header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

8.2.2017

Uusi potilasvaatestandardi ilmestyy kevään aikana

Potilasvaatestandardien uusiminen on loppusuoralla. Uusi viisi potilaspyjamien standardia korvaava standardi SFS 7500:2017 julkaistaan kevään 2017 aikana. Koko vaatteen ei uuden standardin mukaan tarvitse enää olla samaa väriä kuhan koodiväri löytyy helposti vaatteesta.

Kansallisilla sairaalatekstiilien standardeilla on helpotettu julkisia hankintoja jo vuosikymmeniä. Standardeissa on määritelty materiaalien, mittojen ja mallien yksityiskohdat sillä tarkkuudella, että toimijat ovat voineet suoraan viitata standardeihin, jonka mukaisia tuotteita haluavat tilata tai tarjota. Tämä on tarkoittanut, että standardinmukaiset tuotteet ovat olleet vuodesta toiseen samaa, hyväksyttyä materiaalia, tiettyjä värejä ja tiettyjä malleja. Siis tuttuja ja turvallisia.


Hyvin toimivia materiaaleja on varmasti kuitenkin muitakin, niinpä osa potilasvaatteiden standardeista on uusittu siten, että yksityiskohtaiset materiaalimääritykset on poistettu ja huomio keskitetty käyttötarkoituksen vaatimiin oleellisiin ominaisuuksiin. Näin voidaan tarjota uusiakin materiaaleja kunhan ne toimivat vaatimusten mukaisesti. Vaatteen kokoa kuvaavia värisävyjä on myös hiukan muutettu, eikä koko vaatteen tarvitse enää olla tätä koodiväriä kunhan sävy löytyy helposti lajittelua ja varastointia varten.  Uusi standardi sisältää jatkossakin tuotteiden koon määrittävät mitat, mutta tarkkoja mallivaatimuksia ei myöskään enää ole. Standardi tullee olemaan haasteellisempi tilaajille ja tarjoajille kuin entiset, mutta samalla antaa mahdollisuuksia tuotteiden kehittelyyn samoin kuin potilaille uudenlaista päällepantavaa.


Uusi standardi valmistuu kevään 2017 aikana, jolloin samoja tuotteita koskevat, vuodelta 1991 olevat  seuraavat standardit kumotaan:


SFS 5686 Trikoo yöpuvun takki
SFS 5687 Trikoo yöpuvun housut
SFS 5688 Trikoo yöpuvun pusero
SFS 5721 Yöpaita
SFS 5722 Avopaita


Standardin on laatinut Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry:n seurantaryhmä, johon kuuluu niin valmistajien, valmistuttajien, tekstiilihuollon, testaajien kuin käyttäjienkin edustajia.


Lisätietoja:

 

Auli Pylsy

Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry/ c/o SUOMEN TEKSTIILI JA MUOTI ry

puh. 0503699304

auli.pylsy@stjm.fi

http://www.stjm.fi/toiminta-alueemme/standardisointi/


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

20.10.2017 Johtavat teollisuusmaat: digitalisoituva maailma tarvitsee standardeja

Digitaalisesti kehittyvä maailma tarvitsee vapaaehtoisia kansainvälisiä ja markkinoiden tarpeisiin perustuvia standardeja, todetaan johtavien teollisuusmaiden ICT- ja teollisuusministerien syyskuussa Italian Torinossa pidetyn G7-kokouksen julkilausumassa.

Lue lisää

11.10.2017 Standardit auttavat energiansäästössä

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on julkaissut yli 200 standardia energiatehokkuudesta ja uusituvista luonnonvaroista. Energiatehokkuus ja vähän hiilidioksidipäästöjä tuottavat energiateknologiat voivat auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä, energiaturvallisuudessa ja energian saatavuudessa. Mutta maailmanlaajuisessa käyttöönotossa tarvitaan standardeja.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization