISO 31000 oli alunperin tarkoitus tehdä pieni uudistus. Nyt ollaan standardia kuitenkin kirjoittamassa kokonaan uudestaan. Kansainvälisen uudistustyön pohjaksi on laadittu suunnitteluspesifikaatio, jonka tarkoituksena on parantaa standardin käytettävyyttä. Esimerkiksi toivotaan, että uudistettu standardi auttaisi organisaatioita huomioimaan epävarmuuden vaikutukset laajemmin kaikessa toiminnassa ja päätöksenteossa.


Riskienhallinnan standardin ISO 31000 lisäksi on olemassa ohjeita standardin ISO 31000 soveltamisesta löytyy julkaisusta ISO/TR 31004:fi.


Riskienhallinnan standardin uusimista ISOn TC 262:ssa seuraa SFS:n seurantaryhmä SR 213. Ryhmän toiminnasta antaa lisää tietoa sen sihteeri Susanna Vahtila SFS:stä. Jos olet kiinnostunut riskienhallinnan standardin kehittämisestä, ota yhteyttä.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

17.1.2019 Euroopan komissio sponsoroi sähköisen laskutuksen (eInvoicing) käyttöönottoa – standardit käyttöön maksutta

Euroopan komission tavoitteena on siirtyä vuoden 2020 aikana julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen. Saavuttaakseen tavoitteensa komissio sponsoroi julkisten hankintojen sähköisen laskutuksen standardien käyttöönottoa EU:n alueella. Kaksi sähköisen laskutuksen tärkeintä standardia on mahdollista hankkia SFS:n verkkokaupasta käyttäjälle maksutta.

Lue lisää

10.1.2019 Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Lue lisää

8.1.2019 SFS:n luettelo 1/2019 ilmestynyt

SFS:n luettelo 1/2019 on julkaistu SFS:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.sfs.fi/luettelot . Luettelossa mainitaan loka-joulukuussa 2018 vahvistetut ja kumotut SFS-standardit sekä uusimmat CENin julkaisut. Luettelo julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Luettelosivulla on myös linkki 5.12.2018 julkaistuun SFS:n kansalliseen työohjelmaan. Seuraava luettelo ilmestyy huhtikuussa 2019.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization