header sfs
A- A+

Yhteinen Toimialaliitto YTL 2017

 

Yhteisen Toimialaliiton toimialaan kuuluvat mm. terveydenhuolto ja hyvinvointi, urheilu ja vapaa-aika sekä ajoneuvot, älyliikenne ja logistiikka sekä raideliikenne.

 

Palvelustandardien kehitys näkyy yhä YTL:n uusien komiteoiden lukumäärissä: vuonna 2017 YTL:lle nimettiin yksi uusi komitea – opaskoirapalvelut. Palvelustandardien laadinta ei ole ollut aivan ongelmatonta. Eurooppalaiset ammattijärjestöt ovat vastustaneet standardeja. Maissa, joissa ei ole olemassa omaa lainsäädäntöä, kuten Suomessa, palvelustandardit on otettu tervetulleina vastaan.

 

Terveydenhuollon toimialalta käännettiin tärkeä laatujärjestelmästandardi - SFS-EN 15224 "ISO 9001 -laatujärjestelmä terveydenhuollon käyttöön", joka sisältää ISO 9001 -standardin tekstin kokonaisuudessaan lisättynä terveydenhuoltoalan omilla vaatimuksilla ja huomioilla. Se on tarkoitettu sosiaali- ja terveyspalveluorganisaatioiden käyttöön.

 

Älyliikenne (Intelligent transport system) on kasvava standardisoinnin alue, josta vuonna 2017 julkaistiin kymmeniä uusia standardeja. Samoin sekä ISOn että CENin komiteoiden työohjelmat ovat täynnä uusia työkohteita.   

 

Vuonna 2017 YTL hoiti kolmen työryhmän sihteeristötehtävät. Yhden työryhmän tehtävänä on uusia laajalti tunnetut ja käytössä olevat leikkikenttästandardit (SFS-EN 1176 -sarja). Toinen ryhmä laatii sormen, pään ja kaulan juuttumista määrittäviä testejä ja vaatimuksia, jotka tulevat koskemaan kaikkia urheilu-, leikkikenttä- ja vapaa-ajan välineitä yleisesti. Kolmas ryhmä työskentelee aivan eri alueella. Se laatii standardeja steriileistä pakkausmateriaaleista, joita käytetään terveydenhuollossa. Sihteeristötyö on lisännyt merkittävästi YTL:n omaa tietämystä standardisoinnista, ja viestinnän kautta hyödyttänyt myös seurantaryhmäläisiä.


YTL:n toimialan SFS-standardeja oli voimassa 1 547 kappaletta vuoden 2017 lopussa.


Lisätietoa YTL:n toiminnasta, standardisointialueista sekä standardisointiin osallistumisesta www.ytl.fi

 

 SFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

14.11.2018 Lue Johtamisen standardit 4/2018

SFS:n sähköisen uutiskirjeen "Johtamisen standardit" numero 4/2018 on ilmestynyt. Siinä käsitellään mm. SFS:n 7.11.2018 Vanhalla ylioppilastalolla järjestämää tapahtumaa "Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus", kestävää rahoitusta, kiertotaloutta ja standardia ISO 9004.

Lue lisää

13.11.2018 SFS:n asiakastyytyväisyystutkimus käynnissä

Meille on tärkeää saada palautetta toiminnastamme kehitystyön pohjaksi. Jos Taloustutkimus on sinuun yhteydessä, toivottavasti ehdit vastata haastateluun!

Lue lisää

8.11.2018 Nousevilla teknologia-alan yrityksillä heräämisen paikka: standardeihin on panostettava ajoissa pärjätäkseen kansainvälisillä markkinoilla

Tekoälyn standardisoimisen aika on juuri nyt, todettiin Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n järjestämässä Viennin ja kilpailukyvyn suurin salaisuus -tapahtumassa keskiviikkona 7.11. Uusien teknologia-alan yritysten olisi syytä havahtua standardisointiin ajoissa, jotta ne pystyvät pärjäämään yhä kiihtyvämmällä tahdilla muuttuvilla markkinoilla.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization