header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

12.3.2018

Työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001 on julkaistu

Odotettu kansainvälinen työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001:2018 Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use on julkaistu. Suomeksi standardi ilmestyy toukokuussa.

Standardi ISO 45001:2018 on tarkoitettu työterveyden ja työturvallisuuden johtamisen avuksi kaikenkokoisissa organisaatioissa. Standardi perustuu PDCA-malliin (plan – do – check – act), jota käytetään myös muissa ISOn hallintajärjestelmästandardeissa, esimerkiksi ISO 9001:ssä.


Mallin avulla voidaan suunnitella ja toteuttaa toimenpiteitä, jotka vähentävät työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyviä riskejä ja parantavat työturvallisuustoiminnan tasoa ennakoivasti. PDCA-mallin mukainen toiminta auttaa löytämään vaaratilanteita aiheuttavat seikat sekä muut epäkohdat, jotka voivat vaikuttaa pitkällä aikavälillä työntekijöiden terveyteen ja sairauspoissaoloihin.


Standardin avulla organisaatio voi toteuttaa työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän, jolla se voi hallita terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä riskejä ja parantaa niihin liittyvää toimintaa. Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä sitouttaa organisaation johdon toimimaan terveellisemmän ja turvallisemman työympäristön puolesta. Organisaation kehittyy turvallisuuskulttuuri, joka kannustaa työntekijöitä toimimaan aktiivisesti oman terveytensä ja turvallisuutensa eteen.


ISO 45001 korvaa laajasti käytetyn OHSAS 18001 -standardin. OHSAS 18001 -sertifikaatin hankkineilla organisaatioilla on kolmen vuoden siirtymäaika uuteen standardiin. Standardia voi käyttää myös ilman sertifikaatin hankkimista.


Väistyvään OHSAS 18001 -standardiin nähden uudessa ISO 45001:2018 korostuvat seuraavat seikat:

  • johdon sitoutuminen
  • työntekijöiden osallistuminen
  • riskien ja mahdollisuuksien hallinta
  • työterveys- ja työturvallisuusasioiden sisällyttäminen organisaation johtamisjärjestelmään ja liiketoimintaprosesseihin

Standardin laadintaan on osallistunut asiantuntijoita 70 maasta, myös Suomesta. Työssä on otettu huomioon alan muut kansainväliset standardit kuten OHSAS 18001, Kansainvälisen työjärjestön ILO-OSH 2001 -ohjeet, eri maiden kansalliset standardit sekä ILOn työturvallisuutta ja -terveyttä koskevat standardit ja sopimukset.


>> Lue lisää ISO 45001 -standardista


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

20.6.2018 Kansainvälinen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardi uusittu

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on julkaissut uuden version elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmiä käsittelevästä standardista ISO 22000. Standardi korvaa vuonna 2015 ilmestyneen ensimmäisen version. ISO 22000:2018 tulee ladattavaksi SFS:n verkkokauppaan 26.6.2018.

Lue lisää

20.6.2018 Standardisointi mukana EU:n seuraavan kauden tutkimuksen puiteohjelmassa

Euroopan komissio on julkaissut 7.6.2018 ehdotuksensa seuraavien vuosien tutkimuksen puiteohjelmaksi ”Euroopan horisontti (FP9)”. Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC toivottavat tervetulleeksi EU:n teollisuuden maailmanlaajuiselle kilpailukyvylle keskeisen ehdotuksen. Ehdotuksen toinen artikla mainitsee standardisoinnin keskeiseksi avaintyökaluksi tutkimuksen ja innovaatioiden levittämisessä.

Lue lisää

20.6.2018 Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardi saa jatkoa

Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISOn tekninen komitea ISO/TC 283 Occupational health and safety management sai maaliskuussa 2018 valmiiksi työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardin ISO 45001. Komitean työtä on päätetty jatkaa. Keskeinen tavoite on standardin ISO 45001 ylläpito sekä standardin käyttöönottoa ja soveltamista tukevien ohjestandardien laadinta huomioiden mm pk-yritysten tarpeet.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization