laadinta_uusi
A- A+

Kuluttajien edustajia tarvitaan standardisoinnissa

Standardisoinnissa tarvitaan kaikkia sidosryhmiä – valmistajia, maahantuojia, käyttäjiä, kauppaa, viranomaisia, tutkimus- ja testauslaitoksia, työmarkkinajärjestöjä – myös kuluttajien edustajia ja kansalaisjärjestöjä. Standardisoinnissa tapahtuu koko ajan ja uusia standardeja tulee markkinoille jatkuvasti. Osa niistä koskee myös kuluttajia.


Miten kuluttajien ja kansalaisjärjestöjen edustajat voivat osallistua standardisointiin ja miten heidän näkemyksensä pääsevät esille?


Kun kiinnostava aihe, johon halutaan vaikuttaa, on työn alla joko eurooppalaisessa (CEN, CENELEC) tai kansainvälisessä (ISO, IEC) standardisoinnissa, yleensä perustetaan Suomeen seurantaa ja vaikuttamista varten kansallinen standardisointiryhmä. Tähän ryhmään pääsevät kaikki halukkaat mukaan. Ryhmiin yritetään saada mahdollisimman kattava edustus eri sidosryhmistä. Kuluttajanäkökulmaa edustavista asiantuntijoista on pulaa!


Mitä osallistuminen vaatii ja mitä hyötyä siitä on?


Osallistuminen kansalliseen standardisointiryhmään vaatii hieman aikaa – kokouksia on vuodessa 2–5 vuodessa ja yleensä ne pidetään Helsingissä. Joissakin ryhmissä on vuosimaksu, muttei likikään kaikissa. Kokouksiin osallistumalla, mahdollista taustatyötä tekemällä ja lausuntoehdotuksia kirjoittamalla voi vaikuttaa tulevan standardin sisältöön.


Entä miten saada tietoa niistä ryhmistä, joissa parhaillaan valmistellaan standardeja esimerkiksi ergonomiasta, hoivapalveluista, sähköautoista, lastenvaatteista tai muista kuluttajille tärkeistä asioista?


SFS:n esite "Kuluttajia tarvitaan standardisoinnissa" kertoo ryhmistä, joissa eniten tarvittaisiin kuluttajien edustusta juuri nyt. Tietoa saa myös seminaareista ja keskustelutilaisuuksista, joita SFS järjestää yhdessä Kuluttajaliiton ja kuluttajastandardisointiryhmän SFS/SR 210 vuosittain. Seuraava pidetään SFS:n tiloissa 11. joulukuuta 2018.


SFS/SR 210:n puheenjohtajana toimii Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling, ja ryhmässä on edustajia sekä kuluttajajärjestöistä että standardisoinnin toimialayhteisöistä.


Voit mielellään itsekin olla aktiivinen. Ota yhteyttä, kerron lisää!SFS Kauppa

online.sfs.fi

Lausuntopyyntöpalvelu


rss Uutiset

17.1.2019 Euroopan komissio sponsoroi sähköisen laskutuksen (eInvoicing) käyttöönottoa – standardit käyttöön maksutta

Euroopan komission tavoitteena on siirtyä vuoden 2020 aikana julkisissa hankinnoissa sähköiseen laskutukseen. Saavuttaakseen tavoitteensa komissio sponsoroi julkisten hankintojen sähköisen laskutuksen standardien käyttöönottoa EU:n alueella. Kaksi sähköisen laskutuksen tärkeintä standardia on mahdollista hankkia SFS:n verkkokaupasta käyttäjälle maksutta.

Lue lisää

10.1.2019 Kattolamppujen pistokytkin muuttuu

Suomessa käytössä oleva kattovalaisimien pistoke uudistuu. Jo 30 vuotta on ollut käytössä helppokäyttöisiä ruotsalaiseen standardiin perustuvia pistokkeita, jotka ovat korvanneet perinteiset sokeripalat. Uusi pistoke perustuu vuonna 2009 eurooppalaiseksi standardiksi vahvistettuun maailmanlaajuiseen standardiin. Pohjoismaat hakivat ja saivat standardin käyttöönottoon kymmenen vuoden siirtymäajan, joka päättyy 1.4.2019.

Lue lisää

8.1.2019 SFS:n luettelo 1/2019 ilmestynyt

SFS:n luettelo 1/2019 on julkaistu SFS:n verkkosivuilla osoitteessa http://www.sfs.fi/luettelot . Luettelossa mainitaan loka-joulukuussa 2018 vahvistetut ja kumotut SFS-standardit sekä uusimmat CENin julkaisut. Luettelo julkaistaan neljä kertaa vuodessa. Luettelosivulla on myös linkki 5.12.2018 julkaistuun SFS:n kansalliseen työohjelmaan. Seuraava luettelo ilmestyy huhtikuussa 2019.

Lue lisääSFSedu oppilaitosportaali

European Committee for Standardization

International Organization for Standardization