Suomen Standardisoimisliitto
 SFS News 27.2.2014 
yleisheader

CEN uusinut www-sivunsa


Eurooppalaisen standardisoimisjärjestön CENin www-sivut on uusittu. Sivujen osoite on entinen www.cen.eu . Sivut on täysin uusittu. Standardien hyödyt ovat sivuilla aiempaa selkeämmin esillä. Niitä pääsee tarkastelemaan yläpalkin ensimmäisen valinnan ”You & CEN” kautta valinnalla ”Benefits for you”.


Aiempi osio ”Sectors” on nyt nimellä ”Fields of work” otsikon ”What we do” alla.  ”Search Standards” –toiminnon avulla saa tietoja yksittäisistä standardeista.


Tietyn teknisen komitean toimintaa voi tarkastella hakutoiminnon valinnan ”Technical bodies” kautta. Hakutoiminnon alla on myös erityinen ”Standards evolution and forecast” –osio. Siinä voi tarkastella listaa viimeisten kahden kuukauden aikana valmistuneista standardeista, kahden kuukauden sisällä valmistuvista standardeista, lausunnolla olevista standardeista, viimeisen kahden kuukauden aikana hyväksytyistä projekteista ja listaa viimeisten kahden kuukauden aikana kumotuista standardeista. Hakutulokset saa halutessaan excell-muodossa.


Yleisten www-sivujen uusimisen ohella standardien laatijoille tarkoitettu BOSS (Business Operations Support System) –sivusto on uusittu. Boss löytyy nyt yläpalkin ”Work area” tai pikalinkkien (Quick Links) kautta.  


Kumiteollisuuden standardisoinnilla uusi koti


Kumiteollisuuden standardisoinnista on vuoden 2014 alusta vastannut SFS:n uusin toimialayhteisö Kemesta. Aiemmin standardisointi oli Yleisen Teollisuusliiton vastuulla.


Maakoodit helposti netistä


Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISOn vahvistamat maakoodit ovat nyt järjestön OBP-sivustolla https://www.iso.org/obp/ui/ . Virallisia standardin ISO 3166 maakoodeja oli helmikuun 2014 alussa 249 kappaletta.


Standardissa on kullekin maalle kaksi- ja kolmikirjaiminen tunnus sekä numerotunnus. Siinä on myös mainittu maan viralliset kielet ja aluejako. Standardin kielitietojen perusteella määräytyy usein nettimainosten kieli. Suomen maakoodi on kaksikirjaimisena FI ja kolmikirjaimisena FIN.


Uudet fontit


SFS-standardien kirjasinlaji eli fontti on muuttunut. Aiemmin käytössä olleen Helvetican tilalle on tullut Cambria. Uusi fontti on sama johon ISO siirtyi viime vuonna. Standardien taulukot tehdään nyt ISOn mallin mukaan. Myös SFS-tiedotuksen fontti on muuttunut. Leipäteksti on nyt Minion aiemman Chapparal Pro Lightin sijaan. SFS-tiedotuksen taitto on juuri ilmestyneestä numerosta 1/2014 alkaen muutenkin täysin uusittu.


Tapahtumia


ISO 14000 –sarjan jalanjälkistandardit tutuiksi Iltapäiväseminaari SFS:ssä 23.4.2014
Uudet yhteiset standardit ympäristöanalytiikkaan? Iltapäiväseminaari SFS:ssä 13.5.2014


Lisätiedot SFS:n tapahtumakalenterissa


Aiemmin ilmestyneet uutiskirjeet ovat SFS:n www-sivuilla.
Julkaisija: Suomen Standardisoimisliitto SFS, Malminkatu 34, 00100 Helsinki
Päätoimittaja: Jyrki Alanko