Suomen Standardisoimisliitto
 Terveydenhuollon ja laboratorioalan standardit 8.12.2014 
header terveys 610 x 135 kopio

Alpo Värri luotsaa opiskelijoita terveydenhuollon IT:n maailmaan


Varri 2Tampereen teknillisessä yliopistossa on nyt toista lukuvuotta mahdollista valita sivuaineeksi Health Informatics -kokonaisuus. Sivuaineen myötä ohjelmistotuotannon ja tiedonhallinnan opiskelijat tutustuvat alan standardeihin jo hyvissä ajoin ennen työelämään astumista.


– Eräs tärkeistä viesteistä opiskelijoille on se, että standardeja on jo olemassa paljon eikä kaikkeen tarvitse keksiä uutta ratkaisua, kertoo signaalinkäsittelylaitoksen tutkimusjohtaja Alpo Värri, ja luettelee pitkän listan terveydenhuollon standardeja tuottavia tahoja: ISO/TC 215, ISO/TC 210, CEN/TC 251, HL7, IHE, Continua Health Alliance, IEEE 11073, DICOM…


Lue lisääVitassa valvotaan laatua


VIta.fiVita on vuonna 1994 perustettu suomalainen keskisuuri terveyspalvelualan perheyritys. Vitaan kuuluvat Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva VITA Lääkäriasema Oy ja valtakunnallisesti palveleva keskuslaboratorio VITA-Terveyspalvelut Oy. VITA-Terveyspalvelut Oy tuottaa kliinisiä laboratoriopalveluita sekä vesi-, elintarvike- ja sisäilmatutkimuksia kaikkialle Suomeen. VITA-Terveyspalvelut Oy:n kokonaan omistama tytäryhtiö VITA Lääkäriasema Oy tarjoaa työterveyshuoltoa, yleis- ja erikoislääkäripalveluja sekä fysioterapiaa.


Vitan toiminnan kannalta standardit ovat välttämättömiä. VITA Laboratorio on akkreditoitu ja elintarvike- ja salmonellavalvontatutkimuksilla on lisäksi Eviran hyväksyntä. Laatua tarkkaillaan säännöllisesti niin sisäisin kuin ulkoisin auditoinnein. Laboratorion laatujärjestelmä perustuu standardeihin SFS-EN ISO 15189 sekä SFS-EN ISO/IEC 17025.


VITA Lääkäriasema Oy eri osa-alueineen on sertifioitu organisaatio. Lääkäriaseman laatujärjestelmä perustuu standardiin SFS-EN ISO 9001:2008.


Lue lisää Vitan toiminnasta osoitteesta www.vita.fi.Kansainväliset standardit lakisääteisten vaatimusten tukena

 

TomStåhlbergfihtaIMG 0508Euroopan unionissa terveydenhuollon laitteiden valmistajat voivat hyödyntää  yhdenmukaistettuja (harmonized) standardeja ja  esim. Yhdysvalloissa ja Kanadassa tunnustettuja (recognized) standardeja. Tom Ståhlberg  FiHTAsta kertoo, että kummatkin ovat periaatteessa valmistajille vapaaehtoisia, mutta käytännössä niihin kannattaa ehdottomasti tukeutua koska helpoin tapa varmistaa tätä kautta lakisääteisten vaatimusten täyttymistä.


Lue lisää


Terveydenhuollon teknologian standardien ryhmittely


Terveydenhuollon teknologian standardit kuuluvat kansainvälisen standardien ryhmittelyn SFS-ICS-ryhmään 11. Siinä on 12 alaryhmää. Tietotekniikka käsittelevät terveysteknologian standardit ovat SFS-ICS-ryhmässä 35.240.


SFS:n verkkokaupassa julkaisuja voi tarkastella SFS-ICS-ryhmittäin. SFS:n www-sivujen osioon ”Terveydenhuolto” päivitetään jatkuvasti välilehdelle ”Julkaisut”  tietoja alan uusimmista julkaisuista.


Lue lisää


 

Tatuointipalveluille tulossa standardi


CENiin on perustettu uusi komitea CEN/TC 435 "Tatuointipalvelut". Suomessa komitean kansallisista tehtävistä vastaa YTL. Standardiin on tarkoitus kirjata vaatimuksia esim. työnkuvasta, koulutuksesta, hygieniasta, rokotuksista, jälkihoidosta, ensiavusta sekä sopivista toimitiloista. Standardissa tullaan myös antamaan ohjeita käsien ja laitteiden pesusta, desinfioinnista ja steriloinnista.


Lue lisää Kevytrollaattori uutena työkohteena


 

Tällä hetkellä voimassa olevassa standardissa ISO 11199-2 (SFS-EN ISO 11199-2) esitetään rollaattorien yleiset vaatimukset, mutta rollaattorityyppejä ei ole eritelty. Vaatimukset koskevat lähinnä perinteisiä rollaattoreja, joiden päällä käyttäjä voi levähtää istuen ja jotka ovat melko raskaita ja painavia käsitellä. Markkinoille on kuitenkin tullut kevyempiä versioita, jotka ehdotetaan nyt sisällytettäväksi yllä mainittuun standardiin. Komitea ehdottaa kevytrollaattorien sisällyttämistä yllä mainittuun standardiin siten, että standardissa luokiteltaisiin eri rollaattorityypit niiden painon mukaan ja sen mukaan onko niissä pyörät vai jalat.


Lue lisää
 

Tärkeitä standardeja


SFS-EN ISO 23907 Terävien esineiden aiheuttamien vammojen estäminen. Vaatimukset ja testimenetelmät. Kertakäyttöisten terävien esineiden keräysastiat

Standardin tarkoituksena on ehkäistä neuloista, skalpelleista ja muista terävistä esineistä aiheutuvat pistot. Standardissa esitetään astioiden mitat ja muutama turvallisuuden vaatima testimenetelmä, esim. miten helposti neula voi läpäistä astian seinämän ja miten helposti astia menee rikki pudottuaan.

 

Vaatimukset laboratorioiden laadulle ja pätevyydelle on koottu standardiin SFS-EN ISO 15189 Lääketieteelliset

laboratoriot. Laatua ja pätevyyttä koskevat vaatimukset.

 

SFS-EN ISO 15223-1 KUVAT

Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet. Tuotemerkinnässä ja tuotetiedoissa esitettävät kuvatunnukset. Osa 1: Yleiset vaatimukset

 

SFS-EN ISO 15225 

Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet. Laadunhallinta. Nimikkeistön tietorakenne


Ambulanssistandardin EN 1789 muutos A2 valmistui ja standardin uusinta käynnistynyt


Tulossa


Esteettisen kirurgian palveluja koskeva standardi EN 16372 julkaistaan pian


Uusi SFS-käsikirja desinfioinnista ilmestyy keväällä


Tekeillä


Laadunhallintastandardiehdotuksen ISO/DIS 13485 lausuntokierroksen kommenttien käsittely jatkuuUutiskirjeen voi tilata SFS:n www-sivuilla olevalla lomakkeella.


Julkaisijat:

YTL


 

SESKO


SFS-logo


FIHTA HealthtechFINLAND LOGO

Toimitus:

SFS Malminkatu 34, 00100 Helsinki, puh 09 149 9331

Päätoimittaja: Jyrki Alanko