header tekijänoikeus
A- A+

Standardit ja tekijänoikeuden suojaaminen


Palaa otsikoihin

Miksi standardit suojataan?

Standardit, SFS-käsikirjat ja muut vastaavat julkaisut ovat tekijänoikeuslain suojaamia teoksia. Kun käyttäjä hankkii tällaisen julkaisun, hän saa tietyt käyttöoikeudet siihen.
 
Pdf-tiedostona tilatun standardin saa tallentaa niin monelle työasemalle kuin lisenssejä on hankittu, ja niistä saa  ottaa yhtä monta tulostetta kuin lisenssejä on. Pdf-tiedostona toimitettavat SFS-käsikirjat saa tallentaa yhdelle työasemalle, ja niistä saa ottaa yhden tulosteen.

Kaikki Pdf-tiedostona toimitettavat standardit ja käsikirjat on suojattu DRM-suojauksella (Digital Rights Management). DRM-suojattujen tiedostojen lukemiseen on välttämätöntä asentaa koneelle FileOpen-liitännäinen (FileOpen plug-in).

Näin asennat sen FileOpen liitännäisen:


Menee osoitteeseen http://plugin.fileopen.com/all.aspx ja valitse käytössäsi oleva käyttöjärjestelmä. 

Lataa FileOpen plug-in asennusohjelma klikkaamalla ok-painiketta. Suosittelemme, että valitset tiedoston latausdialogissa ”Avaa”-vaihtoehdon joka suorittaa asennusohjelman välittömästi. Jos päätät tallentaa ohjelman tietokoneellesi, täytyy ohjelma suorittaa manuaalisesti.

Asennusohjelma saattaa joutua muuttamaan Acrobatin asetuksia ja pyytää sulkemaan käynnissä olevan Acrobat ohjelman. Asennuksen onnistumiseksi hyväksy pyynnöt.

Onnistuneen asennuksen jälkeen voit avata tilaamasi julkaisun. Kun avaat uuden julkaisun ensimmäistä kertaa, koneesi on oltava yhteydessä internetiin. Näin julkaisu rekisteröityy avatuksi ao. päätelaitteella. Huomio! Tilatun julkaisun saa avata vain loppukäyttäjän työasemalla.

Lisätietoja FileOpenin sivulta.

Palaa otsikoihin

En pääse FileOpenin lataussivulle automaattisesti, kun avaan dokumenttia ensimmäisen kerran

SFS:n lähettämässä sähköpostissa on linkki lataussivulle: http://plugin.fileopen.com/all.aspx.
Jos linkki ei aukea suoraan sähköpostista, kopioi se selaimesi osoitekenttään.

Palaa otsikoihin

En saa asennettua FileOpen plug-in’ia

Kun avaat ensimmäisen kerran DRM-suojattua julkaisua ja saat viestin, että yksi tai useampi Adoben komponentti vaaditaan, FileOpen ei ole asentunut oikein. Klikkaa ”Hyväksy” ja Adobe asentaa puuttuvan/puuttuvat komponentit.

Jos sinulla ei ole oikeutta asentaa ohjelmia omalle koneellesi, ota yhteyttä oman organisaatiosi tietohallintoon.

Palaa otsikoihin

Maksaako FileOpenin liitännäinen eli plug-in jotain?

Ei. Voit ladata FileOpenin liitännäisen ilmaiseksi.

Palaa otsikoihin

Mitä tapahtuu, jos koneeni rikkoutuu tai se vaihdetaan?

Sinun kannattaa säilyttää alkuperäinen sähköposti, jossa julkaisu(t) toimitettiin. Vaihtoehtoisesti voit tallentaa varmuuskopion tilaamastasi julkaisusta.
Jos tilaamasi julkaisu on toimitettu sinulle postitse, säilytä pakkausluettelossa näkyvä myyjän viite mahdollisten virhetilanteiden selvitystä varten.

Palaa otsikoihin

En saa tulostettua julkaisua

Jos et saa tulostettua julkaisua, tarkista tietokoneesi asetukset tai tulostin. DRM-suojaus ei estä julkaisun tulostamista.

Palaa otsikoihin

Toimivatko ostamani julkaisut kaikissa lukulaitteissa ja käyttöjärjestelmillä?

Pdf-tiedostona toimitettavat ja DRM-suojatut julkaisut toimivat sellaisissa lukulaitteissa, jotka tukevat Pdf-tiedostomuotoa ja FileOpenin suojaustekniikkaa.

DRM -suojattujen dokumenttien avaamiseen eli FileOpenin asentamiseen tarvitset jonkin alla luetelluista käyttöjärjestelmistä.

•    Windows 98 tai uudempi
•    Macintosh OSX
•    Linux

Ajantasainen lista järjestelmävaatimuksista kannattaa tarkistaa osoitteesta http://plugin.fileopen.com/all.aspx

DRM-suojatut Pdf-tiedostot eivät toimii älypuhelimissä eikä tableteissa.

Palaa otsikoihin

Pitääkö FileOpen asentaa joka kerta, kun ostan standardin?

Ei. Kun FileOpen -liitännäinen on kerran asennettu koneellesi, saat avattua myöhemmin ostamasi julkaisut ilman, että sinun tarvitsee asentaa FileOpen uudestaan.

Huomaathan: Kun avaat uuden julkaisun ensimmäistä kertaa, koneesi on oltava yhteydessä internetiin. Näin julkaisu rekisteröityy avatuksi ao. päätelaitteella.

Palaa otsikoihin

Onko mahdollista lähettää dokumentti toiselle koneelle?

Pdf-tiedostona toimitetun tai verkkokaupasta ladatun SFS-standardin saa tallentaa niin monelle työasemalle kuin lisenssejä on hankittu. Niistä saa myös ottaa yhtä monta tulostetta kuin lisenssejä on.

ISO- ja IEC-standardit saa tallentaa yhdelle tietokoneelle ja niistä saa ottaa yhden tulosteen.
Myös SFS-käsikirjat saa tallentaa yhdelle tietokoneelle ja niistä saa ottaa yhden tulosteen.

Palaa otsikoihin

Voiko useita julkaisuja olla auki yhtä aikaa?

Windows-käyttöjärjestelmässä voi olla useita julkaisuja auki yhtä aikaa.

Lisää vastauksia kysymyksiin löydät FileOpenin sivuilta
http://plugin.fileopen.com/faq.aspx

Lue tämä (pdf) (901.5 KB)


SFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

5.12.2018 Miten sosiaalista mediaa voi hyödyntää kriisitilanteissa?

Suomalaisia viestinnän asiantuntijoita kaivataan mukaan standardisointityöhön, joka koskee sosiaalisen median käyttöä kriisitilanteissa. Yhteiskunnan turvallisuuden alalta on olemassa runsaasti erilaisia standardeja ja niiden määrä kasvaa tasaisesti yhteiskunnallisten ja teknologisten muutosten tehostamana.

Lue lisää

4.12.2018 Lue SFS News 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen SFS News kuluvan vuoden neljäs numero on ilmestynyt. Siinä ovat esillä mm. mittayksikköjen uudet määritelmät, SFS:n 7.11. järjestämä tapahtuma "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", älykkäisiin kaupunkeihin liittyvä standardisointi ja SI-opas.

Lue lisää

4.12.2018 Genomiikan tietotekniikan standardisointi käynnistymässä

Genomiikka muuttaa merkittävästi lääketiedettä – se mahdollistaa uudenlaisten lääkkeiden kehittämisen, tarkentaa syöpähoitoja ja tarjoaa uudenlaisia menetelmiä perinnöllisten tautien diagnostiikkaan. Myös genomiikan tietotekniikan kehitys on tällä hetkellä hyvin aktiivista, niinpä standardien kehittäjäjoukko kaipaa lisää asiantuntijoita mukaan työhön.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization