header sfs
A- A+

Luonnonvarakeskus (Luke) 2016


Luonnonvarakeskuksen (Luke) toiminta SFS:n toimialayhteisönä jatkuu, vaikka myös Vakolana tunnetut Vihdin testaus- ja tarkastuspalvelut siirtyivät kesäkuussa 2016 osaksi VTT Expert Service Oy:tä.


Luken vastuulla on ISO/TC 23/SC 15 -sihteeristö, jossa työn alla on metsäkoneiden yleisen turvallisuusstandardin ISO 11850 uudistus sekä kolmen terminologiastandardin valmistelu. Alkamassa on niin ikään ketjuluodeilta suojaavia rakenteita koskevan standardin valmistelu.


Luken sihteeristövastuulla oleva CEN/TC 144/WG 8 on juuri saanut uudistettua standardin EN 609-1 kiilahalkaisukoneille. Loppusuoralla on hakkuristandardin EN 13525 uudistus. Uusia työaiheita ovat metsäkoneiden kauko-ohjausta koskeva standardi ja juuri alkamassa oleva klapikoneiden turvallisuusstandardi.


ISO/TC 23: ssa on ollut aktiivinen vuosi. Useita standardeja on uudistettu ja uudistustyö jatkuu vielä muutamia vuosia. Merkittävä liikkeelle lähtenyt uudistustyö tapahtuu ISO/TC 23/SC 19:ssa eli maatalous elektroniikan alakomiteassa. ISO 11783 standardisarjaa päivitetään merkittävästi. Tämä on aktivoinut vastaikään perustettua seurantaryhmää maatalous elektroniikalle.


Elintarvikekuljetusvälineitä koskevassa työssä CEN/TC 413/WG 1 valmistellaan tällä hetkellä standardeja eristetyille korirakenteille ja niiden lämpötilansäätölaitteille.


Kansainväliset yhteydet ja maailmanlaajuinen näkyminen ovat merkittävä syy Suomen maa- ja metsäkone sekä kuljetusvälineteollisuuden elinvoimaisuudelle. Käytännössä standardien huomioon ottaminen on välttämätöntä sekä tuotteiden suunnittelussa että valmistuksessa. Standardisointityössä mukana oleminen antaa vielä merkittävän etulyöntiaseman verrattuna taka-alalla pysytteleviin toimijoihin.


Luken toimialalta oli voimassa 137 SFS-standardia vuoden 2016 lopussa.


Lisätietoja Luken verkkosivuilla www.luke.fiSFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

13.3.2018 Tutustu uuteen julkaisuun Avain standardien maailmaan

Tiedätkö mikä standardi on ja miksi ne ovat hyödyllisiä? Entä kuka niitä tekee ja voiko niihin vaikuttaa?

Lue lisää

12.3.2018 Työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001 on julkaistu

Odotettu kansainvälinen työterveys- ja työturvallisuusstandardi ISO 45001:2018 Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use on julkaistu. Suomeksi standardi ilmestyy toukokuussa.

Lue lisää

8.3.2018 Pienjänniteasennusstandardeihin korjauksia

Pienjänniteasennuksia käsittelevän SFS 6000 -standardisarjan kolmeen osaan on tullut korjauksia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization