Suomen Standardisoimisliitto
 Terveydenhuollon ja laboratorioalan standardit 13.12.2013 
header terveys 610 x 135 kopio

Uusi uutiskirje terveydenhuollon ja laboratorioalan standardeista ja standardisoinnista

 

Tämä on "Terveydenhuollon ja laboratorioalan standardit" uutiskirjeen ensimmäinen numero. Sitä julkaisevat Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, FiHTA, SESKO ja Yleinen Teollisuusliitto YTL. Uutiskirje julkaistaan 3 - 4 kertaa vuodessa.

 

Maksuttoman uutiskirjeen voit tilata sähköpostiisi tämän linkin kautta. Julkaistut uutiskirjeet löytyvät www.sfs.fi -sivustolta kohdasta Ajankohtaista Uutiskirjeet.


Standardeista monenlaista hyötyä


TomStåhlbergfihtaIMG 0508Terveysteknologian yritykset hyötyvät alan liiton FiHTAn Tom Ståhlbergin mielestä paljon standardeista ja standardien laadintaan osallistumisesta. Ensimmäisenä hyötynä hän mainitsee säädösten vaatimusten täyttämisen.


Lue koko juttuSFS:n kautta mukaan kansainväliseen terveydenhuollon
IT:n standardisointiin


Suomessa terveydenhuollon tietotekniikan eurooppalaiseen ja kansainväliseen standardisointiin osallistuu Terveydenhuollon tietotekniikan seurantaryhmä SR 301. Ryhmä on avoin kaikille terveydenhuollon tietotekniikasta kiinnostuneille!


Kansainvälinen komitea standardisoi laajasti terveydenhuollon tietotekniikkaan liittyviä asioita. Kohteita ovat esimerkiksi sanastot, laitteistot, sähköinen resepti ja potilaskertomus, järjestelmien yhteensopivuus, kliinisten ja hallinnollisten järjestelmien välinen tiedonvälitys, tietosisällöt, tietoturva sekä sanastot. Lisätietoja terveydenhuollon tietotekniikan standardisoinnista saa SFS:n nettisivulta www.sfs.fi/it/sr301  Kansalliset potilaspyjamastandardit uusitaan


Moni meistä on sairaalassa ollessaan joutunut pukeutumaan trikoopyjamaan, vaaleanpunaiseen, siniseen, ruskeaan tai harmaaseen, riippuen koosta.  Suomessa on ollut 1970-luvun alkupuolelta asti käytössä kätevä potilaspyjamien kokomerkintätapa: tuotteen väri kertoo, mitä kokoa vaate on. Se on helpottanut vaatteiden lajittelua sairaaloissa ja pesuloissa. Tarpeistonhoitaja on nähnyt jo kaukaa missä on oikeankokoiset pyjamat. Pienikokoiset miespotilaat eivät kuitenkaan aina ole innostuneet pinkistä pyjamasta, eivätkä isommat naiset ruskeasta tai harmaasta.


Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry on kartoittanut eri osapuolilta pyjamastandardien uusimistarpeita, ja toiveita on saatu sekä värivalikoiman, materiaalin että mallien parantamiseen. Toki nykyisiin standardeihin tyytyväisiäkin tahoja oli vastauksissa. Standardien yksityiskohtaiset vaatimukset helpottavat julkisia hankintoja, mutta toisaalta rajoittavat tuotekehitystä. Vuoden 2014 helmikuussa TEVASTAn seurantaryhmä aloittaa standardien uusimisen aikataulujen laatimisesta ja työryhmien kokoamisesta.


Lisätietoja: Auli Pylsy, Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry, puh. 0108301408, auli.pylsy@finatex.fi


SESKOn Sairaalasähkötekniikkakomitea SK 62 valmistajan, maahantuojan ja käyttäjän tukena


Terveydenhuollon laitteita koskevan laadunhallintajärjestelmästandardin SFS-EN ISO 13485 mukaan valmistajan tulee määrittää tuotteeseensa liittyvät vaatimukset. EU:n virallisessa lehdessä luetellut yhdenmukaistetut standardit (harmonised standards) ovat käytännössä vaatimuksia sisältäviä normatiivisia asiakirjoja.


Ne ovat kilpailukykyisten tuotteiden suunnittelun ja tuotannon työkaluja. Siksi jokaisen terveydenhuollon laitteiden valmistajan tulee tuntea tuotteitaan koskevat standardit sekä suunnitella ja valmistaa tuotteensa niiden mukaisiksi.


SESKOn komiteajäsenyys on valmistajalle helppo ja edullinen tapa saada käyttöönsä ajan tasalla olevat eurooppalaiset ja kansainväliset standardiehdotukset ja -julkaisut ensimmäisten joukossa. Valmiisiin ja valmisteilla oleviin komitean SK 62 IEC-julkaisujen esikatseluun on asiasta kiinnostuneilla pääsy SESKOn SK 62 nettisivun kautta.


Lue lisääTerveydenhuolto- ja laboratorioalan standardit laaditaan YTL:ssä


Terveydenhuolto- ja laboratorioalan standardisoinnista lukuun ottamatta tietotekniikkaa ja sähkökäyttöisiä laitteita Suomessa vastaa Yleinen Teollisuusliitto SFS:n toimialayhteisönä. Alan standardeja laatii Euroopassa 30 CENin komiteaa ja maailmalla 17 ISOn komiteaa. Terveydenhuolto- ja laboratorioalaa koskevien valmiiden standardien määrä ylittää 1000, jos CENin ja ISOn kaikki standardit lasketaan yhteen. Työtä riittää yhä – valmisteilla on yli 300 standardia. Alan standardeja pitää luonnollisesti myös päivittää säännöllisesti.


YTL on perustanut käytännön työtä varten kullekin komitealle kansalliset seurantaryhmät. Ne mm. lähettävät edustajat kansainvälisiin työryhmiin ja kokouksiin sekä vastaavat Suomen kannanotoista standardiehdotuksiin. Suomalaiset alan laitteita ja tarvikkeita valmistavat yritykset ovat olleet aktiivisesti toiminnassa mukana ja pystyneet vaikuttamaan standardien sisältöön osallistumalla työryhmien työhön ja kommentoimalla standardiehdotuksia. Lisätietoja YTL:n toimialoista saa YTL:n nettisivuilta.


Lue koko juttu

 

Tapahtumia


SFS, SESKO ja YTL osallistuvat Terveysteknologia 2014
–tapahtumaan 8.–10.1.2014 Helsingin messukeskuksessa. Tervetuloa osastollemme 6e25. Lisätietoja tapahtumasta

 

SFS on mukana
Labquality Days -tapahtumassa
6.-7.2.2014. Tulethan käymään osastollamme.
Lisätietoja tapahtumasta

 

Uusia standardeja


SFS-EN 15224 Terveyspalvelut. Laadun-hallintajärjestelmät. Opas standardin ISO 9001:2008 käyttöön esittää vaatimukset, jotka auttavat toteuttamaan hyvälaatuisia terveyspalveluja. Se helpottaa laatustandardin
ISO 9001 käyttöä terveyden-huollossa sekä laatujärjestelmän toteutusta ja ylläpitoa. Lue lisää


Kiropraktikkopalveluille yhteiseurooppalaiset laatuvaatimukset

Kiropraktikkopalveluita koskevat vaatimukset ja suositukset määritellään juuri suomenkielisenä julkaistussa eurooppalaisessa standardissa SFS-EN 16224. Tavoitteena on, että asiakkaat voivat luottaa kiroprak­tiikan ammattilaisten antaman hoidon tasalaatuisuuteen eri organisaatioissa ja eri maissa. Lue lisää


Tulossa


Vaatimukset laboratorioiden laadulle ja pätevyydelle on koottu standardiin SFS-EN ISO 15189 Lääketieteelliset laboratoriot. Laatua ja pätevyyttä koskevat vaatimukset. Se julkaistaan suomeksi 2014 alussa.

 

Monta tapaa tilata julkaisuja

SFS-verkkokauppa
Sähköposti: sales@sfs.fi

Puh. 09 1499 3353