header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

9.6.2017

Yli 10 vuotta vanhat palovaroittimet eivät aina toimi

Palovaroittimien paristojen toimivuutta kehotetaan testaamaan säännöllisesti. Moni ei kuitenkaan tiedä, että varoittimet on syytä vaihtaa uusiin noin 10 vuoden välein.

Iltalehti muistutti 8.6.2017, että ikääntynyt palovaroitin saattaa olla epäkunnossa, vaikka se toimisi nappitestissä. Palovaroittimien tulee täyttää standardin SFS-EN 14604 vaatimukset.  Standardin mukaan varoittimissa tulee olla merkittynä valmistajan suosittelema uusimisajankohta.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä muistuttaa Iltalehdessä, että yli kymmenen vuotta vanhat hälyttimet on syytä vaihtaa uusiin nopeasti. Kauhavalla 28. toukokuuta oli rivitalopalo, jossa vuonna 2001 hankittu palovaroitin oli juuri testattu painonapista, mutta ei kuitenkaan hälyttänyt palon sattuessa. Oli sekunneista kiinni, että palossa olisi tullut ihmisuhreja.

Iltalehti kertoo myös, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt ensimmäisen tutkimuksen pitkän käyttöajan vaikutuksista palovaroittimiin. Tavoitteena on valistaa kuluttajia palovaroittimien ikääntymiseen liittyvistä seikoista.

Vuonna 2016 Suomessa sattui lähes 3 000 asuinrakennuspaloa. Kohteista varoitin puuttui kokonaan 877 paikasta ja oli viallinen 443 kohteessa. Tietoja ei saatu tuhoutumisen takia 381 kohteesta. Viime vuonna sattuneista 82 palokuolemasta vain kymmenessä tapauksessa palovaroitin toimi asianmukaisesti. Suurin rakennuspalojen aiheuttaja on ruoanvalmistus. Vuonna 2016 se oli syynä 888 tulipaloon.

Palovaroitin on ollut Suomessa pakollinen vuodesta 2000.

Linkki Iltalehden juttuun

Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

13.3.2018 Tutustu uuteen julkaisuun Avain standardien maailmaan

Tiedätkö mikä standardi on ja miksi ne ovat hyödyllisiä? Entä kuka niitä tekee ja voiko niihin vaikuttaa?

Lue lisää

12.3.2018 Työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001 on julkaistu

Odotettu kansainvälinen työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001:2018 Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use on julkaistu. Suomeksi standardi ilmestyy toukokuussa.

Lue lisää

8.3.2018 Pienjänniteasennusstandardeihin korjauksia

Pienjänniteasennuksia käsittelevän SFS 6000 -standardisarjan kolmeen osaan on tullut korjauksia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization