header kompassi
A- A+

rss Uutiset

26.9.2016

Standardi kaakaon vastuullisuudesta lausuntovaiheessa

Eurooppalainen kaakao- ja suklaateollisuus on kaivannut pitkään standardia auttamaan kaakaon vastuullisuuden ja jäljitettävyyden varmistamisessa. Vuonna 2014 eurooppalainen standardisoimisjärjestö CEN ja kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO käynnistivät aiheesta standardin ISO 34101 laatimisen. Nyt standardin vaatimusosat ovat edenneet lausuntovaiheeseen.

Kaakaota valmistetaan kaakaopavusta, joka on kaakaopuun hedelmä. Kaakao on suklaan raaka-aine. Maailmassa arvioidaan olevan noin 14 miljoonaa kaakaonviljelijää ja viljelytyöläistä kehittyvissä maissa. Kaakaopuu kasvaa ainoastaan tropiikin olosuhteissa, ja viljelijät asuvat päiväntasaajan alueen maissa tyypillisesti pienillä perheviljelmillä. Kaakaontuotanto on työvoimavaltaista tuotantoa.

 

Viljelyn toiminnan kestävyydestä on laadittu jo monia ohjelmia. Kaakaosektorilla on paljon kysyntää kasvattaa kestävää kaakaontuotantoa tulevina vuosina. Tämä on luonut tarpeen kansainvälisille kestävän kehityksen kriteereille alalla.

 

Standardissa asetetaan vaatimukset kaakaon tuotannon vastuullisuuden johtamiseen, jäljitettävyyteen sekä itse kaakaotilojen toiminnan vähimmäisedellytyksiin. Standardin on määrä valmistua vuonna 2017. 

 

Standardi on tarkoitettu kaakaontuotannon ketjun kaikille osapuolille viljelijöistä ostajiin. Standardiin kirjattujen vaatimusten avulla pyritään parantamaan hyviä viljelykäytäntöjä, suojelemaan ympäristöä ja parantamaan viljelijöiden sosiaalisia oloja sekä elinolosuhteita. Kaikki tämä voi tehdä kaakaonviljelystä entistä houkuttelevampaa myös nuorille, mikä takaisi kaakaon tuotannon myös tulevaisuudessa. Tämä on tärkeää, koska viljelijöiden keski-ikä on kohonnut nopeasti viime vuosikymmeninä.

 

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n seurantaryhmä SFS/SR 214 Vastuullinen ja jäljitettävä kaakao osallistuu kaakaostandardien laadintaan. Standardin ISO 34101 kolme vaatimusosaa ovat nyt SFS:n Lausuntopyyntöpalvelussa http://lausunto.sfs.fi/, jossa kuka tahansa voi tutustua niihin ja kommentoida niitä.

 

Lisätiedot:

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry

Asiantuntija Eija Mäkinen

Puh. 09 1499 3370

S-posti: eija.makinen(at)sfs.fi

 


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

17.1.2019 Euroopan komissio sponsoroi sähköisen laskutuksen (eInvoicing) käyttöönottoa – standardit käyttöön maksutta

Euroopan komission tavoitteena on siirtyä vuoden 2020 aikana julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen. Saavuttaakseen tavoitteensa komissio sponsoroi julkisten hankintojen sähköisen laskutuksen standardien käyttöönottoa EU:n alueella. Kaksi sähköisen laskutuksen tärkeintä standardia on mahdollista hankkia SFS:n verkkokaupasta käyttäjälle maksutta.

Lue lisää

10.1.2019 Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Lue lisää

8.1.2019 SFS:n luettelo 1/2019 ilmestynyt

SFS:n luettelo 1/2019 on julkaistu SFS:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.sfs.fi/luettelot . Luettelossa mainitaan loka-joulukuussa 2018 vahvistetut ja kumotut SFS-standardit sekä uusimmat CENin julkaisut. Luettelo julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Luettelosivulla on myös linkki 5.12.2018 julkaistuun SFS:n kansalliseen työohjelmaan. Seuraava luettelo ilmestyy huhtikuussa 2019.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization