header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

8.2.2017

Uusi potilasvaatestandardi ilmestyy kevään aikana

Potilasvaatestandardien uusiminen on loppusuoralla. Uusi viisi potilaspyjamien standardia korvaava standardi SFS 7500:2017 julkaistaan kevään 2017 aikana. Koko vaatteen ei uuden standardin mukaan tarvitse enää olla samaa väriä kuhan koodiväri löytyy helposti vaatteesta.

Kansallisilla sairaalatekstiilien standardeilla on helpotettu julkisia hankintoja jo vuosikymmeniä. Standardeissa on määritelty materiaalien, mittojen ja mallien yksityiskohdat sillä tarkkuudella, että toimijat ovat voineet suoraan viitata standardeihin, jonka mukaisia tuotteita haluavat tilata tai tarjota. Tämä on tarkoittanut, että standardinmukaiset tuotteet ovat olleet vuodesta toiseen samaa, hyväksyttyä materiaalia, tiettyjä värejä ja tiettyjä malleja. Siis tuttuja ja turvallisia.


Hyvin toimivia materiaaleja on varmasti kuitenkin muitakin, niinpä osa potilasvaatteiden standardeista on uusittu siten, että yksityiskohtaiset materiaalimääritykset on poistettu ja huomio keskitetty käyttötarkoituksen vaatimiin oleellisiin ominaisuuksiin. Näin voidaan tarjota uusiakin materiaaleja kunhan ne toimivat vaatimusten mukaisesti. Vaatteen kokoa kuvaavia värisävyjä on myös hiukan muutettu, eikä koko vaatteen tarvitse enää olla tätä koodiväriä kunhan sävy löytyy helposti lajittelua ja varastointia varten.  Uusi standardi sisältää jatkossakin tuotteiden koon määrittävät mitat, mutta tarkkoja mallivaatimuksia ei myöskään enää ole. Standardi tullee olemaan haasteellisempi tilaajille ja tarjoajille kuin entiset, mutta samalla antaa mahdollisuuksia tuotteiden kehittelyyn samoin kuin potilaille uudenlaista päällepantavaa.


Uusi standardi valmistuu kevään 2017 aikana, jolloin samoja tuotteita koskevat, vuodelta 1991 olevat  seuraavat standardit kumotaan:


SFS 5686 Trikoo yöpuvun takki
SFS 5687 Trikoo yöpuvun housut
SFS 5688 Trikoo yöpuvun pusero
SFS 5721 Yöpaita
SFS 5722 Avopaita


Standardin on laatinut Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry:n seurantaryhmä, johon kuuluu niin valmistajien, valmistuttajien, tekstiilihuollon, testaajien kuin käyttäjienkin edustajia.


Lisätietoja:

 

Auli Pylsy

Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry/ c/o SUOMEN TEKSTIILI JA MUOTI ry

puh. 0503699304

auli.pylsy@stjm.fi

http://www.stjm.fi/toiminta-alueemme/standardisointi/


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sähköalan standardit SFSstä

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

28.6.2017 Uusia kansainvälisiä turvallisuusmerkkejä

Kansainväliseen turvallisuusmerkkien standardiin ISO 7010 on lisätty uusia merkkejä. Lisätyt merkit varoittavat seinään nojaamisesta, kertovat hätävasaran sijainnin ja varoittavat raskaana olevia uhkaavasta vaarasta. Myös alue, jossa ei saa laukaista ilotulitteita on saanut oman kieltomerkin. Merkin yhteyteen on lisättävä selittävä teksti viestin perillemenon varmistamiseksi.

Lue lisää

27.6.2017 Eurooppalainen standardisointi tukee digitalisointia

Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC tukevat laajasti digitalisointia, ilmenee järjestöjen juuri ilmestyneistä vuosikertomuksista.

Lue lisää

21.6.2017 Asuntosprinkleri ehkäisee tehokkaasti palovahinkoja

Asuntopalojen ehkäisyssä sprinklerit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi säästää ihmishenkiä ja suojella omaisuutta tulipalolta. VTT:n tutkimusten (VTT tiedotteita 2527) mukaan sprinkleri alentaa palokuolemien ja loukkaantumisten todennäköisyyttä 70 - 90 %. Pohjoismaissa käytössä olevan asuntosprinkleristandardin pohjalta ollaan parhaillaan laatimassa eurooppalaista standardia. Sprinklereitä on käytetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization