header kompassi
A- A+

rss Uutiset

12.3.2018

Työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001 on julkaistu

Odotettu kansainvälinen työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001:2018 Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use on julkaistu. Suomeksi standardi ilmestyy toukokuussa.

Standardi ISO 45001:2018 on tarkoitettu työterveyden ja työturvallisuuden johtamisen avuksi kaikenkokoisissa organisaatioissa. Standardi perustuu PDCA-malliin (plan – do – check – act), jota käytetään myös muissa ISOn hallintajärjestelmästandardeissa, esimerkiksi ISO 9001:ssä.


Mallin avulla voidaan suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä, jotka vähentävät työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyviä riskejä ja parantavat työturvallisuustoiminnan tasoa ennakoivasti. PDCA-mallin mukainen toiminta auttaa löytämään vaaratilanteita aiheuttavat seikat sekä muut epäkohdat, jotka voivat vaikuttaa pitkällä aikavälillä työntekijöiden terveyteen ja sairauspoissaoloihin.


Standardin avulla organisaatio voi toteuttaa työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän, jolla se voi hallita terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä riskejä ja parantaa niihin liittyvää toimintaa. Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä sitouttaa organisaation johdon toimimaan terveellisemmän ja turvallisemman työympäristön puolesta. Organisaation kehittyy turvallisuuskulttuuri, joka kannustaa työntekijöitä toimimaan aktiivisesti oman terveytensä ja turvallisuutensa eteen.


ISO 45001 korvaa laajasti käytetyn OHSAS 18001 -standardin. OHSAS 18001 -sertifikaatin hankkineilla organisaatioilla on kolmen vuoden siirtymäaika uuteen standardiin. Standardia voi käyttää myös ilman sertifikaatin hankkimista.


Väistyvään OHSAS 18001 -standardiin nähden uudessa ISO 45001:2018 korostuvat seuraavat seikat:

  • johdon sitoutuminen
  • työntekijöiden osallistuminen
  • riskien ja mahdollisuuksien hallinta
  • työterveys- ja työturvallisuusasioiden sisällyttäminen organisaation johtamisjärjestelmään ja liiketoimintaprosesseihin

Standardin laadintaan on osallistunut asiantuntijoita 70 maasta, myös Suomesta. Työssä on otettu huomioon alan muut kansainväliset standardit kuten OHSAS 18001, Kansainvälisen työjärjestön ILO-OSH 2001 -ohjeet, eri maiden kansalliset standardit sekä ILOn työturvallisuutta ja -terveyttä koskevat standardit ja sopimukset.


>> Lue lisää ISO 45001 -standardista


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.2.2019 Lue SFS News 1/2019

SFS News -uutiskirjeen kuluvan vuoden ensimmäinen numero on ilmestynyt. Sen aiheita ovat mm. kattovalaisimien uusi pistoke, valokuvauksen standardit ja katolta putoavasta lumesta varoittava merkki.

Lue lisää

7.2.2019 Suomen johdolla reilulle datataloudelle yhteiset tekniset vaatimusmäärittelyt Eurooppaan

IHAN - Ihmislähtöinen datatalous on Sitran hanke, jonka tarkoituksena on rakentaa reilun ja sujuvan datatalouden perustuksia. Hanke pyrkii saamaan ihmiset tietoisemmiksi oikeuksistaan ja antamaan työkaluja omien tietojen hallintaan verkossa.

Lue lisää

6.2.2019 SFS hakee tietojärjestelmäpäällikköä

Haemme Helsinkiin, tietohallintoomme tietojärjestelmäpäälliköksi monipuolista osaajaa.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization