IT-standardisointi
A- A+

IT-uutisarkisto

15.6.2018 IT-standardisoinnin uutiskirje 4/2018

Kansainvälisen tietoturvastandardisoinnin tilannekatsaus. Ohjelmistotuotannon ja järjestelmäkehityksen kokous Suomessa 2019. Datanhallinnan standardisointiin etsitään asiantuntijoita. Tietosuojan ja -asetuksen monet ulottuvuudet. Pohjoismainen tutkimus standardisoinnin taloudellisista hyödyistä.

Lue lisää


14.6.2018 Datanhallinnan standardisointiin etsitään asiantuntijoita

Tiedonhallinnan ja tiedonvälityksen alakomiteassa Data management and interchange (ISO/IEC JTC 1/SC 32) kehitetään tiedonhallinnan standardeja paikallisiin ja hajautettuihin ympäristöihin. Nyt mukaan kaivattaisiin lisää suomalaisia.

Lue lisää


14.6.2018 Ohjelmistotuotannon ja järjestelmäkehityksen standardisoijat Suomeen 2019

Suomi on saanut isännöitäväkseen ohjelmistotuotannon ja järjestelmäkehityksen (ISO/IEC JTC 1/SC 7 Software and systems engineering) alakomitean yleiskokouksen ensi vuonna. Kokous tarjoaa mahdollisuuden alan suomalaisille asiantuntijoille tutustua ISOn kansainväliseen standardisointityöhön paikan päällä.

Lue lisää


31.5.2018 Tervetuloa tekoälyn standardisointiryhmän perustamiskokoukseen

Tervetuloa 18.6. klo 13 keskustelemaan kansainvälisestä tekoälyn standardisoinnista ja siihen osallistumisesta Suomessa!

Lue lisää


9.5.2018 IT-standardisoinnin uutiskirje 3/2018

Tervetuloa tietosuojaseminaariin 12.6.2018. Tekoälyn standardisointi käynnistyi - kansallisen ryhmän perustamista harkitaan. Järjestelmän arkkitehtuuri ja arkkitehtuurin arviointi herättivät keskustelua.

Lue lisää


12.4.2018 IT-standardisoinnin uutiskirje 2/2018

Seminaari 20.4.2018: Järjestelmän arkkitehtuurin arviointiin apua standardeista. Tietoturvaa ja viitearkkitehtuuria lohkoketjuteknologioille. Tilintarkastustietojen standardi tähtää kohti automatisointia. OSI-mallista tekoälyyn - 30 vuotta kansainvälistä IT-standardisointia.

Lue lisää


7.3.2018 Lohkoketjujen standardisointi alkoi viitearkkitehtuurista ja tietoturvasta

Lohkoketjuihin liittyvää standardisointia hoitava komitea ISO/TC 307 Blockchain and distributed ledger technologies aloitti työnsä huhtikuussa 2017 Sydneyssä pidetyssä ensimmäisessä kokouksessaan.

Lue lisää


5.3.2018 Tilintarkastustietojen uusi standardi tähtää automatisointiin

Nykyään suurin osa yrityksistä hyödyntää erilaisia järjestelmiä kirjanpidossaan sekä toiminnan suunnittelussaan. Järjestelmät ovat tällä hetkellä valtaosin keskenään epäyhteensopivia. Nyt alalle ollaan laatimassa kansainvälistä ISO-standardia.

Lue lisää


24.1.2018 IT-standardisoinnin uutiskirje 1/2018

Ohjelmistoprojektien koko mitattavaksi. Datanhallintaan apua uudesta IT:n johtamisen standardista. IT-palvelunhallintastandardi uudistuu. Etkö ehtinyt mukaan? Vuoden 2017 tapahtumat tallenteina.

Lue lisää


24.1.2018 Datanhallinnan periaatteet uudesta IT:n johtamisen standardista

Ylimmän johdon tueksi suunnattu standardisarja tehokkaasta IT:n johtamisesta on laajentunut datanhallintaa koskevalla standardilla. Sarjassa julkaistiin viime vuonna uusi standardi ISO/IEC 38505-1:2017 Governance of IT. Governance of data. Part 1: Application of ISO/IEC 38500 to the governance of data.

Lue lisää


23.1.2018 IT-palvelunhallintastandardi uudistuu

IT:n palvelunhallintaa koskevasta standardista SFS-ISO/IEC 20000-1 Informaatioteknologia. Palvelunhallinta. Osa 1: Palvelunhallintajärjestelmää koskevat vaatimukset on tulossa uusi versio. Standardiin on lisätty uusina vaatimuksina mm. palveluiden suunnittelu, tietämyksenhallinta, omaisuudenhoito, kysynnän hallinta sekä palveluiden toimittaminen.

Lue lisää


22.1.2018 Ohjelmistoprojektien suuruus mitattavaksi

Ohjelmistoprojektien määrittelyissä sekä hankinnoissa yksi keskeisimmistä mittareista on hankkeen vaatima työmäärä suhteessa aikaansaatuihin tuloksiin. Työmäärän arviointi etukäteen ja toteutuksen jälkiarviointi ovat osoittautuneet hyvin haastaviksi tehtäviksi, vaikka hyvä johtaminen molempia edellyttääkin.

Lue lisää


12.10.2017 IT-standardisoinnin uutiskirje 6/2017

Tekoälyn standardisoinnille lähtölaukaus Vladivostokissa. Vastaa kyselyyn IT:n johtamisen standardeista. Potilastiedon kansainvälinen standardisointi alkaa. Ohjelmistotuotannon ja järjestelmäkehityksen standardit. Uudet IT-standardit ja liiketoiminnan mahdollisuudet. Biometriikka avuksi terroritekojen torjuntaan. SFS:n tapahtumakalenteri.

Lue lisää


12.10.2017 Vladivostokissa päätettiin tekoälyn standardisoinnista

IT-standardisoinnin kansainvälisessä ISO/IEC JTC 1 -yleiskokouksessa Vladivostokissa perustettiin uusi alakomitea, joka keskittyy tekoälyn standardisointiin. Ensimmäiset työkohteet ovat jo äänestyksessä.

Lue lisää


10.10.2017 Tavoitteena uusi kansainvälinen potilastiedon standardi

Useilla EU-jäsenmailla ja alueilla on jo joku potilastiedon esitysmuoto omissa kansallisissa terveydenhuolloin järjestelmissään. Nyt tavoitteena on luoda kansainvälinen potilastiedon standardi, jota käyttämällä potilastiedon rakenne on yhtenäinen ja tietoa voidaan käsitellä ja ymmärtää hoitoa tarjoavassa organisaatiossa missä päin maailmaa tahansa.

Lue lisää


14.9.2017 IT-standardisoinnin uutiskirje 5/2017

Katsaus syksyn tapahtumiin. Lohkoketjut ja standardisointi. Kokovartalokuvaus raja- ja lainvalvonnan apuna. Ohjelmistotuotannon ja järjestelmäkehityksen standardit. Seurantaryhmien tulevat kokoukset.

Lue lisää


14.9.2017 Katsaus syksyn tapahtumiin

Lähikuukausina tarjoamme kattavasti tietotekniikkaa ja sen standardisointia käsitteleviä tapahtumia. Ensimmäisiin tapahtumiin voi jo ilmoittautua. Merkitse ajankohdat kalenteriisi ja seuraa sähköpostiasi, julkaisemme tapahtumien ohjelmat ja rekisteröitymislomakkeet syksyn mittaan.

Lue lisää


16.6.2017 IT-standardisoinnin uutiskirje 4/2017

Standardit paikkatiedon ytimessä - INSPIRE. IoT:n standardisointi uuteen alkuun. Sähköisen oppimisen tulevaisuuden mahdollistaja MLR. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


15.6.2017 IoT:n standardisointi uuteen alkuun

Viime syksyn JTC 1 -yleiskokouksessa perustettu alakomitea IoT and related technologies on päässyt työnsä alkuun. Ensimmäinen kokous pidettiin Soulissa, Etelä-Koreassa 29.5.–2.6.2017. Tällä hetkellä laaditaan standardeja mm. vedenalaisille anturiverkoille sekä IoT:n sanastolle ja referenssiarkkitehtuurille.

Lue lisää


13.6.2017 Standardit paikkatiedon ytimessä - INSPIRE

Paikkatieto on tietoa, johon liittyy maantieteellinen sijainti. Yritykset ja organisaatiot voivat luoda paikkatiedon avulla yhä parempia palveluita tai paikkatieto voi auttaa tehostamaan toimintaa. Paikkatietoa voidaan pitää älykaupunkien ja itseohjautuvien autojen kehittämisen edellytyksenä.

Lue lisää


9.6.2017 Sähköisen oppimisen tulevaisuuden mahdollistaja MLR

On arvioitu, että lähivuosina opetusteknologiaan tehtävät investoinnit nousevat jopa 225 miljardiin euroon vuosittain maailmanlaajuisesti. Merkittävä osa investoinneista tehdään IT-järjestelmiin, niiden integroimiseen oppimisympäristöihin ja olemassa oleviin sovelluksiin.

Lue lisää


16.5.2017 IT-standardisoinnin uutiskirje 3/2017

Ohjelmistotuotanto ja järjestelmäkehitys -ala saa seurantaryhmän. IT:n palvelunhallinta valtaa alaa. Lohkoketjujen standardisoinnin painopisteet päätetty. Ikääntyvien elämänlaatua paremmaksi standardeilla. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


15.5.2017 Ohjelmistotuotanto ja järjestelmäkehitys -ala saa seurantaryhmän

SFS perustaa uuden tietotekniikan seurantaryhmän SR 314 Ohjelmistotuotanto ja järjestelmäkehitys. Alueen standardisointi kattaa kaikilla it:n sovellusalueilla tapahtuvan sovellusten kehitystyön koko elinkaarelta. Ajankohtaisia standardisoinnin kohteita ovat esimerkiksi DevOps- ja Agile-menetelmät.

Lue lisää


9.5.2017 Lohkoketjujen standardisointi alkanut

Lohkoketjujen kansainvälinen standardisointi alkoi huhtikuun alussa, kun ISO/TC 307 Blockchain and distributed ledger technologies -komitea piti ensimmäisen kokouksensa Sydneyssä, Australiassa. Kokoukseen osallistui lähes 80 asiantuntijaa yhteensä 17 maasta ympäri maailman.

Lue lisää


8.5.2017 IT:n palvelunhallinta valtaa alaa

Palveluiden ostajalle it:n palvelunhallintajärjestelmää koskeva standardi (SFS-ISO/IEC 20000) tarjoaa erinomaisen työkalun kiteyttää toimittajaan kohdistuvat vaatimukset systemaattisella tavalla.

Lue lisää


16.3.2017 IT-standardisoinnin uutiskirje 2/2017

ISO aloittaa lohkoketjujen standardisoinnin. IT-standardisoinnin uusi asiantuntija. Terveydenhuollon tiedonhallinnan opetusaineisto. Tietoturvahäiriöiden hallintakeinoista suomeksi. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


16.3.2017 ISO aloittaa lohkoketjujen standardisoinnin

Lohkoketjujen standardisoinnista vastaava komitea ISO/TC 307 Blockchain and electronic distributed ledger technologies pitää ensimmäisen kokouksensa Sydneyssä huhtikuun alussa. Standardisoinnin tavoitteena on turvata käytettyjen tekniikoiden yhteentoimivuus ja tukea käyttäjien, sovellusten ja järjestelmien välistä tiedonsiirtoa.

Lue lisää


15.3.2017 Tietoturvahäiriöiden hallintakeinoista suomeksi

Tietoturvahäiriöiden hallintakeinoja käsiteltiin SFS:n tilaisuudessa 8. maaliskuuta, kun Relator Oy:n konsultti Olli Pitkänen esitteli suomennetun uuden standardin Tietoturvahäiriöiden hallinnan periaatteet.

Lue lisää


10.3.2017 IT-standardisointiin uusi asiantuntija

SFS:n IT-alan standardisointi on saanut riveihinsä tervetulleen vahvistuksen, kun Mikko Huttunen (TkL) aloitti työnsä asiantuntijana helmikuun lopussa.

Lue lisää


2.3.2017 Terveydenhuollon tiedonhallinnan opetusaineisto julkaistu

Maksuton opetusaineisto esittelee standardin "Tiedonhallinta terveydenhuollossa standardin ISO/IEC 27002 avulla" (SFS-EN ISO 27799).

Lue lisää


26.1.2017 IT-standardisoinnin uutiskirje 1/2017

Kutsu: Tietoturvahäiriöiden hallinnan periaatteet 8.3.2017. Vaikuta tietoturvastandardeihin. Uusille it-aloille seurantaryhmä. Näppäimistöasetteluun tarjolla lisäyksiä. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


26.1.2017 Näppäimistöön tarjolla lisäyksiä

Standardi SFS 5966 Näppäimistökaavio: Suomalais-ruotsalainen monikielinen näppäimistöasettelu uusitaan. Alustavien ehdotusten mukaan näppäimistöasettelustandardia täydennetään tarkkeilla siten, että se tukee perusasettelussa romanian kielen alapilkullisia kirjaimia s ja t. Nyt voimassa oleva standardi on julkaistu vuonna 2008.

Lue lisää


20.1.2017 Vaikuta tietoturvastandardeihin

Tietoturvatekniikan uusia standardiehdotuksia on parhaillaan lausuntokierroksella. Kierroksella kysytään sekä hyväksymistä kansainväliseksi ISO-standardiksi että kansalliseksi SFS-standardiksi. Ehdotuksiin voi tutustua SFS:n lausuntopyyntöpalvelussa.

Lue lisää


22.12.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 9/2016

Uusille it-aloille oma seurantaryhmä. Tuomas Nurmela sai vuoden 2016 IT-standardisoinnin tunnustuspalkinnon. Kotimaiset ja kansainväliset tapahtumat. Joulutervehdys.

Lue lisää


22.12.2016 Uusille it-aloille oma seurantaryhmä

Vuoden 2017 alussa perustetaan uusi it-standardisoinnin seurantaryhmä SR 313, joka keskittyy JTC 1:n alaisiin uusiin standardisointialoihin ilman perinteisiä komitearajoja. Aihealueita ovat esimerkiksi big data, IoT, smart cities ja virtuaalitodellisuus.

Lue lisää


21.12.2016 Tuomas Nurmela sai vuoden 2016 tunnustuspalkinnon

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry palkitsi Pilvipalveluiden seurantaryhmän SR 310:n puheenjohtajan Tuomas Nurmelan ansiokkaasta työstään tietotekniikan standardisoinnin hyväksi. Tunnustuspalkinto jaettiin vuosiseminaarissa tiistaina 20.12.2016.

Lue lisää


13.12.2016 Tervetuloa IT-standardisoinnin vuosiseminaariin

SFS:n IT-standardisoinnin vuosiseminaari järjestetään tiistaina 20.12.2016. Puheenvuoroissa esitellään uusimpia it-standardisointialueita ja EU:n toimia tieto- ja viestintätekniikan standardisoinnin hyväksi

Lue lisää


9.12.2016 SFS hakee IT-asiantuntijaa

SFS hakee standardisointitiimiinsä IT-asiantuntijaa, jonka tehtävänä on kansainvälisen tietotekniikan standardisoinnin seuranta ja koordinointi Suomessa. Toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisten tahojen mahdollisuuksia osallistua ja hyötyä standardisoinnista.

Lue lisää


2.12.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 8/2016

Julkaisutilaisuus 13.12.2016: Tiedonhallinta terveydenhuollossa. IT-standardisoinnin vuosiseminaari. Viestintäviraston tietoturvaverkoston ensimmäisen kokouksen aiheena IoT. On joulukalenterin aika. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


14.11.2016 Julkaisutilaisuus 13.12.2016: Tiedonhallinta terveydenhuollossa standardin ISO/IEC 27002 avulla

Tervetuloa tutustumaan juuri suomennettuun uuteen kansainväliseen standardiin, jossa esitetään tietoturvallisuuden hallintakeinot, joita on tarkennettu erityisesti terveydenhuoltoon sopiviksi.

Lue lisää


26.10.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 7/2016

Seminaari 22.11.2016: Hallitusti turvalliseen pilveen. Älykkäiden kaupunkien datalle ehdotetaan ontologiaa. QR-koodinkin takana on standardi. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


21.10.2016 Seminaari 22.11.2016: Hallitusti turvalliseen pilveen

Pilvipalveluaiheisessa seminaarissa käydään läpi suomalaisten yritysjohtajien ajatuksia pilvipalveluista, esitellään pilvipalveluiden johtamisen erityispiirteitä ja kerrotaan standardeista, joista voi olla hyötyä pilvipalveluiden hankinnassa ja hallinnassa.

Lue lisää


29.9.2016 Datakeskusten standardisoinnin työryhmä kokoontuu Helsingissä

Datakeskusten energiatehokkuutta parantavia standardeja laativa kansainvälinen työryhmä kokoontuu Helsingissä 3.–7. lokakuuta 2016.

Lue lisää


16.9.2016 Julkaisutilaisuus 11.10.2016: SFS-ISO/IEC 27000

Tervetuloa julkaisutilaisuuteen, jossa esitellään uusittu ja juuri suomennettu kansainvälinen standardi SFS-ISO/IEC 27000 Turvallisuustekniikat. Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmät. Yleiskuvaus ja sanasto.

Lue lisää


13.9.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 6/2016

Uusi verkosto tietoturvastandardisoinnin asiantuntijoille. Resurssitehokkaat datakeskukset -työryhmä kokoontuu Helsingissä. Tietosuoja ja standardit -seminaari verkossa 13.9. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset

Lue lisää


17.6.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 5/2016

Julkaisutilaisuus 5.9.2016: Toimittajasuhteiden tietoturvallisuus. Syksy täynnä tapahtumia. Aurinkoista kesää! Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


30.5.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 4/2016

Itseä koskevan tiedon seuraaminen pian mahdollista suunnitteilla olevan tunnisteen avulla. Muutoksia seurantaryhmissä. Lausunnolla big dataa ja älykaupunkien tiedon yhteentoimivuutta. Kotimaiset ja kansainväliset tapahtumat.

Lue lisää


13.5.2016 Itseä koskevan tiedon seuraaminen pian mahdollista suunnitteilla olevan tunnisteen avulla

Yksityisyydensuojaa parantavaa tunnistetta, jonka avulla yksityishenkilöt pystyisivät nykyistä paremmin valvomaan ja seuraamaan itseään koskevaa tietoa ja tiedon käyttöä, aletaan valmistella eurooppalaisessa standardisoimisjärjestö CENissä. Tunnisteesta olisi hyötyä myös organisaatioille ja yrityksille, sillä sen käyttö helpottaisi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen noudattamista.

Lue lisää


27.4.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 3/2016

Telelääketieteenkin palvelut hyötyvät standardeista. Telelääketiede - mitä se on? C++ -työryhmä kokoontuu Oulussa. Tunnetko jo SFS:n online-palvelun? Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


26.4.2016 Telelääketieteen palvelutkin hyötyvät standardeista

Telelääketieteessä pätevät samat laatuvaatimukset kuin perinteisissä terveydenhuoltopalveluissa, mutta joitakin erityisiä seikkoja on syytä ottaa huomioon. Ohjenuorana terveydenhuollon etäpalveluiden suunnittelussa voi käyttää ISOn teknistä spesifikaatiota ISO/TS 13131 Telehealth services - Quality planning guidelines.

Lue lisää


8.3.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 2/2016

Smart Cities -alueen it-standardien laadinta alkaa. Suomen ehdotus energian uudelleenkäytön mittarille äänestyksessä. Uusia opiskeluaineistoja IT-standardeista. Elina Huttunen palasi vanhempainvapaalta. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointitapahtumat.

Lue lisää


20.1.2016 IT-standardisoinnin uutiskirje 1/2016

Älykkään kaupungin IT:n standardisointi alkamassa. Seuraa SFS:ää Twitterissä. Henkilöstöuutinen. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointitapahtumat.

Lue lisää


14.1.2016 Älykkään kaupungin IT:n standardisointi alkamassa

Ensimmäiset ehdotukset työkohteiksi ovat Smart City ICT Reference Framework ja Smart Cities ICT Indicators. Jos nämä hyväksytään laadittavaksi, ISO/IEC JTC 1 perustaa uuden työryhmän, jonka toimintaan myös suomalaiset asiantuntijat voivat osallistua.

Lue lisää


14.12.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 8/2015

Markku Metsämäelle tunnustuspalkinto. SFS:n verkkokauppa on uudistunut. SFS:n sidosryhmälehti Presiis - joko tutustuit? Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


9.12.2015 Markku Metsämäelle tunnustuspalkinto

Biometriikan seurantaryhmän puheenjohtaja Markku Metsämäki sai tunnustuspalkinnon ansiokkaasta työstään standardisoinnin hyväksi IT-standardisoinnin vuosiseminaarissa tiistaina 8.12.2015.

Lue lisää


23.11.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 7/2015

IT-standardisoinnin vuosiseminaari 8.12.2015. Tervetuloa tutustumaan tietoturvatekniikkojen standardisointiin. Nyt voi vaikuttaa: vuoden 2016 käännöksiä valitaan. Euroopan komission kysely it-standardeista. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


9.10.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 6/2015

Palvelunhallinta digitalisaation pyörteissä 23.10.2015. Tutustu uusittuun ISO/IEC 27000 -sarjan oppimateriaaliin. Tietoturvatekniikoiden standardisoijat palkittiin. Terveydenhuoltoalan tiedonhallintastandardi lausunnolla. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


23.9.2015 Tietoturvatekniikoiden standardisoijat palkittiin

Tietoturvan kansainvälisiä standardeja laativa ryhmä palkittiin Lawrence D. Eicher -palkinnolla ansiokkaasta teknisestä työstä. Palkinto myönnettiin viime viikolla ISOn 38. yleiskokouksessa Soulissa, Korean tasavallassa.

Lue lisää


19.8.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 5/2015

Anna arviosi IoT-sanastoluonnoksesta. Seminaari 8.9.2015: Tulevaisuuden datakeskukset. Tapahtumatallenteet kätevästi yhdessä osoitteessa. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointitapahtumat.

Lue lisää


18.6.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 4/2015

Ohjeet tietosuojan turvaamiseksi julkisissa pilvipalveluissa. Seminaari 8.9.2015: Tulevaisuuden datakeskukset - ympäristö- ja energianäkökulmia. Hyvää kesää uutiskirjeen lukijoille! Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


10.6.2015 Ohjeet tietosuojan turvaamiseksi julkisissa pilvipalveluissa

Riskit, yrityksen politiikka ja lainsäädäntö ovat lähtökohtana henkilötietojen suojaamista koskeville vaatimuksille. Ne kaikki on huomioitu nyt suomeksi julkaistussa standardissa SFS-ISO/IEC 27018 Menettelyohjeet henkilötietojen suojaamiseen henkilötietoja käsittelevissä julkisissa pilvipalveluissa.

Lue lisää


3.6.2015 IoT:n ja Big Datan standardisoinnista Yle Puheen Aamussa

Esineiden internetin ja big datan uhat ja mahdollisuudet vaakakuppiin - kumpi haastaa enemmän, kysyttiin Tieken asiantuntija Jari Salolta eilen 2.6 Yle Puheen Aamun haastattelussa.

Lue lisää


28.5.2015 Esineiden internet ja massadata – yhteensopivuuden näkökulma

Olisiko esineiden internetin (Internet of Things, IoT) ja massadatan (Big Datan) yhteisten pelisääntöjen laatiminen paikallaan? Teknologian kehitys edellyttää käsitteiden määrittelyä ja yhteensopivuuden varmistamista kansallisesti ja kansainvälisesti. Näiden alueiden tilannetta Suomessa ja maailmalla kartoitetaan SFS:n maksuttomassa seminaarissa ensi viikon tiistaina 2. kesäkuuta 2015 klo 13–16.

Lue lisää


13.5.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 3/2015

Haluatko vaikuttaa Big Datan standardeihin? Esineiden internet ja massadata - yhteensopivuuden näkökulma. Ohjeet henkilötietojen suojaamiseen julkisissa pilvipalveluissa. Katsaus älykaupunkiin. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset ja tapahtumat.

Lue lisää


6.5.2015 Kesäkuussa julkaistaan pilven tietosuojaohjeet ja käsitellään IoT:ta ja massadataa

Tiistaina 2.6. klo 13-15.30 esitellään massadatan (big datan) ja esineiden internetin (IoT:n) standardisoinnin alkuvaihetta ja lähitulevaisuuden suunnitelmia. Seuraavana tiistaina 9.6. klo 10-12 julkaistaan suomennettu standardi SFS-ISO/IEC 27018 Menettelyohjeet henkilötietojen suojaamiseen henkilötietoja käsittelevissä julkisissa palveluissa.

Lue lisää


8.4.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 2/2015

Smart cities - nyt ja huomenna. Pilvilaskennan yleiskuvausstandardi ja viitearkkitehtuuri sekä niitä esittelevät opetusmateriaalit. ISO julkaisi raportit uusista alueista: IoT, Big Data ja Smart Cities.

Lue lisää


17.3.2015 Seminaari 14.4.2015: Smart cities - nyt ja huomenna

Tervetuloa älykaupunkiseminaariin tiistaina 14.4.2015 klo 12.30.

Lue lisää


11.3.2015 Raportit uusista alueista: IoT, big data ja smart cities

JTC 1 on julkaissut kolme raporttia uusien alueiden standardisoinnin lähtökohdaksi. Niihin on kerätty tietoa esineiden internetin, big datan ja smart cities -alueen markkinoiden vaatimuksista ja yleisistä standardisointitarpeista.

Lue lisää


10.2.2015 IT-standardisoinnin uutiskirje 1/2015

Anturiverkkojen standardisoijat kokoontuvat Helsingissä. Esineiden internet -seminaari 20.3.2015. Tapaa Big Datan asiantuntijoita Saksassa. Kiinnostaako lisätty todellisuus?

Lue lisää


19.12.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 9/2014

Jyrki Lahnalahdelle IT-standardisoinnin tunnustuspalkinto. Nyt voi vaikuttaa terveydenhuollon tietoturvastandardiin. Hyvää joulua! Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset.

