header ajankohtaista
A- A+

rss Uutiset

9.6.2017

Yli 10 vuotta vanhat palovaroittimet eivät aina toimi

Palovaroittimien paristojen toimivuutta kehotetaan testaamaan säännöllisesti. Moni ei kuitenkaan tiedä, että varoittimet on syytä vaihtaa uusiin noin 10 vuoden välein.

Iltalehti muistutti 8.6.2017, että ikääntynyt palovaroitin saattaa olla epäkunnossa, vaikka se toimisi nappitestissä. Palovaroittimien tulee täyttää standardin SFS-EN 14604 vaatimukset.  Standardin mukaan varoittimissa tulee olla merkittynä valmistajan suosittelema uusimisajankohta.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä muistuttaa Iltalehdessä, että yli kymmenen vuotta vanhat hälyttimet on syytä vaihtaa uusiin nopeasti. Kauhavalla 28. toukokuuta oli rivitalopalo, jossa vuonna 2001 hankittu palovaroitin oli juuri testattu painonapista, mutta ei kuitenkaan hälyttänyt palon sattuessa. Oli sekunneista kiinni, että palossa olisi tullut ihmisuhreja.

Iltalehti kertoo myös, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt ensimmäisen tutkimuksen pitkän käyttöajan vaikutuksista palovaroittimiin. Tavoitteena on valistaa kuluttajia palovaroittimien ikääntymiseen liittyvistä seikoista.

Vuonna 2016 Suomessa sattui lähes 3 000 asuinrakennuspaloa. Kohteista varoitin puuttui kokonaan 877 paikasta ja oli viallinen 443 kohteessa. Tietoja ei saatu tuhoutumisen takia 381 kohteesta. Viime vuonna sattuneista 82 palokuolemasta vain kymmenessä tapauksessa palovaroitin toimi asianmukaisesti. Suurin rakennuspalojen aiheuttaja on ruoanvalmistus. Vuonna 2016 se oli syynä 888 tulipaloon.

Palovaroitin on ollut Suomessa pakollinen vuodesta 2000.

Linkki Iltalehden juttuun

Palaa otsikoihinSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sähköalan standardit SFSstä

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

21.6.2017 Asuntosprinkleri ehkäisee tehokkaasti palovahinkoja

Asuntopalojen ehkäisyssä sprinklerit ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoksi säästää ihmishenkiä ja suojella omaisuutta tulipalolta. VTT:n tutkimusten (VTT tiedotteita 2527) mukaan sprinkleri alentaa palokuolemien ja loukkaantumisten todennäköisyyttä 70 - 90 %. Pohjoismaissa käytössä olevan asuntosprinkleristandardin pohjalta ollaan parhaillaan laatimassa eurooppalaista standardia. Sprinklereitä on käytetty jo yli sadan vuoden ajan.

Lue lisää

9.6.2017 Yli 10 vuotta vanhat palovaroittimet eivät aina toimi

Palovaroittimien paristojen toimivuutta kehotetaan testaamaan säännöllisesti. Moni ei kuitenkaan tiedä, että varoittimet on syytä vaihtaa uusiin noin 10 vuoden välein.

Lue lisää

7.6.2017 Koneturvallisuus nyt

Tuotevastuukysymykset Yhdysvaltojen markkinoilla, sähköakkujen riskitekijät, perusergonomia koneensuunnittelussa ja uusittavana olevat odottamattoman käynnistyksen sekä ohjausjärjestelmien standardit olivat aiheina Turvallisen tekniikan tämänvuotisessa seminaarissa 7. kesäkuuta.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization