header kompassi
A- A+

rss Uutiset

15.2.2018

Talvilomalaisen turvallisuutta edistetään symbolein

Talvilomallaan voi törmätä turvallista liikkumista edistäviin symboleihin. Turvallisuutta ohjaavat symbolit ovat yleisiä etenkin laskettelukeskuksissa, joissa laskettelijan turvallisuutta edistetään kansainvälisillä turvallisuusmerkeillä. Talvilomalainen törmää turvallisuusmerkkeihin myös kaupungeissa, eikä lentokentillä niiltä voi välttyä.

nosta suksenkärjet ylös 036Standardisoimisliitosta kerrotaan, että kansainvälisesti standardisoitujen turvallisuusmerkkien tärkeys on kasvanut kansainvälisen matkailun ja työvoiman liikkuvuuden, kaupan sekä liikenteen lisääntyessä. Kansainvälisesti standardisoiduilla turvallisuusmerkeillä helpotetaan turvallisuusohjeiden ymmärtämistä äidinkielestä ja kulttuuritaustasta riippumatta. Turvallisuusmerkit jaotellaan pelastus- ja ensiapumerkkeihin, palontorjuntamerkkeihin sekä määrääviin, kieltäviin ja varoittaviin merkkeihin.

Esimerkkejä turvallisuusmerkeistä:

  • Laskettelukeskuksissa turvallisuusmerkeillä kerrotaan kuinka hiihtohisseissä toimitaan.Tuolihissiin mennessä on laskettava suojakaari alas, nostettava suksen kärjet ylös ja ennen poistumista on nostettava suojakaari ylös.
  • Poistu välittömästi nousuladulta, mikäli kaadut esimerkiksi ankkurihississä.

putoava lumi ISO 7010Katolta putoavasta lumesta varoittava merkki on ajankohtainen, kun lumi ja jää uhkaa pudota rakennusten katoilta.

Turvallisuusohjeiden ymmärtämistä tuetaan monesti symbolin lisäksi myös selittävällä tekstillä, mikä edesauttaa pelkän symbolin ymmärtämistä myös jatkossa. Standardisoitujen turvallisuusmerkkien laaja kansainvälinen käyttö edistää turvallisuutta merkittävästi.

Standardisoitujen symbolien käyttö ei korvaa oikeita työmenetelmiä, ohjeita eikä onnettomuuksien estämistä koulutuksella. Koulutus on olennainen osa järjestelmissä, jotka tarjoavat turvallisuustietoa.


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

5.12.2018 Miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää kriisitilanteissa?

Suomalaisia viestinnän asiantuntijoita kaivataan mukaan standardisointityöhön, joka koskee sosiaalisen median käyttöä kriisitilanteissa. Yhteiskunnan turvallisuuden alalta on olemassa runsaasti erilaisia standardeja ja niiden määrä kasvaa tasaisesti yhteiskunnallisten ja teknologisten muutosten tehostamana.

Lue lisää

4.12.2018 Lue SFS News 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen SFS News kuluvan vuoden neljäs numero on ilmestynyt. Siinä ovat esillä mm. mittayksikköjen uudet määritelmät, SFS:n 7.11. järjestämä tapahtuma "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", älykkäisiin kaupunkeihin liittyvä standardisointi ja SI-opas.

Lue lisää

4.12.2018 Genomiikan tietotekniikan standardisointi käynnistymässä

Genomiikka muuttaa merkittävästi lääketiedettä – se mahdollistaa uudenlaisten lääkkeiden kehittämisen, tarkentaa syöpähoitoja ja tarjoaa uudenlaisia menetelmiä perinnöllisten tautien diagnostiikkaan. Myös genomiikan tietotekniikan kehitys on tällä hetkellä hyvin aktiivista, niinpä standardien kehittäjäjoukko kaipaa lisää asiantuntijoita mukaan työhön.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization