Suomen Standardisoimisliitto
 SFS News 29.10.2015 
yleisheader

Uusia seurantaryhmiä SFS:ään

 

Koulutusorganisaatioiden laadunhallintaa käsittelevä seurantaryhmä (SR 222) on perustettu SFS:ään. Seurantaryhmän toimiala vastaa komitean ISO/PC 288, Educational organizations management systems - Requirements with guidance for use toimialaa. Se seuraa myös komitean ISO/TC 232, Learning services outside formal education työskentelyä. Lisätiedot: asiantuntija Risto Pulkkanen, SFS.

 

Palveluiden yleiselle standardisoinnille on perustettu seurantaryhmä (SR 223) SFS:ään. Se toimii usealle eri toimialasektorille soveltuvan palvelujen standardisoinnin kansallisena asiantuntijaryhmänä.  Lisätiedot: asiantuntija Risto Pulkkanen, SFS.

 

Elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmien standardisointia varten on SFS:ään perustettu seurantaryhmä (SR 224). Seurantaryhmän toimiala vastaa komitean ISO/TC 34/SC 17 Management systems for food safety toimialaa. Lisätiedot: asiantuntija Eija Mäkinen, SFS.

 

SFS:ään on perustettu seurantaryhmä ”Luontaiset elintarvikeainesosat (SR 225)”. Seurantaryhmän toimiala on sama kuin työryhmän ISO/TC 34 WG 18 Natural food ingredients. Tavoitteena on laatia kriteerit, joiden mukaisia elintarvikeainesosia voi kutsua luontaisiksi yritysten välisessä kaupankäynnissä. Lisätiedot: asiantuntija Eija Mäkinen, SFS.


Liiketoimintojen yhteistyösuhteiden (Collaborative Business Relationship) standardisointia käsittelevä seurantaryhmä (SR 226) on perustettu SFS:ään. Sen toimiala on sama kuin komitean ISO/PC 286, Collaborative Business Relationship Management – Framework. Lisätiedot: asiantuntija Risto Pulkkanen, SFS.


                                                                                                                                                     

Fujitsu osallistuu laajasti standardisointiin

 

Japanilaisen Fujitsun toimitusjohtaja Masami Yamamoto sanoo, että osallistuminen IEC:n standardisointityöhön on välttämättömyys yritykselle, joka haluaa tuotteidensa olevan hyväksyttäviä ja käytössä kaikkialla maailmassa. Yhä enenemässä määrin järjestelmät vaativat eri teknologioiden integraatiota ja kumppaneita, jotka työskentelevät samoilla harmonisoiduilla säännöillä.

 

Tänään tuotteet tehdään yhä useammin maailmanlaajuisessa ekosysteemissä. – Minkä tahansa yrityksen, joka haluaa olla mukana on tiedettävä kuinka hyödyntää standardeja. Tämä on sekä haaste että avain menestykseen, Yamamoto sanoo.

 

Yamamoton haastattelu on julkaistu IEC:n verkkosivuilla IEC Global Visions –haastattelusarjassa.  

 

 

Kiina panostaa standardisointiin

 

Kiina on uusimassa standardisoimislakiaan. Standardit nähdään Kiinassa tulevaisuudessa strategisena tekijänä. Presidentti Xi Jinping on korostanut, että laadun määräävät standardit ja korkeatasoiset standardit varmistavat korkean laadun.  Pääministeri Li Keqiang  on painottanut standardien laadintaan panostamista, kansallisen teknisten standardien järjestelmän parantamista ja pakollisten standardien uudistamista sekä standardien tehokkuuden ja sovellettavuuden lisäämistä. 

 

Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC ovat allekirjoittaneet standardisoinnista Kiinassa vastaavan SAC:n kanssa aiesopimuksen yhteistyön tiivistämisestä järjestöjen ja SAC:n välillä. Osapuolet lupaavat jatkaa kansainvälisen standardien hyväksymisen edistämistä kaupankäynnin edistämiseksi ja kestävän talouskasvun tukemiseksi.

 

Aiesopimuksen allekirjoittivat SAC:n johtaja Tian Shihong, CENin varapuheenjohtaja Piet-Hein Daverveldt ja CENELECin varapuheenjohtaja Wim De Kesel Brysselissä 29. kesäkuuta pidetyssä tilaisuudessa. Tilaisuudessa olivat läsnä myös Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junker, Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Kiinan kansantasavallan pääministeri Li Keqiang. Allekirjoitustilaisuus järjestettiin EU:n ja Kiinan kansantasavallan 17. bilateraalisen huippukokouksen yhteydessä, joka juhlisti EU:n ja Kiinan 40 vuotta sitten solmittuja diplomaattisuhteita.

 


Osallistu ja vaikuta -opas avuksi standardisointityöhön

 

OsallistumisopasStandardisointia aloittelevalle asiantuntijalle suunnattu opas on päivitetty. Päivityksen myötä esimerkiksi laadintaprosessin muutokset ovat ajan tasalla.

Oppaasta saa kokemukseen perustuvia vinkkejä esimerkiksi standardisoinnin seuraamiseen, kansainvälisiin kokouksiin osallistumiseen ja standardien sisältöön vaikuttamiseen.

Opas on saatavana pdf-muodossa ja tiiviimpänä sähköisenä versiona SFS:n sivulta www.sfs.fi/osallistumisopas.

Sähköiseen versioon on koottu oppaan tärkeimmät neuvot ja vinkit. Oppaasta voi kuunnella myös asiantuntijan haastattelun, jossa hän kertoo kokemuksistaan kansainväliseen standardisointiin osallistumisesta.

Seurantaryhmien ja teknisten komiteoiden jäsenet voivat pyytää painetun oppaan
ryhmänsä sihteeriltä.


 


 

Henkilöuutiset

 

Presiis_Karina_Vikman_MG_9249_SMALL SFS News
VTM Karina Vikman aloitti SFS:n viestintäpäällikkönä 1. lokakuuta. Hän on aiemmin työskennellyt viestintäpäällikkönä Mehiläinen Oy:ssä.

 

eero sorri ELE_1893 SFS News
SESKOn ryhmäpäällikkö, tietoliikennetekniikan insinööri Eero Sorri jäi eläkkeelle 1.10.2015. Sorri tuli SESKOn palvelukseen 1999 ja vastasi ensisijaisesti EMC- ja tietoliikennealueen standardisoinnista ja komiteoista. Vuonna 2013 hänet nimitettiin myös SESKOn myyntipäälliköksi.


Tapahtumat

 

3.11.2015 

Standardisoinnin vuositapahtuma Forum

 

19.11.2015 

Yritysvastuun ajankohtaispäivä

 

1.12.2015  

Uudet johtamisen standardit ISO 9001 ja ISO 14001

 

Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet SFS:n tapahtumakalenterissa

 

Uusia julkaisuja netissä

 

CENin vuosikertomus 2014


CEN/CENELECin vuosikertomus 2014


ISOn vuosikertomus 2014
Aiemmin ilmestyneet uutiskirjeet ovat SFS:n www-sivuilla.
Julkaisija: Suomen Standardisoimisliitto SFS, Malminkatu 34, 00100 Helsinki
Päätoimittaja: Jyrki Alanko