header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

9.6.2017

Yli 10 vuotta vanhat palovaroittimet eivät aina toimi

Palovaroittimien paristojen toimivuutta kehotetaan testaamaan säännöllisesti. Moni ei kuitenkaan tiedä, että varoittimet on syytä vaihtaa uusiin noin 10 vuoden välein.

Iltalehti muistutti 8.6.2017, että ikääntynyt palovaroitin saattaa olla epäkunnossa, vaikka se toimisi nappitestissä. Palovaroittimien tulee täyttää standardin SFS-EN 14604 vaatimukset.  Standardin mukaan varoittimissa tulee olla merkittynä valmistajan suosittelema uusimisajankohta.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä muistuttaa Iltalehdessä, että yli kymmenen vuotta vanhat hälyttimet on syytä vaihtaa uusiin nopeasti. Kauhavalla 28. toukokuuta oli rivitalopalo, jossa vuonna 2001 hankittu palovaroitin oli juuri testattu painonapista, mutta ei kuitenkaan hälyttänyt palon sattuessa. Oli sekunneista kiinni, että palossa olisi tullut ihmisuhreja.

Iltalehti kertoo myös, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt ensimmäisen tutkimuksen pitkän käyttöajan vaikutuksista palovaroittimiin. Tavoitteena on valistaa kuluttajia palovaroittimien ikääntymiseen liittyvistä seikoista.

Vuonna 2016 Suomessa sattui lähes 3 000 asuinrakennuspaloa. Kohteista varoitin puuttui kokonaan 877 paikasta ja oli viallinen 443 kohteessa. Tietoja ei saatu tuhoutumisen takia 381 kohteesta. Viime vuonna sattuneista 82 palokuolemasta vain kymmenessä tapauksessa palovaroitin toimi asianmukaisesti. Suurin rakennuspalojen aiheuttaja on ruoanvalmistus. Vuonna 2016 se oli syynä 888 tulipaloon.

Palovaroitin on ollut Suomessa pakollinen vuodesta 2000.

Linkki Iltalehden juttuun

Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization