header ajankohtaista
A- A+

Uutiset

8.2.2017

Uusi potilasvaatestandardi ilmestyy kevään aikana

Potilasvaatestandardien uusiminen on loppusuoralla. Uusi viisi potilaspyjamien standardia korvaava standardi SFS 7500:2017 julkaistaan kevään 2017 aikana. Koko vaatteen ei uuden standardin mukaan tarvitse enää olla samaa väriä kuhan koodiväri löytyy helposti vaatteesta.

Kansallisilla sairaalatekstiilien standardeilla on helpotettu julkisia hankintoja jo vuosikymmeniä. Standardeissa on määritelty materiaalien, mittojen ja mallien yksityiskohdat sillä tarkkuudella, että toimijat ovat voineet suoraan viitata standardeihin, jonka mukaisia tuotteita haluavat tilata tai tarjota. Tämä on tarkoittanut, että standardinmukaiset tuotteet ovat olleet vuodesta toiseen samaa, hyväksyttyä materiaalia, tiettyjä värejä ja tiettyjä malleja. Siis tuttuja ja turvallisia.


Hyvin toimivia materiaaleja on varmasti kuitenkin muitakin, niinpä osa potilasvaatteiden standardeista on uusittu siten, että yksityiskohtaiset materiaalimääritykset on poistettu ja huomio keskitetty käyttötarkoituksen vaatimiin oleellisiin ominaisuuksiin. Näin voidaan tarjota uusiakin materiaaleja kunhan ne toimivat vaatimusten mukaisesti. Vaatteen kokoa kuvaavia värisävyjä on myös hiukan muutettu, eikä koko vaatteen tarvitse enää olla tätä koodiväriä kunhan sävy löytyy helposti lajittelua ja varastointia varten.  Uusi standardi sisältää jatkossakin tuotteiden koon määrittävät mitat, mutta tarkkoja mallivaatimuksia ei myöskään enää ole. Standardi tullee olemaan haasteellisempi tilaajille ja tarjoajille kuin entiset, mutta samalla antaa mahdollisuuksia tuotteiden kehittelyyn samoin kuin potilaille uudenlaista päällepantavaa.


Uusi standardi valmistuu kevään 2017 aikana, jolloin samoja tuotteita koskevat, vuodelta 1991 olevat  seuraavat standardit kumotaan:


SFS 5686 Trikoo yöpuvun takki
SFS 5687 Trikoo yöpuvun housut
SFS 5688 Trikoo yöpuvun pusero
SFS 5721 Yöpaita
SFS 5722 Avopaita


Standardin on laatinut Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry:n seurantaryhmä, johon kuuluu niin valmistajien, valmistuttajien, tekstiilihuollon, testaajien kuin käyttäjienkin edustajia.


Lisätietoja:

 

Auli Pylsy

Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry/ c/o SUOMEN TEKSTIILI JA MUOTI ry

puh. 0503699304

auli.pylsy@stjm.fi

http://www.stjm.fi/toiminta-alueemme/standardisointi/


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sähköalan standardit SFSstä

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

21.4.2017 Elintarvikkeiden autenttisuudesta laaditaan suositukset

Projektin tavoitteena on laatia konsensukseen perustuvia suosituksia ydintermien ja käsitteiden määritelmille ja luoda periaatteet ja perusvaatimukset ruokaan liittyvään autenttisuuteen. Tuloksena syntyvä dokumentti tarjoaa parhaitten käytäntöjen suosituksia viestintään ja työhön tulevaisuudessa, joka liittyy elintarvikkeiden autenttisuuteen sekä auttaa varmistamaan elintarvikkeiden autenttisuutta.

Lue lisää

11.4.2017 Lääkinnällisten laitteiden asetukset on hyväksytty

Lääkinnällisten laitteiden asetukset on hyväksytty EU:n parlamentissa 5.4.2017. Lääkinnällisiä laitteita ovat esimerkiksi piilolinssit, anestesia- ja hengityslaitteet, sydämentahdistimet, rintaimplantit ja lonkkaproteesit.

Lue lisää

6.4.2017 Sinituote Oy panostaa laatuun, turvallisuuteen ja ympäristöasioihin

Kokemäellä sijaitsevan Sinituote Oy:n tehtaat kehittävät toimintansa laatua, turvallisuutta ja ympäristöasioita standardien avulla.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization

rss Tuoteuutiset

22.3.2017 Uusimmat tuoteuutiset löytyvät verkkokaupasta

Tuoteuutiset kerrotaan SFS Kaupan -verkkosivuilla.

Lue lisää