IT-standardisointi
A- A+

IT-uutisarkisto

9.5.2017

Lohkoketjujen standardisointi alkanut

Lohkoketjujen kansainvälinen standardisointi alkoi huhtikuun alussa, kun ISO/TC 307 Blockchain and distributed ledger technologies -komitea piti ensimmäisen kokouksensa Sydneyssä, Australiassa. Kokoukseen osallistui lähes 80 asiantuntijaa yhteensä 17 maasta ympäri maailman.

Kokouksessa keskusteltiin paitsi komitean nimestä ja työn päämääristä myös erityisesti lohkoketjujen standardisoinnin painopistealueista.


Painopistealueiksi tunnistettiin seuraavat:

  • termistö
  • viitearkkitehtuuri ja ontologiat
  • yhteentoimivuus
  • turvallisuus ja tietosuoja
  • identiteetti
  • hallinta
  • käyttötapaukset
  • älysopimukset


Ensimmäiseksi aloitetaan termistön määritteleminen, jota tekemään perustettiin työryhmä. Myös muille painopistealueille perustettiin ryhmiä valmistelemaan uusia työkohteita ja standardisointityötä.


Kokouksen yhteydessä järjestettiin konferenssi, jossa kansainväliset osallistujat ja australialaiset sidosryhmät kertoivat esimerkkejä lohkoketjujen käyttötapauksista ja jakoivat tulevaisuuden näkymiä. Konferenssin käytännönläheisimmät esitykset olivat Suomella ja Tanskalla, jotka molemmat esittelivät lohkoketjuteknologian sovellutuskohteita pankkialan rahanpesudirektiivien kontekstissa. Konferenssin esitysmateriaaleihin voi tutustua Standards Australian verkkosivuilla.


Komitean ISO/TC 307 sihteeristöstä vastaa Australia ja sen seuraava kokous pidetään 14.–-17. marraskuuta 2017 Tokiossa, Japanissa.


Suomessa työtä seuraa ja siihen osallistuu SFS:n seurantaryhmä SFS/SR 229 Lohkoketjuteknologiat. Seurantaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 7.6. SFS:llä. Lisätietoja seurantaryhmän toiminnasta antaa standardisoinnin asiantuntija Elina Huttunen (etunimi.sukunimi@sfs.fi, p. 09 1499 3467).


Palaa otsikoihinSFS Kauppa

Lausuntopyynnöt

Ajankohtaista IT-standardisoinnissa

6.3.2018 SR 301 Terveydenhuollon tietotekniikka

SR 301:n seuraava kokous pidetään SFS:llä tiistaina 6.3.2018.

Lue lisää

23.3.2018 SR 312 Biometriikka ja kortit

Biometriikka- ja korttialan standardisointiryhmä kokoontuu SFS:llä perjantaina 23.3.2018.

Lue lisää


SFSedu oppilaitosportaali