Lue lisää


17.12.2014 Jyrki Lahnalahdelle IT-standardisoinnin tunnustuspalkinto

Standardit liittyvät läheisesti Jyrki Lahnalahden työhön, mutta tunnustus annettiin erityisesti hänen aktiivisesta panoksestaan standardisointiin.

Lue lisää


3.12.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 8/2014

Ilmoittaudu nyt IT-standardisoinnin vuosiseminaariin. Big Data ja Internet of Things saivat omat työryhmät. HEVC-koodi uudistuu ja säästää kaistaa.

Lue lisää


3.12.2014 Big Data ja Internet of Things saivat omat työryhmät

Big Datan ja Internet of Thingsin eli esineiden internetin standardisointi jatkuu nyt entistä vahvemmalta pohjalta, kun International Organization for Standardization (ISO) päätti perustaa näille alueille omat työryhmät. Työryhmien tehtävä on standardien laatiminen ja laadinnan koordinointi sekä yhteistyö muiden tahojen kanssa, jotka laativat samojen alojen standardeja.

Lue lisää


24.11.2014 Uusi HEVC-videokoodaus säästää kaistaa

HEVC-standardin uudessa versiossa on kolme laajennusosaa: skaalautuva videokoodaus, parannettu värierottelukyky ja tuki kolmiulotteisen videon pakkaamiselle.

Lue lisää


6.11.2014 Suomen aloite: datakeskusten energian uudelleenkäyttö

Resurssitehokkaiden datakeskusten seurantaryhmän puheenjohtaja Pekka Järveläinen osallistui tällä viikolla SC 39/WG 1:n kokoukseen Washingtonissa. Näin Suomi sai alkuun ERE-standardin laadinnan. Standardi käsittelee energian uudelleen käyttöä esimerkiksi kaukokylmäratkaisuissa.

Lue lisää


29.10.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 7/2014

Opetusteknologian seminaari 11.11.2014. IT:n johtamisen avuksi luodut mallit esillä seminaarissa. Joko tutustuit SFS:n lausuntopyyntöpalveluun? Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


19.9.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 6/2014

Tietoturvatekniikkojen seurantaryhmän uusi alku 7.10. Palvelunhallintjärjestelmän vaatimukset ja ohjeet suomeksi. Esineiden internet tarvitsee yhtenäisen viitearkkitehtuurin. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


15.9.2014 Palvelunhallintajärjestelmä kuntoon

Palvelunhallintajärjestelmiä koskevan 20000-standardisarjan toinen osa on julkaistu suomeksi. Osa antaa ohjeita palvelunhallintajärjestelmän laadukkaaseen toteuttamiseen.

Lue lisää


25.6.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 5/2014

Standardin SFS-ISO/IEC 20000-2 julkaisutilaisuus 4.9. Uusi työkalu standardiehdotusten kommentointiin. Hyvää kesää! Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


13.6.2014 Tietoturvan hallinnalle standardisoidut ohjeet suomeksi: SFS-ISO/IEC 27002

SFS-ISO/IEC 27002 Tietoturvallisuuden hallintakeinojen menettelyohjeet on julkaistu suomeksi. Standardiin on koottu hallintakeinoja ja menettelytapoja, joilla voidaan vahvistaa teknisin keinoin saavutettua tietoturvaa.

Lue lisää


26.5.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 4/2014

Ilmoittaudu nyt alkukesän seminaareihimme: SPICE update 3.6. ja 27002 suomennoksen julkaisutilaisuus 12.6. Kyberturvan standardisointi aluillaan, missä ovat suomalaiset asiantuntijat? Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


22.5.2014 Kyberturvallisuuden standardisoinnilla tehdään turvallista Eurooppaa

Kyberturvallisuuden koordinointiryhmä Cyber Security Coordination Group (CSCG) haluaa tehdä Euroopan verkkoympäristöstä turvallisimman koko maailmassa. Eurooppalaiset standardisointiorganisaatiot CEN, CENELEC ja ETSI perustivat ryhmän vuonna 2011, ja mukaan kaivataan nyt myös suomalaisia osallistujia.

Lue lisää


25.4.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 3/2014

IT:n hallinnan ja IT-palveluiden johtamisen hyvien käytäntöjen kehittäjiä kaivataan. Vahvistithan SFS:n uutiskirjeiden tilauksesi? Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


7.3.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 2/2014

Tietoturvan hallintakeinojen menettelyohjeet lausuntokierroksella. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää30.1.2014 IT-standardisoinnin uutiskirje 1/2014

Esineiden internetin viitearkkitehtuurista standardi. Eväät hyvään palvelunhallintajärjestelmään. Mitä luennoitsija sanoikaan... Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


29.1.2014 Esineiden internetin viitearkkitehtuurista standardi

Esineiden internetin (Internet of Things, IoT) viitearkkitehtuurille laaditaan kansainvälistä standardia. Standardin laatiminen aloitettiin, koska pelättiin, että ilman ohjeistavaa standardia saattaa syntyä monia erillisiä esineiden internettejä, jotka eivät olisi saumattomasti yhteentoimivia.

Lue lisää


17.12.2013 IT-standardisoinnin uutiskirje 9/2013

Palvelunhallintajärjestelmän vaatimusstandardin julkaisutilaisuus 22.1.2014. Ensimmäiset pilvipalvelustandardit lausuntokierroksella. Kotimaiset ja kansainväliset kokoukset. Hyvää joulua!

Lue lisää


22.1.2014 Julkaisutilaisuus: 20000-1 Palvelunhallintajärjestelmän vaatimukset

Tervetuloa nyt suomeksi julkaistavan SFS-ISO/IEC 20000-1 Palvelunhallintajärjestelmää koskevat vaatimukset -standardin esittelyyn keskiviikkona 22.1.2014 klo 14.30-16.00.

Lue lisää


5.12.2013 Julkaisutilaisuus: Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmät. Vaatimukset

Tervetuloa tietoturvastandardin SFS-ISO/IEC 27001:SFS suomennoksen julkaisutilaisuuteen!

Lue lisää


2.12.2013 Uusitun tietoturvastandardin ISO/IEC 27001 suomennos julkaistaan 5.12.

Tietoturvastandardin muutoksia esitellään julkaisutilaisuudessa torstaiaamuna 5.12.2013. Tilaisuutta voi seurata suorana tai sen voi katsoa jälkikäteen internetissä.

Lue lisää


21.11.2013 IT-standardisoinnin uutiskirje 8/2013

Ilmoittaudu nyt tietoturvatapahtumiin ja vuosiseminaariin. Osallistumisopas uudessa muodossa. Uudet standardisointialueet päätettiin JTC 1:n yleiskokouksessa.

Lue lisää


12.12.2013 Vuosiseminaari

IT-standardisoinnin vuosiseminaarissa seitsemän asiantuntijaa esittelee oman alansa standardisoinnin ajankohtaiset asiat.

Lue lisää


16.10.2013 IT-standardisoinnin uutiskirje 7/2013

Uusi versio tietoturvastandardista ISO/IEC 27001. Ilmoittaudu nyt seminaariin ohjelmistotuotannon standardista ISO/IEC 26550. Varaa kalenteriisi ajat loppuuvuoden seminaareille.

Lue lisää


11.10.2013 Uusi versio tietoturvastandardista ISO/IEC 27001

Tietoturvastandardiin tehdyillä muutoksilla on pyritty varmistamaan standardin kyky vastata identiteettivarkauksien, langattomien laitteiden ja muihin verkon haavoittuvuuksien aiheuttamiin uhkiin.

Lue lisää


19.9.2013 Seminaari ohjelmistotuotannon standardista ISO/IEC 26550

Uusien ja entistä parempien tuotteiden kehittäminen nopeasti ja mahdollisimman pienillä resursseilla on haastavaa. Siinä voi kuitenkin auttaa standardi ISO/IEC 26550 Software and systems engineering - Reference model for product line engineering and management.

Lue lisää


5.9.2013 IT-standardisoinnin uutiskirje 6/2013

Pilviseminaari videona ja dioina. Eurooppalainen työryhmä pohtii IT-alan ammattinimikkeitä. Tutustu johtamisen standardeihin SFS:n vuositapahtumassa 31.10.2013. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


19.8.2013 Pilven kehitys ja standardisointi -seminaari SFS:llä 28.8.2013

Pilvipalveluiden kehitystä ja standardisointia Suomessa, Pohjoismaissa ja EU:ssa pohditaan SFS:n seminaarissa keskiviikkona 28.8.2013 klo 13 alkaen. Esityksissä käsitellään mm. julkishallinnon, markkinoiden ja standardisointitoimien vaikutuksia pilvipalveluihin.

Lue lisää


7.6.2013 Tietosuojan perusteet –standardista apua tietosuoja-asetuksen vaatimuksiin valmistautumiseen

Standardista SFS-ISO/IEC 29100:2011 Tietosuojan perusteet on julkaistu suomenkielinen käännös.

Lue lisää


4.6.2013 IT-standardisoinnin uutiskirje 5/2013

Eurooppalainen it-taitojen tasokoe kehitteillä. Tulossa: Pilvipalveluseminaari 28.8.2013. Kotimaiset ja kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


9.4.2013 IT-standardisoinnin uutiskirje 3/2013

Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmien vaatimukset -standardi ehdolla SFS-standardiksi. Standardisoinnin perustiedot. Kotimaiset kokoukset. Kansainväliset standardisointikokoukset.

Lue lisää


1.3.2013 FiSMA 1.1 -menetelmä nyt myös suomeksi

SFS-ISO 29881 Järjestelmä ja ohjelmistotekniikka. FiSMA 1.1 - toiminnallisen laajuuden mittausmenetelmä on julkaistu tänään Suomeksi.

Lue lisää


18.2.2013 Saana Seppänen aloitti asiantuntijana

Saana Seppänen on aloittanut SFS:llä IT-standardisointiasiantuntijana Juha Vartiaisen siirryttyä uusien haasteiden pariin.

Lue lisää


31.1.2013 Videokoodaus valmiina 3D:n seuraavaan sukupolveen – katselulasit jäävät historiaan

Laajalti käytössä olevaan H.264/AVC-videokoodausstandardiin on valmistunut lisäosa, joka tukee autostereoskooppista televisiotekniikkaa.

Lue lisää


23.1.2013 IT-standardisoinnin uutiskirje 1/2013

Tunnustuspalkinto Alpo Värrille. Osallistu resurssitehokkaiden palvelinkeskusten standardisointiin. Esineiden internetin standardisointi alkaa.

Lue lisää


18.12.2012 IT-standardisoinnin ensimmäisen tunnustuspalkinnon sai Alpo Värri

Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n IT-standardisoinnin ensimmäisen tunnustuspalkinnon sai Alpo Värri, joka toimii tutkimusjohtajana Tampereen teknillisen yliopiston signaalinkäsittelyn laitoksella. Palkinto jaettiin IT-standardisointiin aktiivisesti osallistuvalle henkilölle 18.12.2012 IT-standardisoinnin viisivuotisseminaarissa.

Lue lisää


11.12.2012 IT-standardisoinnin uutiskirje 8/2012

Vielä ehtii ilmoittautua vuosiseminaariin. Sähköisen kirjan seminaarin esitykset katsottavissa internetissä. Älytunnisteille standardisoidut merkintätavat.

Lue lisää


4.12.2012 Standardien pirstaleisuus digitaalisen kirjan tiellä

Digitaalinen kirjallisuus. Nyt! –seminaarin esityksistä keskiviikkona 28.11.2012 kävi ilmi, että kirjallisuuden siirtyminen digiaikaan ei ole ihan mutkatonta. Standardisointityötä on tehtävä lisää, jotta kirjat ja laitteet saadaan yhteensopiviksi.

Lue lisää


16.11.2012 Älytunnisteiden merkitseminen yhdenmukaiseksi

Langattomasti saatavien palveluiden merkitsemiselle julkisissa tiloissa on julkaistu kansallinen standardi SFS 5981.

Lue lisää


12.11.2012 Uusi ISO-standardi tietoverkkoturvallisuudelle

Lokakuussa julkaistu standardi ISO/IEC 27032 Guidelines for cybersecurity antaa ohjeita tietoverkkoturvallisuuden parantamiseksi.

Lue lisää


17.9.2012 Terveydenhuollon arkistostandardit suomeksi

Kaksi sähköisten potilaskertomusten arkistoinnin standardia on julkaistu suomen kielellä: SFS-ISO/TS 21547 Sähköisten potilaskertomusten arkistoinnin turvallisuusvaatimukset. Periaatteet ja SFS-ISO/TR 21548 Sähköisten potilaskertomusten arkistoinnin turvallisuusvaatimukset. Ohjeet.

Lue lisää


3.9.2012 Tietoturvallisuuden johtamisen standardit yksiin kansiin

Tietoturvallisuuden hallintajärjestelmiä käsittelevät suomennetut standardit on julkaistu SFS-käsikirjana.

Lue lisää


28.8.2012 Uudella HEVC-standardilla entistä terävämpää videokuvaa

Uusi videokoodausta koskeva standardiehdotus on hyväksytty Moving Picture Experts Group (MPEG) -standardisointityöryhmän heinäkuun kokouksessa Tukholmassa. High Efficiency Video Coding (HEVC) -standardiehdotuksen mukaisella tekniikalla saavutetaan yleisesti kaksi kertaa parempi pakkaussuhde verrattuna nykyiseen H.264/MPEG-4 AVC -standardiin.

Lue lisää


27.6.2012 Kestävän IT:n työryhmiin haetaan asiantuntijoita

Kestävää tietotekniikkaa standardisoiva JTC 1:n alakomitea SC 39 hakee asiantuntijoita kahteen vastaperustettuun työryhmään. Mukaan pääsee SFS:n kautta.

Lue lisää


9.5.2012 Nähdään Terveydenhuollon Atk-päivillä!

SFS:llä on oma osasto Kuntaliiton Terveydenhuollon Atk-päivillä. Tule tapaamaan meitä osastolle numero 35!

Lue lisää


11.4.2012 Kestävän it:n standardisointi alkanee palvelinkeskuksista

Kestävän tietotekniikan standardisoinnista vastaava ryhmä on tehnyt ensimmäiset ehdotukset standardisointikohteiksi. Standardisoitaviksi ehdotetaan kestäviä palvelinkeskuksia ja yleisesti kestävän tietotekniikan ja standardisoinnin parhaita käytäntöjä ja ominaisuuksia. Kohteiden hyväksymisestä on äänestys käynnissä, ja tulos saadaan kansainvälisen ryhmän kesäkuussa pidettävään kokoukseen mennessä.

Lue lisää


8.3.2012 Opetusmateriaaleja IT-standardeista valmistumassa

Esitteletkö opetuksessasi tietotekniikan standardeja? Ensi lukuvuodeksi on opetuksen tueksi saatavilla diasarjat neljästä tärkeästä aiheesta: palvelutuotanto, tietoturvallisuus, organisaation ylimmän tason IT-hallintatavat ja IT-palvelujen kehittäminen.

Lue lisää


18.1.2012 Antti Saari aloitti standardisointiasiantuntijana

Antti Saari on aloittanut SFS:llä IT-standardisointiasiantuntijana. Hän toimii vanhempainvapaalle jääneen Juha Vartiaisen sijaisena toukokuun 2012 lopulle saakka.

Lue lisää


23.11.2011 Kestävän tietotekniikan standardisointi alkaa

ISOn ja IEC:n tietotekniikan standardisoinnista vastaavan komitean vuosikokouksessa päätettiin aloittaa kestävään tietotekniikkaan liittyvä standardisointi. Sitä varten perustettiin alakomitea SC 39 Sustainability for and by information technology.

Lue lisää


26.11.2013 Tietosuoja käytännössä - standardeista liiketoimintaan

Seminaarissa esitellään tietosuojan suhdetta liiketoimintaan ja sovelluskehitykseen. Tervetuloa!

Lue lisääSFS Kauppa

Lausuntopyynnöt


SFSedu oppilaitosportaali