header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

15.2.2018

Talvilomalaisen turvallisuutta edistetään symbolein

Talvilomallaan voi törmätä turvallista liikkumista edistäviin symboleihin. Turvallisuutta ohjaavat symbolit ovat yleisiä etenkin laskettelukeskuksissa, joissa laskettelijan turvallisuutta edistetään kansainvälisillä turvallisuusmerkeillä. Talvilomalainen törmää turvallisuusmerkkeihin myös kaupungeissa, eikä lentokentillä niiltä voi välttyä.

nosta suksenkärjet ylös 036Standardisoimisliitosta kerrotaan, että kansainvälisesti standardisoitujen turvallisuusmerkkien tärkeys on kasvanut kansainvälisen matkailun ja työvoiman liikkuvuuden, kaupan sekä liikenteen lisääntyessä. Kansainvälisesti standardisoiduilla turvallisuusmerkeillä helpotetaan turvallisuusohjeiden ymmärtämistä äidinkielestä ja kulttuuritaustasta riippumatta. Turvallisuusmerkit jaotellaan pelastus- ja ensiapumerkkeihin, palontorjuntamerkkeihin sekä määrääviin, kieltäviin ja varoittaviin merkkeihin.

Esimerkkejä turvallisuusmerkeistä:

  • Laskettelukeskuksissa turvallisuusmerkeillä kerrotaan kuinka hiihtohisseissä toimitaan.Tuolihissiin mennessä on laskettava suojakaari alas, nostettava suksen kärjet ylös ja ennen poistumista on nostettava suojakaari ylös.
  • Poistu välittömästi nousuladulta, mikäli kaadut esimerkiksi ankkurihississä.

putoava lumi ISO 7010Katolta putoavasta lumesta varoittava merkki on ajankohtainen, kun lumi ja jää uhkaa pudota rakennusten katoilta.

Turvallisuusohjeiden ymmärtämistä tuetaan monesti symbolin lisäksi myös selittävällä tekstillä, mikä edesauttaa pelkän symbolin ymmärtämistä myös jatkossa. Standardisoitujen turvallisuusmerkkien laaja kansainvälinen käyttö edistää turvallisuutta merkittävästi.

Standardisoitujen symbolien käyttö ei korvaa oikeita työmenetelmiä, ohjeita eikä onnettomuuksien estämistä koulutuksella. Koulutus on olennainen osa järjestelmissä, jotka tarjoavat turvallisuustietoa.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

20.6.2018 Kansainvälinen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardi uusittu

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on julkaissut uuden version elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmiä käsittelevästä standardista ISO 22000. Standardi korvaa vuonna 2015 ilmestyneen ensimmäisen version. ISO 22000:2018 tulee ladattavaksi SFS:n verkkokauppaan 26.6.2018.

Lue lisää

20.6.2018 Standardisointi mukana EU:n seuraavan kauden tutkimuksen puiteohjelmassa

Euroopan komissio on julkaissut 7.6.2018 ehdotuksensa seuraavien vuosien tutkimuksen puiteohjelmaksi ”Euroopan horisontti (FP9)”. Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC toivottavat tervetulleeksi EU:n teollisuuden maailmanlaajuiselle kilpailukyvylle keskeisen ehdotuksen. Ehdotuksen toinen artikla mainitsee standardisoinnin keskeiseksi avaintyökaluksi tutkimuksen ja innovaatioiden levittämisessä.

Lue lisää

20.6.2018 Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardi saa jatkoa

Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISOn tekninen komitea ISO/TC 283 Occupational health and safety management sai maaliskuussa 2018 valmiiksi työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardin ISO 45001. Komitean työtä on päätetty jatkaa. Keskeinen tavoite on standardin ISO 45001 ylläpito sekä standardin käyttöönottoa ja soveltamista tukevien ohjestandardien laadinta huomioiden mm pk-yritysten tarpeet.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization