header sfs
A- A+

Yhteinen Toimialaliitto YTL 2017

 

Yhteisen Toimialaliiton toimialaan kuuluvat mm. terveydenhuolto ja hyvinvointi, urheilu ja vapaa-aika sekä ajoneuvot, älyliikenne ja logistiikka sekä raideliikenne.

 

Palvelustandardien kehitys näkyy yhä YTL:n uusien komiteoiden lukumäärissä: vuonna 2017 YTL:lle nimettiin yksi uusi komitea – opaskoirapalvelut. Palvelustandardien laadinta ei ole ollut aivan ongelmatonta. Eurooppalaiset ammattijärjestöt ovat vastustaneet standardeja. Maissa, joissa ei ole olemassa omaa lainsäädäntöä, kuten Suomessa, palvelustandardit on otettu tervetulleina vastaan.

 

Terveydenhuollon toimialalta käännettiin tärkeä laatujärjestelmästandardi - SFS-EN 15224 "ISO 9001 -laatujärjestelmä terveydenhuollon käyttöön", joka sisältää ISO 9001 -standardin tekstin kokonaisuudessaan lisättynä terveydenhuoltoalan omilla vaatimuksilla ja huomioilla. Se on tarkoitettu sosiaali- ja terveyspalveluorganisaatioiden käyttöön.

 

Älyliikenne (Intelligent transport system) on kasvava standardisoinnin alue, josta vuonna 2017 julkaistiin kymmeniä uusia standardeja. Samoin sekä ISOn että CENin komiteoiden työohjelmat ovat täynnä uusia työkohteita.   

 

Vuonna 2017 YTL hoiti kolmen työryhmän sihteeristötehtävät. Yhden työryhmän tehtävänä on uusia laajalti tunnetut ja käytössä olevat leikkikenttästandardit (SFS-EN 1176 -sarja). Toinen ryhmä laatii sormen, pään ja kaulan juuttumista määrittäviä testejä ja vaatimuksia, jotka tulevat koskemaan kaikkia urheilu-, leikkikenttä- ja vapaa-ajan välineitä yleisesti. Kolmas ryhmä työskentelee aivan eri alueella. Se laatii standardeja steriileistä pakkausmateriaaleista, joita käytetään terveydenhuollossa. Sihteeristötyö on lisännyt merkittävästi YTL:n omaa tietämystä standardisoinnista, ja viestinnän kautta hyödyttänyt myös seurantaryhmäläisiä.


YTL:n toimialan SFS-standardeja oli voimassa 1 547 kappaletta vuoden 2017 lopussa.


Lisätietoa YTL:n toiminnasta, standardisointialueista sekä standardisointiin osallistumisesta www.ytl.fi

 

 SFS Kauppa

online.sfs.fi

Sahkobanneri_165x52_Uusi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

24.5.2018 Uusi pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä

Uusi pohjoismainen tutkimus: standardien käyttö kasvattaa työn tuottavuutta ja yritysten kilpailukykyä – Suomessa potentiaalia vielä hyödyntämättä

Lue lisää

16.5.2018 Standardi takaa suomalaiselle Nightingale Healthille analyysien laadun

Laadunhallinta on merkittävässä asemassa suomalaisen terveysteknologiayrityksen Nightingale Health Oy:n tarjoamissa kaikissa palveluissa. Yritys on hankkinut sertifikaatin standardin SFS-EN ISO 13485 mukaisesta toiminnasta analyysien korkean laadun takaamiseksi. Vuonna 2013 perustettu yritys on kehittänyt kansainvälistä tunnustusta saaneen NMR (Nuclear Magnetic Resonance) –teknologiaan perustuvan verianalyysin parempaan sairauksien ennakointiin ja ennaltaehkäisyyn.

Lue lisää

14.5.2018 Ydinenergiateknologian kansainvälisen standardisoinnin yleiskokous Helsingissä

Kansainvälisen standardisoimisjärjestö ISO:n ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden vuoden 2018 viikon kestävä yleiskokous pidetään 14.-18. toukokuuta Helsingissä. Edellinen yleiskokous pidettiin vuonna 2016 Intiassa. Suomeen saapuu yli 150 alan asiantuntijaa noin 20 maasta mm. Japanista, Kiinasta, USA:sta, Venäjältä, Ranskasta, Saksasta, Intiasta ja Iso-Britanniasta. Osallistujat ovat pääsääntöisesti eri maiden ydinenergiateknologian ja säteilyturvallisuuden viranomaisia ja teollisuuden edustajia sekä tutkijoita. Mukana on myös ydinenergiayhteisöjen, kuten kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajia.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization