header sfs
A- A+

SESKO 2017

SESKO ry vastaa sähköteknisestä standardoinnista Suomessa ja edustaa Suomea eurooppalaisessa (CENELEC) ja maailmanlaajuisessa (IEC) standardointijärjestössä. Suomalaiset osallistuivat 2017 erittäin aktiivisesti kansainväliseen sähkötekniseen standardisointiin. Suomi oli P-jäsenenä 124 ja O-jäsenenä 49 IEC-komiteassa. SESKOn vastuualueella oli 22 IEC-komitean ja työryhmän sihteeristöä sekä 4 puheenjohtajuutta. Vuoden 2017 lopussa SESKOlla oli 42 kansallista SK-komiteaa ja yli 80 seurantaryhmää, joissa oli yhteensä 473 asiantuntijajäsentä.  Vuonna 2017 perustettiin esineiden internetiä käsittelevä IoT-komitea.

Sähköteknisen alan IEC-standardeja oli voimassa vuoden 2017 lopussa yli 7 000. SFS vahvisti 504 sähköteknisen alan standardia. Suomeksi julkaistiin 59 standardia ja 4 käsikirjaa. Standardeja ja käsikirjoja ilmestyi suomeksi seuraavilta alueilta: uudistettu pienjännitesähköasennussarja SFS 6000, räjähdysvaarallisten tilojen tilaluokittelu sekä laitteiden asennus ja huolto, räjähdysvaarallisten tilojen sähköasennusten tarkastus ja huolto, toiminnalliseen turvallisuuteen liittyvät prosessiteollisuuden turva-automaatiojärjestelmät, kotien ja rakennusten elektroniikkajärjestelmät, hälytys- ja äänijärjestelmät, energiakaapelit, pistokytkimet, alkolukot, sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys-, logistiikka- ja prosessointivaatimukset.

Sähkötekniset standardit asettavat kaikki toimijat samalle lähtöviivalle ja niillä varmistetaan mm. henkilöiden,  omaisuuden ja järjestelmien turvallisuus sekä mahdollistetaan laitteiden yhteistoiminta verkottuvassa maailmassa. Sähkötekniset standardit avaavat maailmanlaajuiset markkinat suomalaisille toimijoille, sillä alan standardit tehdään ensisijaisesti kansainvälisenä yhteistyönä.

SESKOn toimialan SFS-standardeja oli voimassa vuoden 2017 lopussa 6228 kappaletta.SFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

20.6.2018 Kansainvälinen elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmästandardi uusittu

Kansainvälinen standardisoimisjärjestö ISO on julkaissut uuden version elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmiä käsittelevästä standardista ISO 22000. Standardi korvaa vuonna 2005 ilmestyneen ensimmäisen version. ISO 22000:2018 tulee ladattavaksi SFS:n verkkokauppaan 26.6.2018.

Lue lisää

20.6.2018 Standardisointi mukana EU:n seuraavan kauden tutkimuksen puiteohjelmassa

Euroopan komissio on julkaissut 7.6.2018 ehdotuksensa seuraavien vuosien tutkimuksen puiteohjelmaksi ”Euroopan horisontti (FP9)”. Eurooppalaiset standardisoimisjärjestöt CEN ja CENELEC toivottavat tervetulleeksi EU:n teollisuuden maailmanlaajuiselle kilpailukyvylle keskeisen ehdotuksen. Ehdotuksen toinen artikla mainitsee standardisoinnin keskeiseksi avaintyökaluksi tutkimuksen ja innovaatioiden levittämisessä.

Lue lisää

20.6.2018 Työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardi saa jatkoa

Kansainvälisen standardisoimisjärjestön ISOn tekninen komitea ISO/TC 283 Occupational health and safety management sai maaliskuussa 2018 valmiiksi työterveys- ja työturvallisuusjohtamisen standardin ISO 45001. Komitean työtä on päätetty jatkaa. Keskeinen tavoite on standardin ISO 45001 ylläpito sekä standardin käyttöönottoa ja soveltamista tukevien ohjestandardien laadinta huomioiden mm pk-yritysten tarpeet.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization