header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

15.2.2018

Talvilomalaisen turvallisuutta edistetään symbolein

Talvilomallaan voi törmätä turvallista liikkumista edistäviin symboleihin. Turvallisuutta ohjaavat symbolit ovat yleisiä etenkin laskettelukeskuksissa, joissa laskettelijan turvallisuutta edistetään kansainvälisillä turvallisuusmerkeillä. Talvilomalainen törmää turvallisuusmerkkeihin myös kaupungeissa, eikä lentokentillä niiltä voi välttyä.

nosta suksenkärjet ylös 036Standardisoimisliitosta kerrotaan, että kansainvälisesti standardisoitujen turvallisuusmerkkien tärkeys on kasvanut kansainvälisen matkailun ja työvoiman liikkuvuuden, kaupan sekä liikenteen lisääntyessä. Kansainvälisesti standardisoiduilla turvallisuusmerkeillä helpotetaan turvallisuusohjeiden ymmärtämistä äidinkielestä ja kulttuuritaustasta riippumatta. Turvallisuusmerkit jaotellaan pelastus- ja ensiapumerkkeihin, palontorjuntamerkkeihin sekä määrääviin, kieltäviin ja varoittaviin merkkeihin.

Esimerkkejä turvallisuusmerkeistä:

  • Laskettelukeskuksissa turvallisuusmerkeillä kerrotaan kuinka hiihtohisseissä toimitaan.Tuolihissiin mennessä on laskettava suojakaari alas, nostettava suksen kärjet ylös ja ennen poistumista on nostettava suojakaari ylös.
  • Poistu välittömästi nousuladulta, mikäli kaadut esimerkiksi ankkurihississä.

putoava lumi ISO 7010Katolta putoavasta lumesta varoittava merkki on ajankohtainen, kun lumi ja jää uhkaa pudota rakennusten katoilta.

Turvallisuusohjeiden ymmärtämistä tuetaan monesti symbolin lisäksi myös selittävällä tekstillä, mikä edesauttaa pelkän symbolin ymmärtämistä myös jatkossa. Standardisoitujen turvallisuusmerkkien laaja kansainvälinen käyttö edistää turvallisuutta merkittävästi.

Standardisoitujen symbolien käyttö ei korvaa oikeita työmenetelmiä, ohjeita eikä onnettomuuksien estämistä koulutuksella. Koulutus on olennainen osa järjestelmissä, jotka tarjoavat turvallisuustietoa.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

13.3.2018 Tutustu uuteen julkaisuun Avain standardien maailmaan

Tiedätkö mikä standardi on ja miksi ne ovat hyödyllisiä? Entä kuka niitä tekee ja voiko niihin vaikuttaa?

Lue lisää

12.3.2018 Työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001 on julkaistu

Odotettu kansainvälinen työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001:2018 Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use on julkaistu. Suomeksi standardi ilmestyy toukokuussa.

Lue lisää

8.3.2018 Pienjänniteasennusstandardeihin korjauksia

Pienjänniteasennuksia käsittelevän SFS 6000 -standardisarjan kolmeen osaan on tullut korjauksia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization