header kompassi
A- A+

rss Uutiset

20.3.2018

Sähköavusteisille polkupyörille tiukat vaatimukset

Pyöräily on hyödyllinen liikkumismuoto niin pyöräilijän kuin yhteiskunnankin kannalta. Ranskassa on laskettu, että työmatkapyöräilijä säästää keskimäärin 1 200 euroa vuodessa pelkästään yhteiskunnan terveydenhoitokuluja. Työmatkapyöräilyssä ovat sähköavusteiset polkupyörät lisänneet suosiotaan ja sähköpyöriin erikoistuneita liikkeitä on avattu. Viime vuonna maahamme tuotiin jo 6 182 sähköavusteista polkupyörää, mikä on kolme prosenttia pyörien kokonaistuonnista.

Sähköavusteisten polkupyörien tulee olla turvallisia. Sähköavusteisille polkupyörille on asetettu vakiopyöriä tiukemmat vaatimukset. Nämä vaatimukset on kirjattu uusittuun sähköavusteisten polkupyörien standardiin.

Tiukemmat vaatimukset ovat perusteltuja, koska sähköavusteisilla polkupyörillä liikutaan keskimäärin nopeammin kuin muilla polkupyörillä. Sähköavusteiset polkupyörät myös painavat enemmän sähkömoottorin ja akkujen takia. Vaatimukset määrittelevät useita turvallisuuden kannalta tärkeitä ominaisuuksia. Esimerkiksi polkupyörä ei saa lähteä odottamattomasti liikkeelle ja esimerkiksi ohjaustangolle, rungolle ja ohjaukselle on tiukat vaatimukset. Sähköavusteiset pyörät saavat avustaa pyöräilijää 25 kilometrin tuntivauhtiin asti, jotta ne katsottaisiin vielä polkupyöriksi.

Jotta yhä useammat valitsisivat sähköavusteisen polkupyörän oman auton tai julkisen liikenteen sijaan päivittäiseen liikkumiseen, Ruotsissa ryhdytään tänä vuonna tukemaan sähköpyörien hankintaa osana ilmastopäästöjen vähentämisohjelmaa. Tuki on neljännes pyörän hinnasta. Suomessa liikenne- ja viestintäministeriö on ehdottanut, että sähköavusteisten polkupyörien hankkimiseen voisi hakea 400 euron tukea. Lakimuutoksesta pyydettiin lausuntoja 3.4.2018 mennessä. Ehdotuksen saaman vastustuksen vuoksi ministeriö ilmoitti 12.4.2018, että tukea ei tulla myöntämään tällä hallituskaudella.

WHO:n mukaan jokainen passiivisuudesta pyöräilyyn siirtynyt henkilö tuottaa yhteiskunnalle säästöä noin 0,70 euroa pyöräiltyä kilometriä kohti. Tanskassa on puolestaan laskettu jokaisen pyöräilykilometrin tuottavan yhteiskunnalle 0,16 euroa ja henkilöautokilometrin puolestaan kuluttavan 0,10 euroa.

Suomen Standardisoimisliitto SFS on vahvistanut sähköavusteisten polkupyörien uusitun standardin Suomessa kansalliseksi standardiksi SFS-EN 15194:2017:en Cycles. Electrically power assisted cycles. EPAC Bicycles. Lyhenne EPAC standardin nimessä tulee sanoista Electrically power assisted cycles.

Standardi poikkeaa paljon aiemmasta versiosta. Aiempi versio käsitteli vain polkupyörän sähköominaisuuksia. Mekaanisten ominaisuuksien osalta viitattiin vakiopolkupyörän standardiin. Nyt kaikki vaatimukset on kirjattu uusittuun standardiin kuten myös sähköavusteisen polkupyörän käyttöohjeiden vaatimukset.

Standardissa on huomioitu myös EU:n konedirektiivin vaatimukset. Aiemmin valmistajien piti erikseen selvittää konedirektiivin vaatimusten täyttyminen.

Standardi on tarkoitettu polkupyöriä kehittäville, valmistaville ja välittäville yrityksille sekä polkupyöriä maahantuoville yrityksille. Standardia on mahdollista käyttää sähköavusteisten polkupyörien markkinavalvonnassa.  

Standardit ovat luonteeltaan vapaaehtoisia. Standardien mukainen tuote tai palvelu voi osoittaa myös kuluttajalle tuotteen tai palvelun laatutason.

Lisätiedot
Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys METSTA ry
DI Mika Vartiainen
etunimi.sukunimi@metsta.fi

Uutista muokattu 22.3.2018 ja 12.4.2018.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

17.1.2019 Euroopan komissio sponsoroi sähköisen laskutuksen (eInvoicing) käyttöönottoa – standardit käyttöön maksutta

Euroopan komission tavoitteena on siirtyä vuoden 2020 aikana julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen. Saavuttaakseen tavoitteensa komissio sponsoroi julkisten hankintojen sähköisen laskutuksen standardien käyttöönottoa EU:n alueella. Kaksi sähköisen laskutuksen tärkeintä standardia on mahdollista hankkia SFS:n verkkokaupasta käyttäjälle maksutta.

Lue lisää

10.1.2019 Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Lue lisää

8.1.2019 SFS:n luettelo 1/2019 ilmestynyt

SFS:n luettelo 1/2019 on julkaistu SFS:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.sfs.fi/luettelot . Luettelossa mainitaan loka-joulukuussa 2018 vahvistetut ja kumotut SFS-standardit sekä uusimmat CENin julkaisut. Luettelo julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Luettelosivulla on myös linkki 5.12.2018 julkaistuun SFS:n kansalliseen työohjelmaan. Seuraava luettelo ilmestyy huhtikuussa 2019.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization