header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

30.11.2017

Standardit avain terveysteknologian startup-yritysten menestykseen

Slushin terveysteknologiaa luotaavaan ja sosiaali- ja terveysministeriön järjestämään oheistapahtumaan tänään osallistuva Suomen Standardisoimisliitto SFS ry muistuttaa, että standardit ovat avain terveysteknologia-alalla toimivien startup-yritysten menestykseen. Standardit ovat edellytys markkinoille pääsyyn niin Suomessa kuin vientimarkkinoilla. Standardien tuntemus helpottaa kehitystyötä ja parantaa yrityksen kilpailukykyä.

 

Suomalaisten terveysteknologian startupien tulisi perehtyä standardeihin jo tuotteiden kehitysvaiheessa taatakseen pääsyn markkinoille, muistuttaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry.

 

Hyvinvoinnin megatrendi kasvattaa vauhdilla terveysteknologia-alaa myös Suomessa. Alan viennissä rikkoutui vuonna 2016 kahden miljardin euron raja. Perinteisten mittareiden ja kuvantamislaitteiden lisäksi syntyy jatkuvasti uutta liiketoimintaa, jossa hyödynnetään niin robotiikkaa, lisättyä todellisuutta kuin tekoälyäkin.

 

Uusia terveysalan laitteita ja palveluita kehitettäessä on tärkeää huomioida standardit. Esimerkiksi lääkinnällisiin laitteisiin liittyy paljon lainsäädäntöä ja standardeja ja CE-merkintä on pakollinen lääkinnällisille laitteille ennen markkinoille tuloa. Lääkinnällisiksi laitteiksi luokitellaan nykyisin myös tietyt mobiilisovellukset ja ohjelmistot.    

 

Lääkinnällisten laitteiden keväällä voimaan astuneiden uusien asetusten tavoitteena on varmistaa, että käyttäjät voivat hyödyntää turvallisia, tehokkaita ja innovatiivisia laitteita ja tarvikkeita. Samalla valmistajat hyötyvät selkeistä ja yhdenmukaisista säännöistä sekä tasapuolisista toimintaedellytyksistä.

 

Myös terveyspalvelut hyötyvät standardeista. Terveyspalveluiden laatustandardin avulla kasvatetaan asiakastyytyväisyyttä ja laatua sekä hallitaan toimintaympäristön riskejä ja kehitetään toimintaa.

 

“Terveyspalveluiden kohdalla tärkeään osaan nousee myös vertailtavuus. Kansainvälisten standardien mukaiset palvelut mahdollistavat paremman ja objektiivisemman vertailtavuuden”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Järvinen Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:stä.

 

“Startupien kannattaisi rohkeasti lähteä mukaan myös standardien kehitystyöhön. Sen kautta yritykset voivat itse vaikuttaa standardien kehitykseen ja olla mukana luomassa oman alansa tulevaisuutta”, jatkaa Järvinen.

 

Terveysalan standardeista vastaa SFS:n toimialayhteisönä Suomessa Yleinen Teollisuusliitto YTL. Alan sähköteknisistä standardeista vasta SESKO ja IT-alan standardeista vastaa SFS.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

20.6.2018 Kansainvälinen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardi uusittu

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on julkaissut uuden version elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmiä käsittelevästä standardista ISO 22000. Standardi korvaa vuonna 2005 ilmestyneen ensimmäisen version. ISO 22000:2018 tulee ladattavaksi SFS:n verkkokauppaan 26.6.2018.

Lue lisää

20.6.2018 Standardisointi mukana EU:n seuraavan kauden tutkimuksen puiteohjelmassa

Euroopan komissio on julkaissut 7.6.2018 ehdotuksensa seuraavien vuosien tutkimuksen puiteohjelmaksi ”Euroopan horisontti (FP9)”. Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC toivottavat tervetulleeksi EU:n teollisuuden maailmanlaajuiselle kilpailukyvylle keskeisen ehdotuksen. Ehdotuksen toinen artikla mainitsee standardisoinnin keskeiseksi avaintyökaluksi tutkimuksen ja innovaatioiden levittämisessä.

Lue lisää

20.6.2018 Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardi saa jatkoa

Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISOn tekninen komitea ISO/TC 283 Occupational health and safety management sai maaliskuussa 2018 valmiiksi työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardin ISO 45001. Komitean työtä on päätetty jatkaa. Keskeinen tavoite on standardin ISO 45001 ylläpito sekä standardin käyttöönottoa ja soveltamista tukevien ohjestandardien laadinta huomioiden mm pk-yritysten tarpeet.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization